www.mikrovalto.gr

Τυχαία φωτογραφία

Αναζήτηση


Ασκηταριό Αγ. Νικάνορα-Πεζογέφυρα Εκτύπωση
Τρίτη, 11 Αύγουστος 2009 19:09

 

ΜΑΡΤΙΟΣ 2009

 

Ασκηταριό Αγ. Νικάνορα-Πεζογέφυρα

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ

 

dek_1Σε μια εργώδη προσπάθεια ενημέρωσης και ανάδειξης του θέματος της διάσωσης της σκήτης του Οσίου Νικάνορα από την πλήρωση του υδατοταμιευτήρα της λίμνης του Ιλαρίωνα και την κατασκευή πεζογέφυρας στον ίδιο χώρο της Ζάβορδας, έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα το «Συντονιστικό Όργανο Ενεργών Πολιτών».

Πέρα από την επιτυχημένη εκδήλωση διαμαρτυρίας στο χώρο της μονής του Οσίου Νικάνορα στη Ζάβορδα στις 7 Δεκεμβρίου είχε σειρά ενημερωτικών επαφών με τους Σεβασμιότατους Μητροπολίτες Σερβίων και Κοζάνης Παύλο και Γρεβενών Σέργιο, το Νομάρχη Γρεβενών Δημοσθένη Κουπτσίδη, τον Αντινομάρχη Κοινωνικής Ανάπτυξης Παύλο Τσότσο, το Δήμαρχο Δεσκάτης Νίκο Μίγγο κ.α., ενώ ακόμη έχει συγκεντρώσει ανάλογα ψηφίσματα συμπαράστασης από φορείς της ευρύτερης περιοχής.

Έτσι έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός φάκελος ο οποίος εντός των ημερών θα υποβληθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να προκαταλάβει την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.) για το θέμα της διάσωσης της σκήτης καθώς και στη «Διανομαρχιακή Επιτροπή Παρακολούθησης Ευρύτερης Περιοχής Ταμιευτήρα Ιλαρίωνα» με το αίτημα της επαναφοράς της κατασκευής της πεζογέφυρας που προβλεπόταν από την Κ.Υ.Α. των Περιβαλλοντικών Όρων του 2003 και έχει παραληφθεί στη Κ.Υ.Α. του 2007.

 


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008

ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΖΑΒΟΡΔΑΣ

Για τη διάσωση της σκήτης και την αποκατάσταση της πεζογέφυρας

 

mart_1Ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008 το συντονιστικό όργανο των ενεργών πολιτών και  των εκπροσώπων φορέων της ευρύτερης περιοχής των δήμων Καμβουνίων, Δεσκάτης, Αιανής και Βεντζίων, για τη σωτηρία του ιστορικού-θρησκευτικού μνημείου της σκήτης του Οσίου Νικάνορα και την κατασκευή πεζογέφυρας στον ίδιο χώρο. Κύριος αποδέκτης της διαμαρτυρίας ήταν η ΔΕΗ Α.Ε. από τις δραστηριότητες της οποίας -πλήρωση υδατοταμιευτήρα της λίμνης Ιλαρίωνα- κινδυνεύει να καταστραφεί το ως άνω μνημείο. Συγκεκριμένα στη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) των Περιβαλλοντικών Όρων του Έργου -σε αντίθεση με την προγενέστερη που προέβλεπε τη διάσωση του μνημείου και την κατασκευή πεζογέφυρας σε αντικατάσταση (αποκατάσταση θιγόμενης υποδομής) της υπάρχουσας πεζογέφυρας στη θέση «Λογγά» της Ελάτης-, έχουν παραληφθεί, τόσο η σωτηρία του μνημείου, όσο και η κατασκευή της πεζογέφυρας. Για το πρώτο -διάσωση σκήτης- η ΔΕΗ Α.Ε. αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα επανεξετάσει το θέμα, μετά από σχετική έκθεση και εισήγηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.).

thumb_mart_2Ιστορικά η κτίση της σκήτης στον κάθετο βράχο του Καλλίστρατου όρους, ανάγεται στο έτος 964 μ.Χ. από το μοναχό Γεώργιο και ολοκληρώνεται από τον Όσιο Νικάνορα που ασκήτεψε στον ιερό βράχο από το 1511 και για 15 χρόνια! Η πεζογέφυρα του Αλιάκμονα στη θέση «Λογγά» έχει και αυτή την ιστορική της σημασία, γιατί στη θέση αυτή ήταν εγκατεστημένη η «σπαρτίνα»(εναέριο πέρασμα με συρματόσχοινο) την εποχή του Μακεδονικού Αγώνα και  ακόμη αποτέλεσε το σημείο που πέρασε ο Ελληνικός στρατός το 1912 μετά τη νικηφόρα μάχη των Λαζαράδων, στην πορεία για την απελευθέρωση της υπόλοιπης Μακεδονίας!

mart_4

Τα παραπάνω ευαισθητοποίησαν τον κόσμο της ευρύτερης περιοχής που έχει ιδιαίτερα αυξημένο το θρησκευτικό συναίσθημα  και τιμά ξεχωριστά τον Όσιο Νικάνορα, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της συντονιστικής επιτροπής της -άτυπης- «πρωτοβουλίας διεκδίκησης» και από πολύ νωρίς κατέκλυσε την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο χώρο της μονής , όπου και τελέστηκε η Θεία Λειτουργία. Μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε σύντομη ενημέρωση από το μέλος της επιτροπής Απόστολο Καβούκα, ακολούθησαν χαιρετισμοί και τοποθετήσεις συμπαράστασης, του ηγουμένου της μονής Τιμόθεου, εκπροσώπων των φορέων και πολιτικών παραγόντων και διαβάστηκε το ψήφισμα που κατέληγε ως εξής:

«…Ζητούμε-Απαιτούμε

από την Κυβέρνηση, τη ΔΕΗ Α.Ε., το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), τους αρμοδίους:

1. Να προστατεύσουν, να συντηρήσουν και να αναδείξουν τη σκήτη του Οσίου Νικάνορα στη Ζάβορδα.

2. Να αποκαταστήσουν την κατακλυζόμενη πεζογέφυρα Ελάτης.

Έτσι μόνο θα είναι συνεπείς, απέναντι στο χρέος τους στον Όσιο Νικάνορα και την Ιστορία.

Έτσι θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση, αξιοποίηση και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής…

Σκήτη Οσίου Νικάνορα 7 Δεκεμβρίου 2008».

 

mart_3Ακολούθησε η πορεία των παρευρισκομένων προς το χώρο του μνημείου της σκήτης, μέσα από το παλιό δύσβατο μονοπάτι, όπου βρήκαν την ευκαιρία να απολαύσουν το -απαράμιλλης άγριας ομορφιάς- φυσικό τοπίο με τον Αλιάκμονα «κατεβασμένο» από τις βροχές των τελευταίων ημερών και να καθηλωθούν στη θέα του ανυπέρβλητου μνημείου της σκήτης που για πάνω από μια χιλιετία υπομένει και αντιστέκεται εκεί, στη μέση του βράχου! Αρκετοί κατάφεραν να ανεβούν στο εσωτερικό της σκήτης και να θαυμάσουν τις υπέροχες τοιχογραφίες και τη δομή του κτίσματος, αλλά και να προβληματιστούν από την γενικότερη κατάσταση του ιερού χώρου που χρήζει άμεσης συντήρησης.

Με την ανάρτηση ενός πανό διαμαρτυρίας στη σκήτη ολοκληρώθηκε η πορεία, ενώ την ίδια στιγμή στην απέναντι όχθη της Ελάτης, στο μέρος της «πατλιάς» -που κατά το θρησκευτικό μύθο είναι το πάτημα-αποτύπωμα του αλόγου του Οσίου Νικάνορα που πήδηξε στην απέναντι όχθη, όπου και έκτισε το μοναστήρι- είχαν αναρτηθεί ακόμη δύο πανό. Η εκδήλωση έκλεισε με την παράθεση γεύματος παραδοσιακής φασολάδας από το σύλλογο της Ελάτης.

Παραβρέθηκαν οι βουλευτές του νομού, Γιώργος Κασαπίδης και Αλέκος Αθανασιάδης, ο τ. βουλευτής Γιάννης Βλατής, ο αντινομάρχης Γρεβενών Γιάννης Αναγνώστου, ο δήμαρχος Καμβουνίων Αχιλλέας Ντοβόλης, ο αντιδήμαρχος Δεσκάτης Νίκος Παπαδόπουλος, ο  εκπρόσωπος του δήμου Αιανής Αντώνης Σιαμπανόπουλος, ο εκπρόσωπος του δήμου Βεντζίων Ματθαίος Καφετζής, ο πρόεδρος του Τ.Σ. Ελάτης Βασίλης Τέλλιος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης Πολυνείκης Αγγέλης, δημοτικοί σύμβουλοι των όμορων δήμων και εκπρόσωποι συλλόγων -συλλόγου Γρεβενιωτών Κοζάνης, Δικτύου Συλλόγων Ευρύτερης Περιοχής Σερβίων-Καμβουνίων-Λιβαδερού, συλλόγου Α..Μ. «Έλατος» Ελάτης, Αγροτικού συλλόγου Ελάτης, Ορειβατικού συλλόγου Ελάτης, πολιτιστικού συλλόγου Τρανοβάλτου, συλλόγου Μικροβαλτινών Κοζάνης, Ιππικού συλλόγου Κρόκου, κ.α.-. Επίσης η ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας τελούσε υπό τις ευλογίες των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Γρεβενών κ. Σέργιου,  Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου.

Η μεγάλη συμμετοχή και ο παλμός του κόσμου και των εκπροσώπων των φορέων είναι βέβαιο, ότι έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στους υπεύθυνους για το δίκιο του αιτήματος, προοιωνίζοντας τη θετική ανταπόκριση τους.

Γ.Μ.

 


 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack