Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Αντί οι κυνηγετικές οργανώσεις να καθίσουν στο σκαμνί όσα μέλη τους κυνηγούν σε Εθνικά Πάρκα, σέρνουν στα δικαστήρια τους Οικολόγους !


oikol_prasΜήνυση κατά των Οικολόγων Πράσινων έχουν υποβάλει η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης και δύο θηροφύλακες. Προχτές παραλάβαμε το κείμενο της «έγκλησης», η οποία κατατέθηκε στον Εισαγγελέα Κοζάνης και αφορά το απαράδεκτο περιστατικό λαθροθηρίας αγριογούρουνων που συνέβη πριν λίγους μήνες στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών. Η μήνυση στρέφεται συγκεκριμένα κατά του Λ. Τσικριτζή και της Β. Νάκου, εκπροσώπων των Οικολόγων Πράσινων, διότι σε σχετικό δημοσίευμα για το εν λόγω περιστατικό επέκριναν (μεταξύ των άλλων) και τη Θηροφυλακή ότι «συχνά συγκαλύπτει αντί να ελέγχει τους παράνομους κυνηγούς».

Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό λαθροθηρίας δεν ήταν .. αποκύημα φαντασίας, όπως περίπου  ισχυρίζεται η Κυνηγετική Ομοσπονδία M-Θ, αλλά συνέβη αποδεδειγμένα με πρωταγωνιστές μια μεγάλη ομάδα ασυνείδητων κυνηγών, την οποία εντόπισε, επέπληξε και κατάγγειλε αρμοδίως ο Φύλακας του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών. (Εδώ η επίσημη Αναφορά του Φύλακα, όπου αναφέρονται τα γεγονότα και βεβαιώνεται ότι μεταξύ των λαθροκυνηγών ήταν και ο Δήμαρχος Πρεσπών !)

Στην περιοχή που σημειώθηκε το κρούσμα απαγορεύεται η θήρα για τρεις λόγους: 1ον) διότι η περιοχή βρίσκεται στη ζώνη των 500 μέτρων από τα σύνορα, 2ον) διότι το απαγορεύει η ΚΥΑ σύστασης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών  και 3ον) διότι υπήρχε χιονοκάλυψη, οπότε απαγορεύεται οποιαδήποτε κυνηγετική δραστηριότητα. Συνεπώς δε χωρά καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται για .. καραμπινάτη περίπτωση λαθροθηρίας.

Όσο για τους θηροφύλακες που συνυπογράφουν τη μήνυση, καταλαβαίνουμε  ότι ως υπάλληλοι της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μ-Θ αναγκάστηκαν να ταυτιστούν με τον εργοδότη τους, αλλά η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: Η υπηρεσία τους, αν και ειδοποιήθηκε, καθυστέρησε υπερβολικά να πάει στον τόπο του συμβάντος. Ενώ ήταν σε απόσταση 40 λεπτών προσήλθε μετά από 2,5 - 3 ώρες, όταν όλα είχαν τελειώσει. Η εξήγηση προφανής.

Τέλος η διαπίστωσή μας ότι Θηροφυλακή «συχνά συγκαλύπτει τους παράνομους κυνηγούς» είναι κοινό μυστικό, γνωστό και σε όλους τους κυνηγούς. Δεν έχουμε καμιά «βεντέτα» με τους απανταχού θηροφύλακες, αλλά πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους ότι η δομή αυτής της υπηρεσίας είναι προβληματική εκ γενετής, αφού οι θηροφύλακες δεν υπάγονται σε ανεξάρτητο φορέα αλλά προσλαμβάνονται και πληρώνονται από τις κυνηγετικές οργανώσεις. Δεν μπορεί ο ελεγχόμενος (ο κυνηγός) να επιλέγει τον.. ελεγκτή του (το θηροφύλακα)! Είναι σαν να  αναθέτουμε καθήκοντα τροχαίας στα σωματεία των αυτοκινητιστών…

Εν πάση περιπτώσει η σημερινή μας ανακοίνωση δεν αφορά τους νόμιμους κυνηγούς, αλλά τις μεγάλες κυνηγετικές οργανώσεις και το γενικότερο ρόλο που παίζουν. Είναι γνωστό ότι η υπόθεση κυνήγι διαπλέκεται με οργανωμένα  συμφέροντα και με τον πολιτικό κόσμο. Και φυσικά δεν είναι πολιτικά ουδέτερη, όπως επιχειρούν να μας την παρουσιάσουν. Πρόσφατο παράδειγμα η ανακοίνωση της Ν.Δ ότι περιμένει να εισπράξει «την επιδοκιμασία των κυνηγών» και τη στήριξη του «Κόμματος Ελλήνων Κυνηγών», επειδή έβαλε στα ψηφοδέλτιά της στελέχη των κυνηγετικών οργανώσεων.

Ανάλογες «μεταγραφές» έγιναν και σε άλλα πολυσυλλεκτικά κόμματα, τα οποία αποφεύγουν συνήθως να κοντραριστούν για το παράνομο κυνήγι. Απόδειξη ότι και για το συγκεκριμένο εξόφθαλμο κρούσμα κανένα κόμμα δεν πήρε θέση, παρά τις διακηρύξεις τους περί πλήρους προστασίας των εθνικών δρυμών.

Οικολόγοι Πράσινοι Δυτικής Μακεδονίας

Σχετικά links: H αρχική καταγγελία των Οικολόγων Πράσινων για το περιστατικό λαθροθηρίας των Πρεσπών και η σχετική Ερώτηση μας στο Ευρωκοινοβούλιο .