kyser512Αγωνία και ανασφάλεια νιώθουν οι κάτοικοι της περιοχής του Δήμου Σερβίων, στην ΠΕ Κοζάνης, λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό στο ΚΥ Σερβίων, που εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκους στα Σέρβια και τα όμορα χωριά.

Χαρακτηριστικό είναι στο Κ.Υ. Σερβίων δεν υπάρχει καρδιολόγος και παθολόγος καθώς ο 2ος συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα. Το μικροβιολογικό τμήμα δουλεύει μόνο με παρασκευαστή, το ακτινολογικό τμήμα μόνο με χειριστή ακτινολογικού, ενώ το γυναικολογικό τμήμα μόνο με μαία. Υπάρχει παιδίατρος, οδοντίατρος καθώς και γενικοί γιατροί κάποιοι από τους οποίους βρίσκονται στο Κέντρο Υγείας μετά την αναστολή περιφερειακών ιατρείων, επομένως δεν είναι εξασφαλισμένη η μόνιμη παρουσία των ειδικοτήτων αυτών.

Ενώ υπάρχει μόνο ένα άτομο για την καθαριότητα, που είναι επικουρικό για 2 χρόνια, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί για την καθαριότητα του Κέντρου Υγείας.

Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής υποχρηματοδότησης της υγείας και της στήριξης των επιχειρηματιών υγείας από όλες τις κυβερνήσεις. Ευθύνες έχουν και οι τοπικές διοικήσεις που αποδέχονται αυτή την πολιτική και συγκαλύπτουν τα προβλήματα της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας.

Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες με την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19, προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη για ενίσχυση του ΚΥ με μόνιμο και σταθερό προσωπικό, ώστε να καλύπτονται οι πάγιες υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, ώστε να εξασφαλισθεί η 24ωρη λειτουργία του ΚΥ Σερβίων με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για τη στελέχωση του με μόνιμο προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων (ιατρικό - νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, όπως αυτό της καθαριότητας), καθώς και τον εξοπλισμό του με όλο τον απαραίτητο τεχνολογικό και τεχνικό εξοπλισμό;

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

kyser512