www.mikrovalto.gr

Τυχαία φωτογραφία

Αναζήτηση


ΚΚΕ ΚΟ Κοζάνης: Δυτική Μακεδονία για την Ημέρα Περιβάλλοντος Εκτύπωση
Πέμπτη, 04 Ιούνιος 2020 21:55
kkeΗ φετινή Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος (5/6) έρχεται μετά από ένα μεγάλο διάστημα, την περίοδο εγκλεισμού λόγω των περιοριστικών μέτρων, στην οποία όλοι μας αντιληφθήκαμε ακόμα περισσότερο την ανάγκη...

...για καθαρούς, προσεγμένους χώρους πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής, προσβάσιμους σε όλους τους νέους και τους εργαζόμενους της πόλης. Αυτή η ανάγκη ήρθε σε πραγματική αντίφαση με την πραγματικότητα στην πόλη μας.

Οι εικόνες παραίτησης που είδαμε σε πολλά πάρκα και πλατείες όλες τις προηγούμενες μέρες, δεν είναι φυσική κατάληξη των ελεύθερων χώρων, ούτε οφείλεται σε ανικανότητα των σημερινών ή των χθεσινών υπευθύνων. Είναι παράλογο και αντιφατικό, όταν η ίδια η διαμόρφωση του αστικού ιστού οξύνει τη συγκέντρωση και το συγχρωτισμό, να είναι ατομική ευθύνη του λαού να βρει διέξοδο. Η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης και των προηγούμενων διαχρονικά, είναι υπεύθυνη που αφήνει δημόσιους χώρους αναξιοποίητους ή ιδιωτικοποιούνται και μετατρέπει με το νέο νομοσχέδιο, το φυσικό περιβάλλον σε "κρανίου τόπο Είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών των εκάστοτε κυβερνήσεων, του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπως και διαχρονικά των διοικήσεων του Δήμου Κοζάνης.

                Απέναντι στην πολιτική που «βλέπει» την ανάγκη της νεολαίας και των εργαζομένων για χώρους πράσινου και αναψυχής, συνολικά την προστασία του περιβάλλοντος, με τη λογική του «κόστους-οφέλους», υπάρχει λύση. Το ΚΚΕ προβάλλει τη θέση ότι η προστασία του περιβάλλοντος, προς όφελος του λαού, προϋποθέτει έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας.

Για να ανοίξει αυτός ο ελπιδοφόρος δρόμος, θα πρέπει οι σημερινοί αγώνες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού, των δασών, των φυσικών πόρων, ενάντια στην «πράσινη» οικονομία των καπιταλιστικών κερδών, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να σημαδέψουν τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του, που αποτελεί την αιτία όξυνσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων, χειροτέρευσης της ίδιας της ζωής.

Παίρνουμε την πρωτοβουλία την Παρασκευή 5/6, να «δώσουμε ζωή» στο χώρο του Πάρκου στο Ξενία, περιοχή που διαχρονικά είναι εγκαταλελειμμένη, παρά το γεγονός ότι αποτελεί μια από τις πιο όμορφες και «πλούσιες» σε πράσινο περιοχές της πόλης μας.

Με αυτή τη συμβολική κίνηση δεν επιδιώκουμε να υποκαταστήσουμε και να «αθωώσουμε» τη σημερινή και τις προηγούμενες δημοτικές αρχές. Επιδιώκουμε να δυναμώσει η συζήτηση για την ανάγκη ανάπλασης της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και όλων των μικρών και μεγαλύτερων πάρκων και πλατειών στην πόλη μας.

Να δυναμώσει η διεκδίκηση για:

  • Με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση να γίνουν άμεσα οι εργασίες στο χώρους πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής. Καμία σκέψη για παραχώρηση των χώρων σε ιδιώτες.
  • Να διεκδικηθεί κρατική χρηματοδότηση για εκτεταμένα έργα δημιουργίας ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής. Να αναβαθμιστούν λειτουργικά και αισθητικά οι ήδη υπάρχοντες κοινόχρηστοι χώροι.
  • Να αξιοποιηθούν δημόσιες εκτάσεις γης και να διεκδικηθούν νέες για δημιουργία οργανωμένου δημόσιου χώρου που θα εξυπηρετεί τις πολύπλευρες ανάγκες του λαού της περιοχής.
  • Πιο συγκεκριμένα, για την περιοχή του Ξενία, απέναντι στη λογική εγκατάλειψης της από τη σημερινή και τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, να προχωρήσει άμεσα με κρατική χρηματοδότηση η ανάπλαση της περιοχής.
 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack