eleftheriou36 31Στο τιμόνι του Δήμου Σερβίων εδώ και λίγους μήνες, ως αυτοδιοικητικός και ως πολίτης βρίσκεται κι αυτός αντιμέτωπος με μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Από τη θέση του Δημάρχου, ο Χρήστος Ελευθερίου μιλάει για την ευθύνη του απέναντι στους πολίτες αυτό το διάστημα, όπου η ανθρωπότητα καλείται να αντιμετωπίσει έναν αόρατο εχθρό.

– κ. Δήμαρχε τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID 19 θεωρείτε πως είναι αποτελεσματικά; Τα βρίσκεται αρκετά αυστηρά ή υπερβολικά;

Από τη μέχρι στιγμής πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, τα μέτρα είναι αποτελεσματικά. Η Ελλάδα έχει πολύ καλύτερη πορεία μέχρι στιγμής από τις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη.

-Τι πιστεύετε ότι θα διδάξει στον κόσμο αυτή η πανδημία ;

Είναι σίγουρο ότι από αυτή τη δοκιμασία θα βγούμε διαφορετικοί. Ελπίζω να βγούμε πιο αλληλέγγυοι, ανθρωπιστές, πιο σοφοί και πιο προετοιμασμένοι στη ζωή μας.

-Υπάρχουν δείγματα υπευθυνότητας από τους πολίτες του Δήμου σας σχετικά με τα μέτρα εγκλεισμού;

Ο εγκλεισμός είναι σκληρή λέξη. Είναι μία ιδιάζουσα, πρωτόγνωρη κατάσταση που πρέπει να τη διαχειριστούμε με σύνεση, με ευθύνη προς τον εαυτό μας και προς τον πλησίον μας. Το «Μένουμε σπίτι» θα έπρεπε να γίνεται οικειοθελώς. Νομίζω ότι και οι συνδημότες μου, αλλά και οι πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών έχει υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και αυτό αντικατοπτρίζεται στο αποτέλεσμα.

-Για τους πολίτες που βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση (υπερήλικες, μοναχικοί , άρρωστοι) έχετε λάβει ειδικά μέτρα για να καλυφθούν οι ανάγκες τους στο διάστημα του εγκλεισμού;

Βεβαίως! Ήδη οι δομές του Δήμου όπως «Βοήθεια στο Σπίτι», η κοινωνική μέριμνα, η πρόνοια για τους ηλικιωμένους, βρίσκονται επί ποδός, ενισχυμένες με πρόσθετο προσωπικό και με τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας. Θεσπίσαμε το «Καλάθι αλληλεγγύης» όπου ο καθένας μας μπορεί να δώσει από το περίσσευμά του τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε ειδικό καλάθι στα σούπερ μάρκετ του Δήμου μας. Από εκεί θα τα συλλέγει η υπηρεσία του Δήμου και θα τα μοιράζει αναλόγως στους δημότες που έχουν ανάγκη.

-Έχετε κάποιο σχέδιο δράσης σε περίπτωση που απαιτηθεί για τη μάστιγα του κορωνοϊού; Είναι οι απαιτούμενες δομές επαρκώς εξοπλισμένες;

Σε ό,τι εξαρτάται από τον Δήμο είμαστε έτοιμοι. Διευκρινίζω ότι οι Δήμοι ακολουθούμε οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών και της Κεντρικής Κυβέρνησης, της Πολιτικής προστασίας. Οι απαιτούμενε ς δομές για την πανδημία όπως γνωρίζετε είναι ευθύνη και μέριμνα της κρατικής μηχανής και των αρμόδιων υπουργείων, όπως το Υπουργείο Υγείας, Εσωτερικών, της Γ.Γ. Πολιτικής προστασίας.

– Όλη αυτή η κατάσταση κύριε Δήμαρχε θα δημιουργήσει οικονομικά προβλήματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Με ποιο τρόπο ο Δήμος Σερβίων θα αντιμετωπίσει την οικονομική και κοινωνική δυσχέρεια που φαίνεται πως θα ακολουθήσει όταν ξεπεραστεί όλο αυτό;

Ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει πολλά, πέραν του να σταθεί αρωγός στους δημότες που έχουν ανάγκη με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει. Τις οικονομικές πολιτικές τις ορίζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις όχι οι Δήμοι… Κι εμείς ως Δήμος περιμένουμε όπως γνωρίζετε χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-Ο covid – 19 πιστεύετε πως θα χρησιμοποιηθεί για πολιτικά παιχνίδια, μήπως χρησιμοποιείται ήδη, πως ;

Νομίζω πως αυτά είναι ανούσιες συνωμοσιολογίες…

-Μετά το τέλος της επιδημίας, ποια έργα από τα αυτά που έχουν εξαγγελθεί και ποια νέα που θα χρήζουν άμεσης υλοποίησης θα θέσετε σε προτεραιότητα;

Ο Δήμος όπως προείπα δεν είναι ανεξάρτητος από την κεντρική κρατική μηχανή. Ανήκουμε στο Υπουργείο Εσωτερικών. Εμείς θα εξακολουθήσουμε να προσπαθούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και να εκμεταλλευτούμε βεβαίως κάθε νέα χρηματοδότηση που θα έχει σχέση με αυτή την κατάσταση που ζούμε προ όφελος των δημοτών μας και για το καλό του τόπου.

-Θεωρείτε, κύριε Δήμαρχε πως μπαίνουμε σε μία νέα τάξη πραγμάτων; Ποιες αλλαγές θα επέλθουν στην κοινωνία;

Κανείς δε γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι. Ελπίζω να βγούμε σοφότεροι όλοι από αυτή την κατάσταση και προπάντων υγιείς!

-Κλείνοντας θα θέλαμε ένα αισιόδοξο μήνυμα για τις δύσκολες ώρες που περνάμε ως έθνος .

Αυτό που περνάμε ξεπερνάει τα όρια του έθνους. Είναι παγκόσμιο. Να ευχηθώ να περάσει γρήγορα, όσο πιο ανώδυνα γίνεται και να βγούμε δυνατότεροι και καλύτεροι άνθρωποι.

Ευχαριστούμε πολύ κ. Δήμαρχε για όλα όσα μας ενημερώσατε. Οι πολίτες αισθάνονται ασφάλεια όταν ξέρουν πως υπάρχει μια δυναμική αυτοδιοίκηση.

www.xronos-kozanis

eleftheriou36 31