konstantopoulosΑντιπαρέρχομαι το ειρωνικό ύφος της ανακοίνωσης για το πρόσωπό μου και θα τονίσω ιδιαίτερα την απαξιωτική αναφορά και την ειρωνεία (επιφώνημα χα!) αλλά και τις έμμεσες απειλές και εκφοβισμούς της ανακοίνωσης προς το σύνολο των συμβούλων των δύο παρατάξεων,

...της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ και της ΣΤΑΣΗΣ ΣΕΡΒΙΩΝ, οι οποίοι εκφράζουν την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σερβίων.

Με τον τρόπο που έχει συνταχθεί η ανακοίνωση του Δ. Σ του Τ.Ο.Ε.Β Σερβίων, έμμεσα προκύπτει (τυχαίο τάχα;), ότι οι σύμβουλοι των δύο παρατάξεων καταψήφισαν την εισήγηση του δημάρχου για το θέμα αυτό, ενώ η αλήθεια είναι ότι ζήτησαν αναβολή του θέματος και η συζήτηση να γίνει σε διά ζώσης συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Άξιο απορίας είναι βέβαια ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Τ.Ο.Ε.Β Σερβίων καταγγέλλει τους δημοτικούς συμβούλους των δύο παρατάξεων και όχι και τους συμβούλους της παράταξης ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ή ανεξάρτητους, οι οποίοι (δικαίως) ζήτησαν αναβολή του θέματος για τους ίδιους λόγους, που ζήτησαν και οι σύμβουλοι και των άλλων δύο παρατάξεων, ή ψήφισαν λευκό .

Ίσως γιατί αυτοί που έδωσαν εντολή στο Δ.Σ του Τ.Ο.Ε.Β να εκδώσουν ανακοίνωση και ταυτόχρονα να ευχαριστήσουν «τον δήμαρχό τους», ενδιαφέρονταν να ρίξουν λάσπη μόνο στις δύο παρατάξεις.

Στην ουσία τώρα του θέματος:

1. Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου αποτελεί το ύψιστο όργανο δημοκρατικού προγραμματισμού του δήμου και οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι, για κάθε θέμα, πρέπει να ενημερώνονται έγκαιρα και με πληρότητα και να αποφασίζουν κατά συνείδηση, με γνώμονα το γενικότερο συμφέρον των πολιτών και της κοινωνίας.

Τονίζουμε επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν είναι υπάλληλοι του δημάρχου ούτε είναι υποχρεωμένοι να ψηφίζουν τις εισηγήσεις του, ιδιαίτερα όταν αυτές πάσχουν και είναι ανεπαρκείς και ελλιπείς.

2. Στην εισήγηση του δημάρχου για το συγκεκριμένου θέμα, όπως αυτή αποτυπώνεται με την απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας του δήμου (κανένα άλλο έγγραφο δεν συνόδευε την εισήγηση), δεν διευκρινίζεται:

- Πόσα φωτοβολταϊκά πάρκα θα κατασκευαστούν στα τεμάχια που αναφέρονται στην εισήγηση;

- Ποιες ακριβώς είναι οι εκτάσεις των οποίων ζητείται η εκμίσθωση (τοπογραφικό διάγραμμα).

- Πόση συνολική έκταση ζητείται για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού ή των φωτοβολταϊκών πάρκων;

- Ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι για την ενοικίαση των παραπάνω εκτάσεων.

- Πουθενά δεν αναφέρεται ότι ενδιαφερόμενος για την ενοικίαση είναι ο Τ.Ο.Ε.Β Σερβίων.

- Ποιο θα είναι το ετήσιο μίσθωμα για κάθε στρέμμα έκτασης.

- Από το πρακτικό της Επιτροπής Ποιότητας προκύπτει ότι «το μέλος της Επιτροπής κ. Παναγιωτούλας Γεώργιος, ανέφερε ότι τάσσεται κατά της έγκρισης μίσθωσης αναφέροντας αφενός ότι οι συγκεκριμένες εκτάσεις είναι χερσολίβαδα και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για φωτοβολταϊκά και αφετέρου ότι η μίσθωση δεν ζητείται από τον ΤΟΕΒ αλλά ουσιαστικά από ιδιωτικές εταιρείες (ενεργειακές κοινότητες) στις οποίες συμμετέχει ο ΤΟΕΒ».

- Δεν υπάρχει νομική τεκμηρίωση αν τα χερσολίβαδα μπορούν να ενοικιαστούν για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων. Τι θα γίνει με το ζωϊκό κεφάλαιο που κινείται στην περιοχή;

-Στην εισήγηση που μας επιδόθηκε δεν μας προσκομίστηκαν τα καταστατικά των ενεργειακών κοινοτήτων, που όπως προκύπτει από την δήλωση του κ. Παναγιωτούλα, ενδιαφέρονται. Ποιοι είναι οι μέτοχοι των ενεργειακών κοινοτήτων; Τι ποσοστά κατέχει ο κάθε μέτοχος;

Από την αναφορά του κ. Παναγιωτούλα συμπεραίνουμε ότι είναι ιδιώτες. Τι ακριβώς ισχύει;

- Από την ανακοίνωση του Δ.Σ του Τ.Ο.Ε.Β προκύπτει ότι το φωτοβολταϊκό ή τα φωτοβολταϊκά θα χρησιμοποιηθούν για την εκμηδένιση του κόστους λειτουργίας με ενεργειακό συμψηφισμό. Τι σημαίνει ενεργειακός συμψηφισμός και πως αυτός θα λειτουργήσει;

- Από πουθενά δεν προέκυψε ότι το θέμα της συνεδρίασης της 26-10-2020 είναι ίδιο με αυτό που συζητήσαμε πέρυσι.

3. Για όλά αυτά αλλά και άλλα πολλά ερωτήματα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση και ούτε ήταν δυνατή η πρόσβαση στις υπηρεσίες λόγω κορωνοϊού. Και φυσικά δεν μπορούσε να γίνει προσυνεδρίαση της παράταξης. Άλλωστε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έγινε δια περιφοράς.

Επιπλέον δεν υπήρξε καμία ενόχληση ή ενημέρωση από τον πρόεδρο ή κάποιο μέλος του Δ.Σ του Τ.Ο.Ε.Β Σερβίων.

4. Τι έπραξαν λοιπόν όλες (τρεις) οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που εκφράζουν τα 2/3 του δημοτικού συμβουλίου; Το αυτονόητο.

Ζήτησαν να αναβληθεί το θέμα και να συζητηθεί σε μία δια ζώσης συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου θα απαντηθούν όλα αυτά τα ερωτήματα, θα λυθούν οι τυχόν απορίες και στην συνέχεια ο κάθε σύμβουλος θα αποφασίσει κατά συνείδηση με βάση του γενικότερο συμφέρον της κοινωνίας.

Ας αναζητήσει λοιπόν αλλού το Δ.Σ του Τ.Ο.Ε.Β Σερβίων τις ευθύνες για το γεγονός ότι δεν λήφθηκε απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα.

Οι ευθύνες ανήκουν ακέραιες στον εισηγητή του θέματος, σ’ αυτόν που ευχαριστούν και αποκαλούν «δήμαρχό τους».

konstantopoulos