xar-ka30Εισήγηση για αναστολή λειτουργίας της μονάδας 5 για 15 ημέρες, αυστηροποίηση των μέτρων στην ΠΕ Καστοριάς από τη Δευτέρα, πραγματοποίηση πρότασης του περιφερειάρχη, έπειτα από εισήγηση των δημάρχων, ώστε να τεθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης περιοχές,...

...υπήρξε η κατάληξη του πολύωρου έκτακτου περιφερειακού συμβουλίου για τον κορωνοϊό που πραγματοποίθηκε την Κυριακή 29 Μαρτίου.

Βασικό θέμα ήταν εάν θα έπρεπε να παρθεί απόφαση να μπει σε καραντίνα η ΠΕ Καστοριάς ή τουλάχιστον ορισμένες περιοχές της με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, όπως η Μεσοποταμία, με τους υπεύθυνους να διαχωρίζουν τον όρο καραντίνα από εκείνο της έκτακτης ανάγκης δίνοντας διαφορετικό νόημα. Οι δήμαρχοι Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου υπήρξαν αρνητικοί στην κήρυξης της περιοχής σε καραντίνα, λόγω δυσκολίας στην εφαρμογή της, ζητώντας να τεθεί σε έκτακτη ανάγκη με έμφαση στην ενίσχυση του νοσοκομείου. Ο κ. Κεπαπτσόγλου, δήμαρχος Αργους Ορεστικού, πρότεινε ακόμα να υπάρξει ένα ευέλικτο συντονιστικό σχήμα που να διαχειρίζεται την κατάσταση, ενώ χαρακτήρισε ως «αδύνατη» την κήρυξη καραντίνας σε μία περιοχή 3500 ατόμων, όπως η Μεσοποταμία. Ο κ. Γκοσλιόπουλος Χρήστος, μεταξύ των επιπλέον μέτρων πρότεινε τα μαζικά τεστ, την ιχνηλάτηση όλων των δειγμάτων και και τη μαζική ενημέρωση των πολιτών των περιοχών που είναι πιο ευπαθείς. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Κορεντσίδης διευκρίνισε πως δεν άλλαξαν στάση οι δήμαρχοι Καστοριάς, σε σχετικό υπαινιγμό, καθώς δε ζητάν πλέον καραντίνα αλλά κήρυξη έκτακτης ανάγκης, μιας κ εξαρχής πρόθεση τους ήταν να ενισχυθεί το νοσοκομείο. Την αναγκαιότητα των μέτρων επεσήμανε και ο περιφερειάρχης κ.Κασαπίδης τουλάχιστον σε ένα βήμα πριν την καραντίνα.

Ο κ. Σαββόπουλος, αντιπεφειάρχης Καστοριάς, υποστήριξε την αυστηροποίηση των μέτρων ακολουθώντας μοντέλο άλλων ευρωπαικών χωρών όπως το να ισχύει ή έξοδος ατόμων αλφαβητικά και για δύο εξόδους, παραδείγματος χάρη, την εβδομάδα.

Ο κ.Ζευκλής, δήμαρχος Βοϊου, επεσήμανε την ανάγκη να κηρυχθεί ο δήμος Βοϊου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης γιατί μόνο έτσι θα επισπευσθούν διαδικασίες, ενώ δήλωσε πως δεν καλύφθηκε από τις απαντήσεις που πήρε από τον ΕΟΔΥ. Δήλωσε, ακόμα, πως αποψιλώνεται το κέντρο υγείας του Δήμου καθώς 4 γιατροί μεταφέρονται στο νοσοκομείο Κοζάνης εκφράζοντας την ανησυχία του.

Η αντιπολίτευση από πλευράς της κα Ζεμπιλιάδου και του κου Καρυπίδη υποστήριξε το να τεθούν σε καραντίνα τόσο ο Δήμος Βοϊου όσο και η ΠΕ Καστοριάς αλλά και να σταματήσουν οι εργασίες στη Μονάδα 5, πράγμα που εισακούστηκε.

Τέλος, σημειώθηκε και η καταγραφή περιστατικών ρατσισμού σε βάρος πολιτών της Καστοριάς. Όπως ανέφερε ο κ. Σαββόπουλος γαλακτοκομική μονάδα των Ιωαννίνων αρνήθηκε να λαμβάνει γάλα από κτηνοτρόφους της περιοχής του Γράμμου καθώς υπήρξε κρούσμα του κορωνοϊού και υπάρχει ανησυχία για τη μετάδοση του. Περιστατικό για το οποίο θα επιληφθεί προσωπικά ο περιφερειάρχης, βάζοντας σε τάξη τα πράγματα. Ο κ. Γάτσιος, αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών, προηγουμένως είχε εκφράσει την ανησυχία των πολιτών των Γρεβενών για τους επισκέπτες από την Καστοριά, μιας και εκεί κανένα κρούσμα του ιού δεν έχει καταγραφεί. Συμπεριφορές που καταδικάστηκαν από τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου.

Πηγή: Φ.Μ./prlogos

xar-ka30