www.mikrovalto.gr

Τυχαία φωτογραφία

Αναζήτηση


Ανοιχτή επιστολή του προέδρου της κοινότητας Τρανοβάλτου Αχιλλέα Ντοβόλη για την δημιουργία ΧΥΤΑΜ στα πρώην ΜΑΒΕ: Είμαστε αντίθετοι με την "χαβούζα" του αμιάντου όλης της Χώρας! Εκτύπωση
Κυριακή, 24 Ιανουάριος 2021 22:25

ntovolis275Ανοιχτή επιστολή του προέδρου μας κοινότητας Τρανοβάλτου και πρώην δημάρχου Καμβουνίων Αχιλλέα Ντοβόλη για την δημιουργία ΧΥΤΑΜ στα πρώην ΜΑΒΕ. «Η περιβόητη και κατ’ επανάληψη εξαγγελθείσα ανάπτυξη των ιθυνόντων μας Πολιτείας δεν «έφτασε» ποτέ στα Καμβούνια!…

Είμαστε αντίθετοι με την «χαβούζα του αμιάντου» όλης της Χώρας! Ανάπτυξη φέρνουν οι γεωργοκτηνοτροφικές υποδομές, η αξιοποίηση των μαρμαροφόρων εδαφών μας, ο αγροτουρισμός, η ανάδειξη μας παραλίμνιας περιοχής! Όχι στα πλωτά φωτοβολταϊκά μας πανέμορφες λίμνες μας!

«Ως Πρόεδρος της Κοινότητας Τρανοβάλτου θεωρούσα και θεωρώ πως ορθολογιστικό και εύλογο είναι, για ένα τόσο μείζονος σημασίας ζήτημα, όπως η δημιουργία ΧΥΤΑΜ !!! στα πρώην ΜΑΒΕ στο Ζιδάνι, να συνεδριάσουν τα αρμόδια εκλεγμένα όργανα, τα οποία εκφράζουν τη βούληση της τοπικής κοινωνίας μας – εξάλλου αυτές είναι και οι δημοκρατικές διαδικασίες -, και όχι αντ’ αυτού να καπελώνονται αυτά και η ίδια η κοινωνία μας, παρακάμπτοντας αποφάσεις Κοινοτικού Συμβουλίου!

Το ζήτημα της συνεδρίασης του Κοινοτικού Συμβουλίου έχει δρομολογηθεί με τους κανόνες και τις διατάξεις λόγω COVID-19!

Τώρα ως Αχιλλέας Ντοβόλης, υπενθυμίζω τα εξής: Κατά τα έτη 2007-2010, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, τη συναινέσει του Δήμου Καμβουνίων, όπου υπήρξα Δήμαρχος, υλοποίησε το πρόγραμμα LIFE, το οποίο αφορούσε την αποκατάσταση του μεταλλείου (πρώην ΜΑΒΕ) και είχε δαπανηθεί ποσό πάνω από 60 με 70 εκ. ευρώ μέχρι σήμερα. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, αυτή η περιοχή σήμερα τίποτα δεν θυμίζει εκείνο το γκρίζο τοπίο του παρελθόντος, κυριαρχεί πλέον μία και μοναδική απόχρωση, αυτή του πράσινου, όλα επέστρεψαν στην φυσική τους πρότερη κατάσταση. Άρα, γιατί δαπανήθηκαν τόσα εκατομμύρια ευρώ;! Μα για να επουλωθούν οι τεράστιες πληγές που προκλήθηκαν σε όλο τον περιβάλλοντα χώρο και προσέβαλαν βάναυσα το φυσικό τοπίο επί μια 20ετία και σήμερα να επιστρέψουμε πάλι και για να καταστρέψουμε ό,τι πετύχαμε με τα έργα αποκατάστασης!! Τι επιδιώκουν, τελικά, να κάνουν;! Κατά πού άραγε βρίσκεται η λογική και η ορθολογιστική θεώρηση αυτών που σχεδιάζουν και αποφασίζουν;! Και μάλιστα ερήμην μας!! Έτσι εκλαμβάνουν και κατανοούν τις έννοιες της δημοκρατίας και σεβασμού μιας ολόκληρης τοπικής κοινωνίας;!

Τα Καμβούνια περιμένουν χρόνια πολλά από την Πολιτεία την περιβόητη ανάπτυξη, με γεωργο-κτηνοτροφικές υποδομές, την επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων με την αξιοποίηση των μαρμαροφόρων εδαφών μας, τον σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής μας με το σπάνιο φυσικό κάλλος, διά της αξιοποίησης και ανάπτυξης του αγροτουρισμού, της παραλίμνιας περιοχής και τόσα άλλα πολλά!!

Αντ’ αυτών, διαφαίνεται τελικά ότι μας προορίζουν για άλλου τύπου ανάπτυξη, με ΧΥΤΑΜ και «χαβούζες αμιάντου» όλης της Χώρας!! Με πλωτά φωτοβολταϊκά στις πανέμορφες λίμνες μας, του Πολυφύτου και Ιλαρίωνα!!

Ως εδώ και μη παρέκει, κύριοι ιθύνοντες της Πολιτείας, δεν δεχόμαστε καμία απολύτως ανάπτυξη αυτού του μοντέλου στην περιοχή μας, μηδέ και παρεμβάσεις! Μας φτάνει ο αμίαντος που «φάγαμε» μέχρι σήμερα! Δεν θέλουν ΧΥΤΑΜ οι κάτοικοι των χωριών μας, είναι κάθετα αντίθετοι, επαγρυπνούν και δυναμικά, αν χρειαστεί, θα υπερασπιστούμε όλοι μαζί τα «πάτρια εδάφη», απέναντι σε αυτούς που τα επιβουλεύονται, σ’ αυτούς που αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς!».

Πηγή: efkozani.gr

ntovolis275

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack