karavides-3Για πέντε τουλάχιστον ημέρες οι επαγγελματίες ψαράδες της λίμνης έκαναν έκκληση στα μέλη τους να μην σηκώσουν τα εργαλεία (νταούλια) καραβίδας για την καλύτερη προστασία του πληθυσμού της.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του prlogos πιθανόν ένα 30% του γόνου να έχει ήδη καταστραφεί. Ο λόγος είναι η άρση της αλιείας από την 1η Ιουνίου με τους ψαράδες να ρίχνουν τα αλιευτικά εργαλεία τους στη λίμνη σε μια περίοδο που ακόμα τα καραβιδάκια είναι πολύ μικρά. Η αναπαραγωγή λόγω της θερμοκρασίας των νερών έγινε αργότερα και ακόμα τα μικρά της καραβίδας δεν έχουν μεγαλώσει.

Το αποτέλεσμα είναι να κολλούν στις βάρκες και τα επαγγελματικά εργαλεία προκαλώντας καταστροφή στην πανίδα .Όταν εκ των υστέρων διαπιστώθηκα η ζημιά, βγήκε και ανάλογη ανακοίνωση, η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί με παράταση της απαγόρευσης.
Να όμως που δεν γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στη λίμνη Πολυφύτου ούτε το αρμόδιο τμήμα μπορούσε να προβεί σε μια ακόμα απαγόρευση, αφού η αναπαραγωγή έγινε. «Επιτρέπεται η αλιεία της καραβίδας», δήλωσε στο prlogos o προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κοζάνης κ. Παναγιώτης Γαρούφος. «Δεν επιτρέπεται όμως να ψαρεύεις καραβίδες κάτω των 10 εκατοστών» σημείωσε με το δικαίωμα της απαγόρευσης αλιείας να μην μπορεί να ξεπεράσει το τρίμηνο.

Η ζημιά στην ιχθυοαπανίδα θα πλήξει φυσικά τους ίδιους τους επαγγελματίες ψαράδες, όπου και αλιεύουν την καραβίδα με τα μικρά καραβιδάκια να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα χωρίς να έχει αναπτυχθεί το κέλυφός τους. Και φυσικά δεν πωλούνται σε τέτοιο μέγεθος. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι τα επιπλέον μέτρα στη λίμνη για την προστασία του υδάτινου πλούτου της για να μην διαταράσσεται η ισορροπία. Δεν είναι δυνατόν να ισχύουν πρωτόκολλα απαγορεύσεων χωρίς επιπλέον ελέγχους .

Ιωάννα Παπ./prlogos

karavides-3