messiani27Η περιοχή Μάνα Νερού της Μεσσιανής είναι περιζήτητη για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων. Οι οκτώ βεβαιώσεις απαλλαγής για τα πάρκα των τριών κοριτσιών και της ανιψιάς του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης...

...Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βασίλη Μιχελάκη είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα απαλλακτικά που δόθηκαν την ίδια περίοδο. 

Μάιο και Αύγουστο του 2020 πολλές ακόμα μονοπρόσωπες Ι.Κ.Ε., ανάλογες με αυτές της Χαρίκλειας, Ευθυμίας και Μαριάννας Μιχελάκη και της πρώτης ξαδέρφης Ευθυμίας Μιχελάκη πήραν απαλλακτικά για πάρκα στην θέση «Μάνα Νερού» της Μεσιανής Σερβίων ισχύος κάτω των 500 Kw φυσικά ώστε να μην απαιτείται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Και χωρίς φυσικά τα αιτήματα να φτάσουν στο δημοτικό συμβούλιο Σερβίων ούτε καν να ερωτηθεί η τοπική κοινότητα. Πρόκειται για περιοχή φιλέτο, την οποία επέλεξε και ο συντονιστής.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω παραδείγματα: Στις 5 Αυγούστου  2020 δόθηκε απαλλακτικό  στην AGC-GREEN ENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ για πάρκο 499,5 kW στην θέση «Μάνα Νερού» της Μεσιανής Σερβίων έκτασης 6.626 τ.μ, στις 7 Αυγούστου στην «P.S.S. POWER SYSTEMS & SOLUTIONS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ» για το έργο «Φωτοβολταϊκός Σταθμός 154, ισχύος 499,5 kW, σε έκταση 10.341τ.μ., στην ίδια  θέση    «Μάνα Νερού» της Μεσιανής Σερβίων και για το έργο «Φωτοβολταϊκός Σταθμός 148, ισχύος 499,5 kW επιφάνειας 5.845 τ.μ. Στις 26 Μαΐου δόθηκε απαλλακτικό για το έργο «Φωτοβολταϊκός Σταθμός 65, ισχύος 499,2 kW, σε έκταση 8.063 τ.μ., στη θέση «Μάνα Νερού» της Τ.Κ. Μεσιανής  από την εταιρεία «KLONIK ENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.»., στις 27 Μαΐου για το έργο «Φωτοβολταϊκός Σταθμός 95, ισχύος 499,2 k, επιφάνειας 8.151τ.μ., στη θέση «Μάνα Νερού» από την εταιρεία «ΘΑΛΕΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». Στα  27 Μαΐου για το έργο «Φωτοβολταϊκός Σταθμός 46, ισχύος 499,2 kw, επιφάνειας 6.695 τ.μ., στη θέση «Μάνα Νερού» από την εταιρεία «ALFA ENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

Οι «THENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», «VINERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», , EL REY HELIOS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»,«SKAH ENERGY ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»,  «G.N.K. SOL ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», «DIVA ENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.», «SUN ENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.».,PVSPRING2 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», «FAMILY ENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»,  S.P.F. ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». PVSPRING1 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». «THENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». PV ZAN ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», LYDIA GEO ENERGY  ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.., ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΤΖΟΥΑΝΟΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». «COENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.». «FYLAKTI ENERGY ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» είναι μερικές μόνο από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες για την  περιοχή που ήδη έχουν εξασφαλίσει ένα ή δύο πάρκα ισχύος κάτω των 500 μεγαβάτ.

Πέρα από τις τέσσερις της οικογένειας Μιχελάκη με έδρα την Κοζάνη, αρκετές έχουν έδρα τα Γρεβενά όπως η «EL REY HELIOS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με διαχειριστή το Βασίλη Ρουβά, η FAMILY ENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», η «AGC-GREEN ENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», η  «ΘΑΛΕΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», η VINERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

Δάσος ή δασική έκταση;

Ακολουθείται η μέθοδος μπακλαβά για τη μοιρασιά της έκτασης σε πολλές εταιρείες με τεράστιες εκτάσεις που παραχωρούνται. Ενδιαφέρον έχει επίσης ο χαρακτηρισμός της περιοχής «Μάνα Νερού» σε δασική έκταση ώστε να επιτραπεί η εγκατάστασή τους για όσο διάστημα κρατήσει η επένδυση. Τα φωτοβολταικά μπορούν να εγκατασταθούν σε δασικές εκτάσεις και όχι σε δάση και αναδασωτέες περιοχές. Για αυτό μετά την κύρωση των δασικών χαρτών υπάρχει η Επιτροπή Δασολογίου  επίσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας που αποτελείται από δασολόγους της περιοχής. Αυτή ονοματίζει με βάση τη δασική νομοθεσία μια έκταση ως δάσος ή δασική.

Σε μια από αυτές τις αποφάσεις της άνω επιτροπής για εκτάσεις στην περιοχή Μάνα Νερού μετά από αίτημα της PHOTOVOLTAIC ENERGY M.I.K.E,με έδρα τα Γρεβενά  η οποία επίσης έχει διαχειριστή τον κ. Πετρόχειλο της Kieferόπως  είχαν και οι τρεις εταιρείες των τριών κοριτσιών του κ. Βασίλη Μιχελάκη, αποδίδεται ο χαρακτηρισμός της δασικής έκτασης στην αιτούμενη περιοχή. Βεβαίως αν υπάρχουν παλιότερες πράξεις χαρακτηρισμού εκτάσεων ως δασικές δεν απαιτείται  καν η απόφαση της επιτροπής.  Ούτε χρειάζεται απόφαση αν κάποια άλλη εταιρεία έχει προηγηθεί ζητώντας τον χαρακτηρισμό της ίδιας έκτασης.  Κατά της απόφασης της επιτροπής Δασολογίου, δύναται να υποβληθεί προσφυγή ενώπιον του Τεχνικού Συµβουλίου ∆ασών από όποιον έχει έννομο συµφέρον εντός προθεσµίας σαράντα πέντε ηµερών. Και το ίδιο το δασαρχείο, αλλά και κάθε πολίτης  θα μπορούσε να προσβάλει την απόφαση αλλά κανείς δεν μπαίνει στη Διαύγεια για να ψάχνει αφενός, αφετέρου δεν διαθέτει τα χρήματα για να καταφύγει στη δικαιοσύνη.

Δασική έκταση είναι αυτή που η κάλυψή της σε άγρια ξυλώδη βλάστηση είναι μέτρια, υψηλή ή θαμνώδη, ενώ δάσος είναι το σύνολο των άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό, όπου μαζί με την εκεί συνυπάρχουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασής τους ιδιαίτερες βιοκοινότητες (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές). Είναι δηλαδή υποκειμενική η απόδοση του χαρακτηρισμού δάσους ή δασική έκταση από επιτροπές του ίδιου του συντονιστή που εγκρίνει στη συνέχεια την επέμβαση σε δασικές εκτάσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα…

Αυτές οι υποδομές με ισχύ κάτω των 500 μεγαβάτ δεν δίνουν ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική κοινωνία και αποφέρουν τζίρο στον επενδυτή περίπου 50.000 ευρώ το χρόνο, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο…

Πηγή: Ιωάννα Παπαδημητρίου/prlogos.gr

messiani27

Τα έγγραφα...

mixelmws 1

mixelmws 2

mixelmws 3

mixelmws 4

manames 1

manames 2

manames 3

manames 4