mamatseioΗ συζήτηση και οι αντιπαραθέσεις που αναπτύσσονται αυτό το διάστημα για την ανάγκη λειτουργίας ΜΕΘ στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, δείχνει την ανάγκη άμεσης ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων των υγειονομικών,

...των εργαζόμενων και του λαού, για τη λειτουργία της με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό. Αναδεικνύονται αναγκαία και επιτακτικά τα αιτήματα για μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, την πρόσληψη μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, ουσιαστική επίταξη του ιδιωτικού τομέα, μέτρα προστασίας των εργαζόμενων και του λαού.

                Επίσης είναι ξεκάθαρο ότι με μπαλώματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει διαχρονικά το δημόσιο σύστημα υγείας, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που θέλει την υγεία του λαού ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Μια πολιτική που έχει οδηγήσει το Μαμάτσειο Νοσοκομείο, πριν ακόμα από τον κορωνοϊό, να λειτουργεί με 40% κενές οργανικές θέσεις, με την χρηματοδότηση του κράτους να έχει μειωθεί στο μισό κ.α.

                Ταυτόχρονα η όλη συζήτηση έχει και έναν άλλο στόχο. Να αποπροσανατολίσει από την ουσία που δεν είναι άλλη από την κατάσταση του συστήματος υγείας και τις ευθύνες που έχουν όλοι όσοι στήριξαν και στηρίζουν την πολιτική της εμπορευματοποίησης. Αυτό προσπαθεί να κρύψει η αντιπαράθεση που έχει στηθεί «πετώντας την μπάλα στην εξέδρα». Μια με προσπάθεια να λυθεί «επικοινωνιακά» το θέμα, μια με τη «φυγή προς τα μπρός» με τη δημιουργία νέου νοσοκομείου στον κόμβο της Εγνατίας, μια φουντώνοντας τις αποπροσανατολιστικές τοπικιστικές αντιπαραθέσεις.

                Λύση είναι η άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των υγειονομικών, των εργαζόμενων και του λαού, που είναι και οι μόνοι που με τον αγώνα τους μπορούν να την επιβάλουν. Εδώ και τώρα να εξασφαλιστεί η λειτουργία της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Κοζάνης, με πλήρη στελέχωση και με όλη την επιστημονική σημασία του όρου, που να πληροί όλες τις προϋποθέσεις ενός εξειδικευμένου τμήματος. Να σωθούν άνθρωποι σήμερα, να ανοίξει ο δρόμος για ένα σύστημα υγείας που αρμόζει στις δυνατότητες του 21ου αιώνα και στις συνεχώς διευρυνόμενες σύγχρονες ανάγκες του λαού.    

Κοζάνη, 9/12/20 

kke