anatropi-dimiourgiaΣτην πρώτη φάση της πανδημίας, είχαμε δυστυχώς την πρωτιά σε κρούσματα και ανθρώπινες απώλειες, λαμβάνοντας υπόψη τα πληθυσμιακά δεδομένα της χώρας.

Όμως και στη δεύτερη φάση της πανδημίας,

...είμαστε από τις πρώτες περιφέρειες σε κρούσματα, χωρίς σημαντική βελτίωση, παρότι δυο περιφερειακές ενότητες ήταν σε τοπικό lockdown πολύ νωρίτερα από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Η έκρηξη των κρουσμάτων από τις αρχές του φθινόπωρου βρήκε τη Δυτική Μακεδονία απροετοίμαστη, με κύρια ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής. Αρμοδιότητα και ευθύνη της διοίκησης της Περιφέρειας ήταν η προετοιμασία της περιοχής για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο και δεν έπραξε, με αποτέλεσμα να έχουμε την έξαρση των κρουσμάτων με τα αρνητικά ρεκόρ.

Από την αρχή της πανδημίας είπαμε τις απόψεις μας για την αντιμετώπιση της, ώστε να εκπονηθεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με βάση τον Υγειονομικό Χάρτη της Περιφέρειας, που θα περιλαμβάνει:

α. Άμεση σύγκληση των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) των περιφερειακών ενοτήτων για την καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κρίσης, με βάση τις υλικοτεχνικές υποδομές και το επιστημονικό δυναμικό των περιοχών.

β. Σύγκληση του Συντονιστικού της Περιφέρειας, για τις τελικές αποφάσεις. Το πράξατε μετά από δική μας παρέμβαση και με μεγάλη καθυστέρηση.

γ. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΕΣΥ, κέντρων υγείας, πολυιατρείων και αγροτικών ιατρείων, με ιατρικό νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, ώστε να αποτελεί το πρώτο και βασικότερο ανάχωμα στην πίεση που υφίστανται τα νοσοκομεία στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα αγροτικά ιατρεία είναι κλειστά και τα κέντρα υγείας έχουν αποδυναμωθεί.

δ. Πρόσληψη μονίμων ιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού στα νοσοκομεία.

ε. Ισχυρή χρηματοδότηση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), του μοναδικού πυλώνα προστασίας της Δημόσιας Υγείας, όπως απεδείχθη με την κρίση.

ζ. Μαζικά τεστ, με δωρεάν διάθεση μέσω ΕΟΠΥΥ, σε όλους τους πολίτες με ύποπτα συμπτώματα.

η. Συστηματική και οργανωμένη ιχνηλάτιση, με ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών ελέγχου.

θ. Επίταξη και πλήρης αξιοποίηση των ιδιωτικών κλινικών των διαγνωστικών κέντρων, των κέντρων αποκατάστασης και ενεργοποίηση ανενεργών στρατιωτικών νοσοκομείων.

ι. Αξιοποίηση των ξενοδοχειακών υποδομών ως εναλλακτικών χώρων φιλοξενίας ασθενών.

κ. Αυστηροποίηση του πλαισίου του δημοσίου ελέγχου στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Κατόπιν τούτων, επερωτάται ο κύριος Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος κύριος Αντιπεριφερειάρχης.

1. Μετά από δέκα μήνες πανδημίας, πότε θα αποφασίσει η περιφερειακή αρχή να ενημερώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, σε μια συνεδρίαση με μοναδικό θέμα: «Ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοιού COVID 19)»;

2. Τι πρωτοβουλίες πήρατε για την ενίσχυση των κέντρων υγείας, των πολυιατρείων και αγροτικών ιατρείων, ώστε να αποτελούν ανάχωμα στην πίεση που υφίστανται τα νοσοκομεία;

3. Ποιες οι ενέργειες σας για την ενίσχυση των νοσοκομείων, με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι έχουν ξεπεράσει τα όρια τους και στέκονται όρθια χάριν της αυτοθυσίας όλου του ανθρώπινου δυναμικού τους;

4. Πως διασφαλίζετε τη διεξαγωγή επαρκών ελέγχων για την τήρηση της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης και των μέτρων προστασίας της υγείας των πολιτών; Προτίθεστε να στείλετε άμεσα εξειδικευμένα κλιμάκια του ΕΟΔΥ για τη διεξαγωγή δωρεάν ελέγχων (τεστ), για τον εντοπισμό κρουσμάτων καρωνοιού; Γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει έως τώρα;

5. Σκοπεύετε να ενισχύσετε άμεσα τις υγειονομικές δομές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο τεράστιο έργο που καλούνται να επιτελέσουν;

                     Με εκτίμηση

     Ο Περιφερειακός Σύμβουλος

      της Μείζονος Αντιπολίτευσης                            

        «Ανατροπή – Δημιουργία»        

                      

     Γιαννακίδης Σταύρος

anatropi-dimiourgia