agrotika-fotovoltaika19Συνεδρίασε την Πέμπτη 18/2/2021 η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας. Τα θέματα ημερήσιας διάταξης ήταν τα εξής:

1.            Ενημέρωση – συζήτηση για την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

2.            Μ.Π.Ε. του έργου: «Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων στον οικισμό Κωσταράζι του Δήμου Άργους Ορεστικού, με φορέα του έργου: ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ.

3.            Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 40 MWp στη θέση “Αυλός” του Δήμου Καστοριάς, με φορέα του έργου: SΚGR PV11 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

4.            Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκό Πάρκο ισχύος 10,1736 MWp στο υπ’ αρ. 419Δ αγροτεμάχιο στη θέση «Σιδερά» του Δήμου Κοζάνης, με φορέα του έργου: MAXIMUS TERRA ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.

5.            Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκό Πάρκο ισχύος 25,812 MWp στο υπ’ αρ. 419Δ αγροτεμάχιο στη θέση «Σιδερά» της Τ.Κ. Σιδερά του Δήμου Κοζάνης, με φορέα του έργου ή δραστηριότητας: MAXIMUS TERRA ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.

6.            Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκό Πάρκο ισχύος 31,939 MWp στη θέση «Λιβερά» του Δήμου Κοζάνης, με φορέα του έργου: MAXIMUS TERRA ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.

7.            Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 60 MWp στη θέση “Μαστός” του Δήμου Εορδαίας, με φορέα του έργου: SΚGR PV13 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Σημαντική διαπίστωση για μία ακόμα φορά ήταν η άναρχη επέκταση μεγάλων εγκαταστάσεων Φ/Β σταθμών, χωρίς σχέδιο και με μεγάλη συγκέντρωση κυρίως σε χορτολιβαδικές εκτάσεις. Ιδιαίτερα στην περιοχή Σιδερών – Λιβερών, ήδη από τα θέματα, διαπιστώνεται συστοιχία πάρκων. Έχοντας εικόνα τους χαρτες της ΡΑΕ, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι σχεδόν όλες οι εκτάσεις, κυρίως χορτολιβαδικές, έχουν ήδη καλυφθεί χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η Τοπική Κοινωνία, η οποία εκφράζει έντονα τις αντιρρήσεις της.

Στη λογική αυτή και για να τοποθετηθεί μετά από αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του ο Δ. Εορδαίας, αποφασίστηκε η αναβολή του θέματος 7, ύστερα και από αίτημα του Δημάρχου κ. Παναγιώτη Πλακεντά.

Για τα υπόλοιπα Φ/Β πάρκα η Επιτροπή επικαλούμενη την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για αναστολή όλων των διαδικασιών αδειοδότησης και υλοποίησης υποδομών ΑΠΕ μέχρι:

  1. Την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας
  2. Την ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
  3. Τη θεσμοθέτηση του αποφασιστικού ρόλου του Περιφερειακού και Δημοτικών Συμβουλίων σχετικά με τις εγκαταστάσεις Α.Π.Ε. στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας,
  4. Τη θεσμοθέτηση αλλαγών και ισχυρών ανταποδοτικών, ώστε η ανάπτυξη των επενδύσεων Α.Π.Ε. στη Δυτική Μακεδονία να συμβάλλει καθοριστικά στο πρασίνισμα της Περιφέρειας και της οικονομίας της, με όρους δημιουργίας θέσεων εργασίας, εισοδήματος και αξιών περιβάλλοντος.
    1. Την εξασφάλιση της προτεραιότητας και ενίσχυσης των επενδύσεων ΑΠΕ από τοπικούς επενδυτές.

Έδωσε αρνητική γνώμη, κάνοντας επίσης αναφορά στις παρατηρήσεις της υπηρεσίας σχετικά με τις ελλείψεις των μελετών, στην ανάγκη έγκρισης των διαχειριστικών σχεδίων βοσκήσιμων εκτάσεων, ώστε να λαμβάνονται υπόψιν η βοσκοϊκανότητα και η βοσκοφόρτιση ευρύτερης περιοχής κατά την εκπόνηση των ΜΠΕ αντίστοιχων έργων και τέλος στα κορεσμένα δίκτυα της Καστοριάς και των Γρεβενών που εμποδίζουν τις μικρές τοπικές επενδύσεις για παράδειγμα ακόμα και τα Φ/Β στέγης.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω θέματα, η ΜΠΕ εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων στο Κωσταράζι Άργους Ορεστικού ψηφίστηκε ομόφωνα θετικά ως μια υποδομή η οποία εξ’ορισμού είναι προς την κατεύθυνση προστασίας του Περιβάλλοντος, χρησιμοποιώντας μάλιστα πρωτοπόρες διατάξεις φίλτρων.

               

Εκ του Γραφείου της Αντιπεριφερειάρχη Ενέργεια, Υποδομών & Περιβάλλοντος.

agrotika-fotovoltaika19