sxol294Ανακοινώσεις για το σχέδιο επιστροφής των μαθητών στις σχολικές αίθουσες έκανε από το Υπουργείο Υγείας η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Όπως είπε οι μαθητές θα επιστρέψουν στις τάξεις με αντισηπτικά και μάσκες, τα τμήματα θα μοιραστούν σε δύο βάρδιες,

...ενώ μέτρα τήρησης των αποστάσεων θα υπάρχουν τόσο εντός των αιθουσών, όσο και στο διάλειμμα.

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής παθολογίας και υπεύθυνος ενημέρωσης για τον νέο κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε διεξοδικά στα νέα νούμερα της πανδημίας στην χώρα, ενώ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι επιστήμονες αποφάσισαν το άνοιγμα των σχολείων και τη χρήση μάσκας.

Τσιόδρας: Γιατί αποφασίσαμε να ανοίξουμε τα σχολεία

"Τα ερωτηματικά πρέπει να απαντώνται και σε περιπτώσεις πανδημίας πρέπει να υπάρχει προσήλωση στην αλήθεια", τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, απαντώντας σε δημοσιεύματα και κριτική που βλέπει το φως της δημοσιότητας, σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων. "Έχουμε όλοι τις ίδιες αγωνίες, δεν πρέπει να τονίζουμε τις αβεβαιότητες, όμως, αλλά να εκμεταλευτούμε αυτή την ευκαιρία που η επιδημία στη χώρα μας είναι χαμηλά, για να ανοίξουμε τη χώρα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία που οδήγησαν τους επιστήμονες στην απόφαση για την επαναλειτουργία της εκπαίδευσης. Η τελευταία εκτίμηση κινδύνου από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων (ECDC) στις 23/4, αναφέρει ότι:

  1. Η νόσος μεταδίδεται λιγότερο συχνά στα παιδιά
  2. Τα παιδιά εμφανίζουν ηπιότερα συμπτώματα στην συντριπτική τους πλειοψηφία
  3. Τα σοβαρά περιστατικά σε παιδιά είναι λιγότερα από το 1% των παιδιών που νοσούν, σύμφωνα με τελευταία μεγάλη μελέτη στην Κίνα
  4. Τα παιδιά μολύνονται κυρίως στο οικογενειακό τους περιβάλλον.
  5. Στα παιδιά είναι σπάνιες οι δευτερογενείς μεταδόσεις, δηλαδή η μετάδοση της νόσου από παιδί σε ενήλικα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα παιδιού -η περίπτωση του οποίου μελετήθηκε από επιστήμονες στο εξωτερικό- αναφέρει, ότι ενώ μολύνθηκε σε σχολείο και ιχνηλατήθηκαν 112 επαφές του, αποδείχθηκε ότι δεν μετέδωσε τη νόσο σε κανένα άτομο
  6. Επίσης, σε μεγάλη μελέτη σε τρεις χώρες (Ιταλία, Ισλανδία και Σουηδία) αποδείχθηκε ότι τα παιδιά δεν αποτελούν πρωτογενή πηγή μετάδοσης της νόσου COVID-19.

Τσιόδρας: Γιατί αλλάξαμε τις οδηγίες για τη χρήση μάσκας

Στα δεδομένα που τώρα στηρίζουν τη χρήση μάσκας ενώ δεν στήριζαν τη χρήση της πριν από λίγο καιρό , αναφέρθηκε, επίσης, ο Σωτήρης Τσιόδρας:

«Τότε ήμασταν σε ένα καθοριστικό για την εξέλιξη της επιδημίας lockdown. Μας είχε επιβληθεί απαγορευτικό. Η επιτροπή τότε δεν συνέστησε τη γενικευμένη χρήση μάσκας, συνεκτιμώντας τότε και τους κινδύνους από τη χρήση τους. Θεώρησε ότι το απαγορευτικό που μας είχε τεθεί ήταν αρκετό για εκείνη τη φάση της επιδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι οι συνθήκες αλλάζουν καθώς είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση. Η κοινωνία σιγά - σιγά θα ανοίξει. «Τα μέτρα φυσικής απόστασης θα διατηρηθούν αλλά δεν μπορούν πάντοτε να τηρηθούν».

Όπως εξήγησε, επίσης, η χρήση της θα είναι συμπληρωματική και δεν αφορά τόσο το εάν θα μολυνθούμε ή όχι, αλλά κυρίως με το να μην μεταδώσουμε στους άλλους τον ιό, όταν πάσχουμε και έχουμε ελαφρά συμπτώματα.

«Πιστέψτε με, σε τέτοια θέματα είναι δύσκολο να υπάρχει ομοφωνία. Αλλά τα ενδεχόμενα οφέλη από μια ισχυρή σύσταση ή υποχρέωση για χρήση μάσκας και ιδιαίτερα όταν υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός, θα είναι ένα σημαντικό επιπλέον μέτρο και ίσως πιο σημαντικό από το να μην χρησιμοποιούμε καθόλου τη μάσκα», κατέληξε ο κος Τσιόδρας.

Παράλληλα τόνισε ότι είναι λάθος και επικίνδυνη η χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα από τον γενικό πληθυσμό.

Κεραμέως: Πότε και πώς θα ανοίξουν τα σχολεία με λιγότερους μαθητές

Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά και θα υπάρχει φυσικός εξαερισμός στις αίθουσες. Προβλέπεται καθαρισμός των αιθουσών 2 φορές την ημέρα. Θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές.
Θα απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων. Θα είναι προαιρετική η χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών (σχολικά).

Προ της έναρξης των σχολείων, θα σταλούν στους Διευθυντές των σχολείων οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου, οι οποίες θα γνωστοποιηθούν σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, σχετικά με αναγκαία μέτρα προστασίας.

Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για παιδιά που πάσχουν από νοσήματα ή ζουν σε οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο υπάρχουν άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Για τα παιδιά αυτά έχει αποφασιστεί να μην επανέλθουν στο σχολείο, αλλά να συνεχίσουν την εξ αποστάσεως τηλεκπαίδευση.

Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Ειδική αγωγή: 

Η λειτουργία των σχολείων θα επανέλθει σταδιακά σε δύο φάσεις:

  • Στις 11 Μαΐου επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Τρίτης Λυκείου.
  • Στις 18 Μαΐου επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Πρώτης & Δευτέρας Λυκείου, και του Γυμνασίου.
  • Προβλέπεται η επέκταση του διδακτικού έτους για Γυμνάσια και Λύκεια μέχρι τις 12 Ιουνίου.
  • Η νέα διδακτική χρονιά θα αρχίσει πιθανότατα νωρίτερα για όλους, από την 1η Σεπτεμβρίου.

Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

  • Παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας.
  • Εξετάζεται το ενδεχόμενο ανοίγματος την 1η Ιουνίου, μόνο αν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά.
  • Αν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία επαναλειτουργήσουν φέτος, εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του διδακτικού έτους ως τις 30 Ιουνίου.

Τα νέα νούμερα της πανδημίας στην Ελλάδα

Ο καθηγητής παθολογίας και υπεύθυνος ενημέρωσης για τον νέο κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στα νέα νούμερα της πανδημίας στη χώρα. Αναλυτικά, τα νέα κρούσματα είναι 10, και τα συνολικά 2.576

Κρούσματα

Από τα 2.517 κρουσματα το 55.5% αφορά άνδρες.

  • 589 κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό
  • 1188 (46.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι ασθενείς

41 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

  • η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών.
  • οι 12 (29.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
  • τo 88% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Οι ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ είναι 71.

 Θάνατοι

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 139 θανάτους συνολικά στη χώρα.

  • οι 36 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
  • η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη
  • το 91.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 72.130 κλινικά δείγματα.

Πηγή: iatropedia.gr

apolimansisxoleia