sxdmetΟλοκληρώθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2020 η διαβούλευση για το «Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Master Plan) για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με 85 σχόλια επί του κειμένου.

Στη διαβούλευση πήραν μέρος και κατέθεσαν τις θέσεις τους Δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας, φορείς, ιδιώτες, εταιρείες κ.α. Ξεχωρίζουμε τις παρεμβάσεις των παρακάτω (πατήστε πάνω στον ενεργό σύνδεσμο για να διαβάσετε τις παρεμβάσεις):

Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας,  ο Δήμος Κοζάνης, ο Παναγιώτης Πλακεντάς-Δήμαρχος Εορδαίας, ο Δήμος Πρεσπών, ο Γιώργος Παπαγρηγορίου –Δημοτικός Σύμβουλος Φλώρινας, ο Χρήστος Γκοσλιόπουλος – Δήμαρχος Νεστορίου,η Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας (ΑΝΚΟ)ο Νικ. Τσούνης Καθ. Οικονομικής Ανάλυσης, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΠΔΜ, ο Δρ. Χρ. Κολοβός, Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η ΔΕΗ ΑΕ, ο Καραταγλίδης Χ. Πρόεδρος Επιμελητηρίου Καστοριάς, η οικολογική κίνηση Κοζάνης, ο Θ. Βασδάρης στέλεχος ΔΕΗ–πρώην αντιδήμαρχος Κοζάνης, ο Καραμάρκος Kων/νος-Σύμβουλος Στρατηγικής Περιφ. Ανάπτυξης Μέλος Ομάδας Εργασίας ΠΔΜ, οΔρ. Παν. Γραμμέλης, Δ/ντής Ερευνών ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ, οΧρ. Γ. Παπαγεωργίου τ. μέλος ΔΣ ΔΕΗ ΑΕ τ. Δ/ντης ΛΚΔΜ/ΔΕΗ ΑΕ, διάφορες Μελετητικές Εταιρείες, εταιρείεςσυμβούλων, ο Ευσ. Λοΐζου Καθ. Εφ. Οικονομικής Τμ. Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης ΠΔΜ,  ο Αλ. Ντούνας –Πρόεδρος του ΤΕΕ Γρεβενώνη Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, ο Δήμαρχος Τρίπολης, Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Άγγελος Ιατρίδης, Πρόεδρος ΔΣ Αμύνταιον Οίνοςκ.α.

 

Εντύπωση προκαλεί η παντελής απουσία της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Σερβίων από τη διαβούλευση. Με το δεδομένο της πανηγυρικής ανακοίνωσης του νέου τμήματος Στρατηγικής και Ανάπτυξης του Δήμου Σερβίων θα περίμενε κανείς τη συμμετοχή του για ένα θέμα τόσο κρίσιμο για την περιοχή μας.

 

Διαβάζουμε σε ανακοίνωση προ ημερών του Δήμου Σερβίων (δείτε ολόκληρο το δελτίο τύπου εδώ): «Το τμήμα Στρατηγικής και Ανάπτυξης του Δήμου Σερβίων στελεχωμένο από μια ομάδα νέων επιστημόνων που εξειδικεύονται στο περιβάλλον, στη γεωλογία, στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη γεωπληροφορική και στην οικονομία, με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Μπασιά πρώην Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Κρατικής Εταιρίας Διαχείρισης Υδρογονανθράκων (EΔEY), με πολυετή επαγγελματική εμπειρία στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, συμβάλλει στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Δήμου, αλλά και στην προσέλκυση εταιρειών και επενδύσεων, υποστηρικτικών βιομηχανιών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που αναμένεται να αξιοποιηθούν στους τομείς της αγροτικής οικονομίας, του ορυκτού πλούτου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

 

Αναρωτιόμαστε λοιπόν δεν βρήκε χρόνο η ομάδα των νέων επιστημόνων που εξειδικεύονται στο περιβάλλον, στη γεωλογία, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη γεωπληροφορική και την οικονομία, να μελετήσει, να σχολιάσει, να αντιπροτείνει κάτι, έστω το παραμικρό;

Δεν είχε να πει κάτι για τους πέντε βασικούς πυλώνες(Καθαρή ενέργεια •Βιομηχανία, βιοτεχνία και εμπόριο• Έξυπνη αγροτική παραγωγή• Βιώσιμος τουρισμός• Τεχνολογία και εκπαίδευση)και τις οριζόντιες δράσεις του masterplanπου αναφέρονται ακριβώς στους τομείς εξειδίκευσής της;

 

Δεν είχε κάτι να πει για το «Όραμα για την επόμενη μέρα» του MasterPlan που περιλαμβάνει και το Δήμο μας; Δεν είχε να αντιπροτείνει κάτι για την αξιοποίηση της λίμνης;

 

Για άλλη μια φορά πρωτοβουλία ανέλαβαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης: Η κ. Ρίτσα Σπυρίδου και η δημοτική παράταξη ΣΤΑΣΗ ΣΕΡΒΙΩΝ συμμετείχε στη διαβούλευση με τη δική της πρόταση, δείτε το σύνδεσμο Δημοτική Παράταξη ΣΤΑΣΗ ΣΕΡΒΙΩΝ του Δήμου Σερβίων ενώ ο κ. Βασίλης Κωνσταντόπουλος και η δημοτική παράταξη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ συμμετείχε στη διαβούλευση με παρατηρήσεις επί των άρθρων του masterplan και προτάσεις για την περιοχή Σερβίων που απεστάλησαν προς τον Περιφερειάρχη για να ενσωματωθούν στην πρόταση της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας.

 

Πηγή: aivres

sxdmet