dalagiorgos panagiotisΟ φωτογράφος της εβδομάδας, Παναγιώτης Δαλαγιώργος, μας μιλάει για την πορεία του στη φωτογραφία, τη σχέση του με τις φωτογραφία φύσης, τον μικρόκοσμο που τον ενθουσιάζει τόσο πολύ και δίνει χρήσιμες συμβουλές...

...σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν και γιατί όχι, να διακριθούν, στον μεγάλο διαγωνισμό του WWF Hellas, “Click στη φύση”.

 Όπως μας είπε ο ίδιος στην συζήτηση που είχαμε: «Από μικρό παιδί είχε πάθος με το μικρόκοσμο και η ζωή στην επαρχία βοήθησε πολύ στο να έρθω σε επαφή, καθώς και να ξεπεράσω πιθανές φοβίες για αυτά τα πανέμορφα και πολύ σημαντικά για την ισορροπία των οικοσυστημάτων πλάσματα.

wq3wq4

Η πρώτη μου επαφή με τη φωτογραφία έγινε το καλοκαίρι του 2020, με την αγορά της πρώτης μου κάμερας και ενός macro φακού. Από τότε, σχεδόν σε καθημερινή βάση, αναζητώ καινούργια θέματα, μαθαίνω πληροφορίες γι’ αυτά, και μελετώ την τέχνη της φωτογραφίας.

Κατά κύριο λόγο ασχολούμαι με τη φωτογραφία του μικρόκοσμου, αλλά μελλοντικά θέλω να ασχοληθώ και με το τοπίο και τη “μεγάλη” άγρια ζωή, καθώς και να αναδείξω διάφορα προβλήματα που προκαλεί ο άνθρωπος στα οικοσυστήματα, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενασχόληση περισσότερων ανθρώπων με την προστασία τους.

Αν υπήρχε καλύτερη ενημέρωση και κατανόηση της σημασίας της βιοποικιλότητας για ένα υγιές οικοσύστημα, θεωρώ ότι περισσότερος κόσμος θα ενδιαφέρονταν να συνεισφέρει στην προστασία της.

Η φωτογραφία macro δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό σπορ. Σίγουρα ένας macro φακός θα χρησιμεύσει σε όσα άτομα θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά, αλλά υπάρχουν εναλλακτικές οι οποίες δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα, όπως αντίστροφο mount του φακού, extension tubes και close-up filters. Αντίστοιχα και στα άλλα είδη. Σε ερασιτεχνικό επίπεδο ακόμα και η φωτογράφιση πουλιών μπορεί να γίνει με μια compact camera, απλά εκεί το βήμα για την πιο σοβαρή ενασχόληση είναι πιο δύσκολο, γιατί οι τηλεφακοί είναι συνήθως ακριβοί.

wq5wq6

Δεν είναι ανάγκη να απομακρυνθούμε από τα αστικά κέντρα για να φωτογραφίσουμε την άγρια ζωή. Σίγουρα υπάρχουν κάποια είδη τα οποία αποφεύγουν τα αστικά περιβάλλοντα, καθώς και κάποια που απαντώνται μόνο σε συγκεκριμένα μέρη και ενδιαιτήματα. Όμως, πολλά είδη πουλιών τα βλέπουμε από το μπαλκόνι μας, πολλά είδη αραχνιδίων βρίσκονται στον κήπο μας, πολλά είδη εντόμων τα συναντάμε στα πάρκα, και ούτω καθεξής.

Ο διαγωνισμός «Click στη Φύση» αποτελεί μια καλή ευκαιρία για έναν φωτογράφο που δεν έχει επισκεφθεί μια περιοχή Natura 2000, να το κάνει. Επίσης είναι μια ευκαιρία για ενημέρωση γύρω από αυτές τις περιοχές, το ρόλο που επιτελούν, τη βιοποικιλότητα που φιλοξενούν, καθώς και τη σημασία της προστασίας τους.

Lacerta-sp.-430x287Nezara-viridula-nymph-430x287

Μερικές συμβουλές που θα έδινα στους φωτογράφους που θέλουν να συμμετάσχουν:

1) Μελέτη της περιοχής, από το internet αλλά και από επισκέψεις στο μέρος, ώστε να χαρτογραφήσουν τα σημεία ενδιαφέροντος για το είδος της φωτογραφίας τους.

2) Καλή προετοιμασία, κατάλληλος ρουχισμός και εξοπλισμός, νερό, φαγητό, κάποιο άτομο να ειδοποιήσει σε περίπτωση που χρειαστεί βοήθεια.

3) Σεβασμός στο περιβάλλον αλλά και στην άγρια ζωή, φωτογραφία από ασφαλή απόσταση, αποφυγή ενεργειών που μπορεί να βλάψουν τους ίδιους ή τα ζώα, όπως πχ. κοντινή φωτογραφία από αυγά πουλιών ή κάποιας οχιάς/αρκούδας κλπ. Τα ζώα συνήθως όταν αισθανθούν απειλή θα προσπαθήσουν να φύγουν, αλλά αν δε μπορούν να φύγουν ή αν έχουν μικρά, θα αμυνθούν.

4) Καλή διαχείριση του χρόνου. Υπάρχουν ώρες στις οποίες τα ζώα είναι πιο δραστήρια, υπάρχουν ώρες που το φώς σε ένα τοπίο μπορεί να είναι αδιάφορο, και κάποιες άλλες εκπληκτικό.

 Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ σε όσους και όσες συμμετάσχουν, καλή επιτυχία, να το διασκεδάσουν, να μας προσφέρουν όμορφες εικόνες, και να νιώσουν την εκπλήρωση που σου προσφέρει η φύση και η συνύπαρξη με την άγρια ζωή, ιδιαίτερα στη δύσκολη εποχή μας.

dalagiorgos panagiotisΟ Παναγιώτης Δαλαγιώργος είναι ερασιτέχνης φωτογράφος άγριας ζωής, με καταγωγή από το Πολύρραχο Κοζάνης, ηλικίας 32 ετών και σπουδάζει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Προηγουμένως, είχε σπουδάσει μουσική τεχνολογία και εργαστεί ως DJ για έξι χρόνια.

Από το  https://www.photo.gr