www.mikrovalto.gr

Τυχαία φωτογραφία

Αναζήτηση


Δυναμική παρέμβαση Ελατιωτών στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων – Βελβεντού (& BINTEO) Εκτύπωση
Τρίτη, 21 Αύγουστος 2012 22:35

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012/www.mikrovalto.gr

Δυναμική παρέμβαση Ελατιωτών στη συνεδρίαση

του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων – Βελβεντού

elsyn20.8.12_1elsyn20.8.12_2elsyn20.8.12_3

Συντονισμένη και δυναμική παρέμβαση για την ανάδειξη των προβλημάτων που απασχολούν την περιοχή τους, έκαναν κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων της Ελάτης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων – Βελβεντού, τη Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012.

Έτσι λίγο πριν τη λήξη και των θεμάτων της συνεδρίασης εκτός ημερήσιας διάταξης, ζήτησαν το λόγο και τοποθετήθηκαν ως εξής οι παρακάτω:

- ο Λευτέρης Παλούκας, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελάτης, ο οποίος ζήτησε σε έντονο ύφος από το δήμαρχο ότι όφειλε να καταθέσει ο δήμος ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ για να σταματήσει η έμφραξη του ταμιευτήρα Ιλαρίωνα, καθότι -όπως ισχυρίστηκε- "δεν τηρήθηκε σε τίποτε η Περιβαλλοντική Μελέτη του έργου". Συγκεκριμένα ανέφερε ότι "δεν έγιναν οι αποψιλώσεις των φυτικών, τα αρχαία είναι ακόμη στην περιοχή Λογκάς, το 403 υψόμετρο της λειτουργικής στάθμης του έργου πνίγει τη σκήτη του Οσίου Νικάνορα", συμπληρώνοντας ότι "δεν έγινε η πεζογέφυρα, ο περιφερειακός δρόμος της λίμνης κ.α. Ο στόχος μας είναι να διασώσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και να κάνει η ΔΕΗ αυτά που πρέπει".

Και κατέληξε ότι πρέπει "τώρα να πάρετε απόφαση (για ασφαλιστικά μέτρα). Αν δεν το κάνετε εσείς, θα καλέσουμε εμείς τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να ρθούνε μαζί μας και θα καταθέσουμε εμείς ασφαλιστικά μέτρα και μήνυση κατά παντός υπευθύνου".

- στα ίδια αιτήματα -πεζογέφυρα, σκήτη, αρχαιότητες- κυμάνθηκε και η επόμενη παρέμβαση του Αχιλλέα Μπούντα, που ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να καλέσουν την κ. Καραμήτρου για να τους ενημερώσει τι αρχαιότητες υπάρχουν ακόμη στο Λογκά και "από κει και πέρα αποφασίστε τι πρέπει να γίνει".

- ο επόμενος ομιλητής Κώστας Γκαραβέλας συμπληρωματικά, αφού ενημέρωσε ότι "μεθαύριο Τετάρτη κλήθηκαν και θα είναι στην Ελάτη η υπεύθυνη των ανασκαφών του Λογκά Γεωργία Καραμήτρου και ο υπεύθυνος της ΔΕΗ Κώστας Παπαϊωάννου", απηύθυνε πρόσκληση στο δήμαρχο και στους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να παρευρεθούν, λέγοντας ότι ανάλογη πρόσκληση για εκπροσώπηση, έγινε και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Στην απάντησή του ο δήμαρχος Βασίλης Κωνσταντόπουλος ανέφερε ότι "με τη ΔΕΗ είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε σε βάθος χρόνου. Μέσα από τη συνεργασία αυτή που έχει και συγκρούσεις, αλλά κυρίως έχει διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να δούμε πως συνολικά η περιοχή θα ωφεληθεί. Δηλαδή αν γίνει η πεζογέφυρα, διασωθεί η σκήτη και γίνουν τα αντλητικά, πάμε περίπου σε μια δαπάνη από τη ΔΕΗ περίπου 6.000.000 €, πλέον τις δαπάνες για τον περιφερειακό δρόμο της Ελάτης, το δρόμο του Φρουρίου για το Μικρόβαλτο (Τρανόβαλτο) μέσω Ζιδανίου και τα περιβαλλοντικά έργα κατάντη του φράγματος στα Αναβρυκά. Αν αυτά θεωρείτε ότι δεν είναι τίποτε…"

Και κατέληξε ότι "η ΔΕΗ δια των εγγράφων της σε επίσημο επίπεδο λέει ότι θα τα κάνει. Εάν δεν τα κάνει, εδώ είμαστε και θα τους κάνουμε αγωγή…"

Πέραν των παραπάνω έγιναν στη συζήτηση αναφορές για δυο πολύ σοβαρά θέματα που τους απασχολούν. Το ένα είναι, το δίμηνο απασχόλησης ανέργων της περιοχής στην αρχαιολογία από τη ΔΕΗ, που έμεινε υπόσχεση και τους οδήγησε σε κατάληψη του αρχαιολογικού χώρου για ένα μήνα περίπου και μέχρι σήμερα, και το δεύτερο η ξύλευση στο χώρο του ταμιευτήρα.

Στη συζήτηση και στη διαμαρτυρία συμμετείχαν επίσης, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των ανέργων της περιοχής που κάνουν την κατάληψη, Σταματία Γκόντορα-Τέλλιου και Νίκος Βλαχάβας, καθώς και κάτοικοι της Ελάτης.

Γιώργος Μαστρογιαννόπουλος

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack