Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012/ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΜ

Σε έργα του Γράμμου  ο περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας

.

gr2.8.12allΈργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή του Γράμμου επισκέφτηκε την Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Δημάρχου Νεστορίου, Χρήστου Γκοσλιόπουλου. Η αποστολή συνοδευόταν από τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, Δημήτρη Σαββόπουλο, τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη, Πασχάλη Χαρούμενο, τον Περιφερειακό Σύμβουλο, Απόστολο Τζιώτζη, τον τέως Νομάρχη, Κωνσταντίνο Λιάντση, τον Αντιδήμαρχο Νεστορίου, Δημήτριο Μπαμπούλη, και υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας.

Η αποστολή του Περιφερειάρχη συναντήθηκε με το Δήμαρχο Νεστορίου στη διασταύρωση Κρανοχωρίου προς-Πτελέα όπου συζήτησε με τους υπεύθυνους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο έργο στη συνέχιση του, λόγω έλλειψης αρχαιολόγου και στο οποίο αναμένεται να δοθεί άμεσα λύση μετά από παρέμβαση του Περιφερειάρχη. Στη συνέχεια ακολουθήθηκε η διαδρομή Νεστόριο – Πεύκο - Μυροβλήτη - Κεφαλόβρυσο – Πευκόφυτο – Χρυσή, έργο συνολικού προϋπολογισμού περίπου 14.000.000 €.

Κατά τη διάρκεια της περιήγησής πραγματοποιήθηκε στάση  στην Αγία Άννα για επίσκεψη στην Ιερά Μονή  Τσούκας, μελέτη της οποίας έχει αναλάβει η ΠΕ Καστοριάς και περιλαμβάνει συντήρηση – αναστύλωση των κτιρίων και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου. Η μελέτη χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ» και είναι προϋπολογισμού περίπου 90.000 € .

Στη συνέχεια ο κ. Δακής μετέβει στο χωριό Πεύκο όπου τον υποδέχτηκε ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου και συνομίλησε με κατοίκους του χωριού.

gramm2.8.12arth_1gramm2.8.12arth_2gramm2.8.12arth_3

Ακολούθησε επίσκεψη στο Μοναστήρι  Αγίου Γεωργίου Επταχωρίου και συνάντηση με κατοίκους του χωριού, όπου ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα έργα που έχουν υποβληθεί από το Δήμο Νεστορίου σχετικά με την ανάπλαση του Μοναστηρίου, προϋπολογισμού 423.000 € καθώς και των οικισμών Επταχωρίου - Ζούζουλης, προϋπολογισμού 1.020.000 €,  το οποίο βρίσκεται σε  φάση αξιολόγησης.   Στη συνέχεια τόνισε ότι αναμένεται να υποβληθεί για ένταξη στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας το έργο για τη διευθέτηση του ρέματος Επταχωρίου, προϋπολογισμού 1.200.000 €, ενώ ανακοίνωσε ότι ήδη έχει ενταχθεί και έχει ληφθεί απόφαση για τις κατολισθήσεις που υπάρχουν στην περιοχή από Επταχώρι προς Πεντάλοφο, προϋπολογισμού 580.000 €. Ακόμη, επισήμανε τα έργα ολοκλήρωσης της γέφυρας Νεστορίου, προϋπολογισμού 1.100.000 €, κατασκευής της Ε.Ο. 12 στο τμήμα Λιανοτόπι – Πεύκου, προϋπολογισμού 6.730.000 €, στον οδικό άξονα Πευκόφυτου-Επταχωρίου, προϋπολογισμού 4.400.000 €, αλλά και στη δημιουργία παραδοσιακού υδρόμυλου στην περιοχή όπου θα δίνεται η δυνατότητα αναπαράστασης του τρόπου αξιοποίησης της υδροκίνησης,  προϋπολογισμού 450.000€, όπου η μελέτη βρίσκεται σε διαδικασία υποβολής.

Ο Περιφερειάρχης στις δηλώσεις τους δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις πρώην κοινοτικές αρχές για την ύπαρξη μελετών και την πολύ καλή  συνεργασία με τη δημοτική αρχή και τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας που  βοηθούν τους θεσμικούς παράγοντες και συμβάλλουν στην υλοποίηση των έργων. Ακόμη πρόσθεσε: «στη δύσκολη οικονομική περίοδο που βιώνουμε έχουμε τη δυνατότητα απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα συμβάλουν στην αξιοποίηση του ορεινού όγκου του Γράμμου, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων  και στην αύξηση των επισκεπτών της».