safe image lampropΗ σταδιακή άρση των μέτρων ακολουθεί έναν σταθερό ρυθμό. Ο κόσμος κινείται ελεύθερα, άνοιξαν τα σύνορα των νομών, λειτουργούν τα καταστήματα και η εστίαση και το κουδούνι χτυπάει για τα σχολεία.

Ο covid – 19, που πέρα από το θάνατο τόσων ανθρώπων ανά την υφήλιο, εκθέτει την ανικανότητα ή αναδεικνύει την αποτελεσματικότητα των κυβερνήσεων.

Η πανδημία αποτελεί την αφορμή για επανεξέταση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι πολίτες καλλιέργησαν την υπευθυνότητα και το σεβασμό. Διαμορφώθηκαν καινούριες κοινωνικές συμπεριφορές, έγινε κατανοητή η αναγκαιότητα της ατομικής υγιεινής και των κανόνων της υγιούς συμβίωσης. Η επιστήμη κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ξεπήδησαν νέες ευέλικτες και παραγωγικές μορφές εργασίας. Αναπτύχθηκε η «διαδικτυακή» συνείδηση και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Θετικές υπήρξαν οι επιδράσεις στους κρίσιμους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Δημόσιας Διοίκησης. Επαναπροσδιορίστηκαν και εμπλουτίστηκαν κρίσιμοι εθνικοί τομείς της Οικονομίας. Υπήρξε περιβαλλοντική ανάταση και θεραπεύτηκε η φύση.

Οι οικονομικές συνέπειες στην μικροοικονομία είναι μεγάλες. Η ανεργία και η μη επιβίωση επιχειρήσεων δημιουργούν μια επαναπτώχευση κάποιων κοινωνικών στρωμάτων. Η ψυχολογική υγεία μεγάλου μέρους του πληθυσμού έχει πληγεί και οι κοινωνικές συνέπειες είναι εμφανείς σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητας. 

Θα ισορροπούμε για καιρό ακόμα, πάνω στο τεντωμένο σκοινί της πανδημίας. Θα βρούμε το δρόμο για ένα εντυπωσιακό «comeback». Η ιστορία αυτό μας διδάσκει…

safe image lamprop