www.mikrovalto.gr

Τυχαία φωτογραφία

Αναζήτηση


Πρόγραμμα LIFE / STOP τώρα! Εκτύπωση
Τρίτη, 30 Μάιος 2006 22:58

Μάιος 2006

Πρόγραμμα LIFE "αποκατάστασης" των MABE

STOP τώρα!

life_06Ανάβει "φωτιές" στην περιοχή μας η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) Η. Π. 13588/725, που δημοσιεύτηκε στις 28.3.2006 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φ. Ε. Κ. 383/B/06), με την οποία καθορίζονται "Μέτρα, όροι και περιορισμοί για τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων".

Κι αυτό γιατί, τη σημαντικότερη αλλαγή που επέρχεται με τη νέα απόφαση και αφορά την "αδειοδότηση για εργασίες επεξεργασίας -αξιοποίησης ή και διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων",  τη συνδυάζουμε με τις εργασίες που εκτελούνται στο ορυχείο του Ζιδανίου στα πλαίσια του προγράμματος LIFE.

Ενώ μέχρι τώρα για την αδειοδότηση απαιτούνταν εισήγηση Υπηρεσιακής Επιτροπής της Νομαρχίας όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι του Δήμου που βρίσκεται η εγκατάσταση και της ΤΕΔΚ, γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και απόφαση Νομάρχη, με τη νέα Κ. Υ. Α:

"i) Η άδεια για τη συλλογή, μεταφορά ή και αποθήκευση επικίνδυνων αποβλήτων σε πλείονες της μιας Περιφέρειες ή εφ’ όσον αυτά προέρχονται από πλείονες της μιας περιφέρειες, χορηγείται με απόφαση του Υπουργού  ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, μετά από εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας περιβάλλοντος του  Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.

ii) Η άδεια για τη συλλογή, μεταφορά ή και αποθήκευση επικίνδυνων αποβλήτων εντός μιας περιφέρειας χορηγείται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας, μετά από εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών αυτής".

Σύμφωνα με το πρόγραμμα LIFE, που αυτό το διάστημα βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, στο ορυχείο αμιάντου στο Ζιδάνι γίνονται γεωλογικές έρευνες για να ακολουθήσει "η στεγανοποίηση του πυθμένα του ορυχείου με ασφαλτόπανα ή άλλα σχετικά υλικά(χαλίκια, αργίλους) και απόθεση ποσότητας 100-1000 τόνων αποβλήτων αμιάντου που θα προέλθουν από τις εγκαταστάσεις  του εργοστασίου".

 

epi

Έως εδώ…όλα καλά! Τι θα έχουμε στο τέλος -αν το επιτρέψουμε να γίνει- του προγράμματος LIFE:

1. Καμιά παρέμβαση που να αφορά αποκατάσταση του ορυχείου!

2. Ένα ορυχείο-χοάνη χωρητικότητας  70.000.000!! τόνων στεγανοποιημένο(;) στον πυθμένα, όπου έχουμε ενταφιάσει 1000 τόνους -το πολύ- απόβλητα αμιάντου!! Ογκομετρική κάλυψη 0,00001 %!

Και μετά; Τι "φωτογραφίζεται" αυτόματα; "Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια";

Ανέκδοτο το είχαμε χαρακτηρίσει σε προηγούμενη -δια του τύπου- τοποθέτησή μας. Και είχαμε επισημάνει -το αυτονόητο φυσικά- επειδή το πρόγραμμα προέβλεπε "εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου μελλοντικών δράσεων" ότι "είναι ΒΕΒΑΙΟ ότι θα εκτιμήσουν το χώρο "κατάλληλο" και συνεπικουρούμενοι από "ειδικούς" -εντός και εκτός παρένθεσης- θα προτείνουν να γίνει το ορυχείο επ’ αόριστον χώρος ταφής αποβλήτων…". Αλλά με την υπάρχουσα τότε κατάσταση αδειοδότησης -από το Νομαρχιακό Συμβούλιο- "διερωτώμεθα αν θα βρεθεί τοπικός παράγοντας που θα κάνει μια τέτοια εισήγηση και πολύ περισσότερο να την υπερψηφίσει!" Λογαριάζαμε φυσικά χωρίς τον… ξενοδόχο!

Και ΚΑΝΑΜΕ ΛΑΘΟΣ! Αφού αφήσαμε μια "χαραμάδα" ανοχής για την υλοποίηση του προγράμματος δηλώνοντας φυσικά "αγωνιστική επαγρύπνηση για το…δεύτερο γύρο"  που ήρθε βέβαια πολύ γρήγορα και από κει που…δεν το περιμέναμε!. Κι αυτό γιατί θεωρήσαμε να διαφαίνεται ότι υπάρχει "ομφάλιος λώρος" του προγράμματος LIFE με το κύριο πρόγραμμα Ε.Π.ΠΕΡ. που αφορά την αποκατάσταση του γκρίζου όγκου των αποθέσεων όπου υπάρχει και το κύριο πρόβλημα ρύπανσης, αφού κοινός χρηματοδότης είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τώρα όμως με την Κ.Υ.Α. αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα. Σε ένα χώρο "έτοιμο", στεγανοποιημένο(;), μια Υπουργική άδεια, "εν μια νυκτί" χωρίς άλλες διαδικασίες, μπορεί να μετατρέψει το ορυχείο Ζιδανίου σε "χαβούζα" επικίνδυνων -γιατί όχι και τοξικών- αποβλήτων "από πλείονες της μιας περιφέρειες", με ανυπολόγιστες ζημιές στο περιβάλλον, την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και τη γενικότερη υποβάθμιση της περιοχής μας.

Είναι βέβαιο ότι οι δημότες των Καμβουνίων και των όμορων Δήμων θα αντισταθούν.

Γι’ αυτό καλούμε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σαν φορέα υλοποίησης:

Α. να αποδείξει τα αντανακλαστικά της και να σταματήσει τώρα τις εργασίες του προγράμματος LIFE στο ορυχείο, αφού επαναλαμβάνουμε -για μια ακόμη φορά- ότι δεν αποκαθιστούν ούτε στο ελάχιστο το περιβάλλον, αλλά απλά "φωτογραφίζουν" και προετοιμάζουν το έδαφος για τις εφιαλτικές "μελλοντικές δράσεις" που προαναφέραμε.

Β. να επιταχύνει τις διαδικασίες υλοποίησης του κυρίου προγράμματος Ε.Π.ΠΕΡ. προϋπολογισμού 8.800.000 ευρώ -εγκεκριμένο από το 2002! - που αφορά "αποκατάσταση των αποθέσεων και εξυγίανση των κτιριακών εγκαταστάσεων" και θα μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη ρύπανση στο περιβάλλον, θα αναβαθμίσει την αισθητική του τοπίου και θα τονώσει την απασχόληση προσωπικού στην περιοχή μας.

Γ.Μ.

Δημοσιεύτηκε στην "Εν Μικροβάλτω..." [ΑΦ 8-Μάιος 2006] και στον τοπικό τύπο του Ν. Κοζάνης
 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack