apolymansi koronavirus APE MPE 01 03 2020-1-735x459Ακυρώνονται όλα τα συνέδρια, αναστολή λειτουργίας των ΚΑΠΗ, σταματούν οι σχολικές εκδρομές, σε άδειες κερκίδες οι αγωνιστικές δραστηριότητες.

Στη λίστα των χωρών με επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού μπήκε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου η Ελλάδα, ένα μήνα και 15 μέρες μετά τον πρώτο νεκρό στην Κίνα και περίπου δυόμιση μήνες μετά την εμφάνιση του ιού στην πόλη Γουχάν της Κίνας.

Από τότε μέχρι σήμερα Κυριακή 8 Μαρτίου φτάσαμε στο σημείο να μετράμε 73 επιβεβαιωμένα κρούσματα covid-19, 7 σήμερα, μετά και την έκτακτη ανακοίνωση που έκανε ο ΕΟΔΥ για την πορεία εξέλιξης του ιού.

Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει αντιμετωπίσει το θέμα με συνεχείς ενημερώσεις που γίνονται από τους φορείς του υπουργείου Υγείας κάνοντας μια προσπάθεια εμπεριστατωμένης ενημέρωσης της κοινής γνώμης ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα πανικού που μπορεί να οδηγήσουν σε ακραίες καταστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια χώρα που είναι σχεδόν δίπλα μας, η Ιταλία, είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με τους θανάτους να έχουν ξεπεράσει τους 230 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πάνω από 5.800!

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Κυριακής ο εκπρόσωπος του Υπουργείο Υγείας καθηγητής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας δείχνουν αυτό ακριβώς που αναφέραμε παραπάνω. Την ανάγκη για περιορισμό όσο το δυνατόν περισσότερο του covid-19 αφού τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει έμφαση στις ευπαθείς ομάδες και ανέφερε ότι ο ιός εξακολουθεί να μεταδίδεται ταχύτατα καθώς ήδη έχει ανιχνευθεί σε πάνω από 100 χώρες με 106.000 κρούσματα.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Όσον αφορά στα μέτρα που ελήφθησαν, ανέφερε ότι αυτά στοχεύουν κυρίως στις ευπαθείς ομάδες και είναι τα εξής:

  • Αναστολή λειτουργίας των ΚΑΠΗ σε όλη τη χώρα για 4 εβδομάδες.
  • Για 4 εβδομάδες δεν θα μπορεί να διενεργηθεί κανένα συνέδριο στην επικράτεια.
  • Για 2 εβδομάδες σταματούν οι σχολικές εκδρομές εντός της χώρας
  • Για 2 εβδομάδες όλες οι αθλητικές διοργανώσεις θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών χωρίς θεατές.

Επίσης αποφασίστηκε η προληπτική αναστολή, όπως ήδη ισχύει, της λειτουργίας σχολείων ανά περίπτωση, όταν συνδέονται με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Μέχρι σήμερα έχει ξεπεραστεί το στάδιο νοσηλείας όλων των ασθενών

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι από την εβδομάδα που πέρασε έχει ξεπεραστεί το στάδιο νοσηλείας όλων των ασθενών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι από όσους έχουν βρεθεί θετικοί στους τρεις πληττόμενους νομούς Πελοποννήσου (Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου) βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και όχι στα νοσοκομεία. Αντίστοιχα, και οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία ως επιβεβαιωμένα κρούσματα θα παίρνουν εξιτήριο νωρίτερα. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον Sars-CoV-2, Σωτήρης Τσιόδρας, αυτήν τη στιγμή τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο είναι δύο διαδοχικές αρνητικές μοριακές εξετάσεις για την παρουσία του ιού. Στη συνέχεια, θα σταματήσει και η «μανία» με το τεστ και το κριτήριο για να λάβει κάποιος εξιτήριο θα είναι η απουσία πυρετού και βήχα για πέντε συνεχόμενες ημέρες.

Σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα, πάντως, λαμβάνονται προληπτικά μέτρα. Τα περισσότερα έχουν κρατήσει μία είσοδο ανοιχτή, ώστε να υπάρχει έλεγχος ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει, ενώ νέοι ξεχωριστοί και ειδικοί χώροι διαλογής περιστατικών (isolation boxes) τοποθετούνται σε οκτώ νοσηλευτικά ιδρύματα.

Πότε αναμένεται να μπει η χώρα σε ρυθμό ευρείας και μεγάλης διασποράς

Οι ειδικοί θεωρούν θετικό ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει ανεξέλεγκτη μετάδοση στην κοινότητα και πως η μετάδοση γίνεται με την επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η τοπική έξαρση που καταγράφεται στην Ηλεία και την Αχαΐα με πυρήνα τα 53 άτομα που ταξίδεψαν στο Ισραήλ και την Αίγυπτο ενισχύει τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι η Ελλάδα πιθανόν να διανύσει δυο τρεις εβδομάδες ακόμη με αυτόν τον ρυθμό, πριν μπει σε ρυθμό ευρείας και μεγάλης διασποράς, δηλαδή επιδημίας.

Mέτρα για στήριξη της οικονομίας

Στο πλαίσιο της οργανωμένης αντιμετώπισης του covid-19 αύριο θα ανακοινωθούν και τα οικονομικά μέτρα για τη στήριξη των κλάδων και των επιχειρήσεων.

Τα μέτρα αυτά αφορούν στην αναστολή καταβολής ΦΠΑ, φόρων και εισφορών καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω κορωνοϊού.

Τέλος η κυβέρνηση ετοιμάζει κατάλογο με τις δαπάνες που θα χρειαστούν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ο οποίος θα υποβληθεί σε επόμενο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, προκειμένου αυτές να αφαιρεθούν από τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού 2020.

Τι συμβαίνει στον αθλητισμό

με την αγγλική Γουλβς το βράδυ της επόμενης Πέμπτης στο στάδιο Γ. Καραϊσκάκης για τη φάση των «16» του Europa League ενώ θεωρείται πλέον πολύ πιθανό το ενδεχόμενο όλες οι εγχώριες διοργανώσεις για την ανάδειξη πρωταθλητών και κυπελλούχων να πραγματοποιηθούν δίχως φιλάθλους μετά τη νέα δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα το Μέγαρο Μαξίμου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Απώλειες εκατομμυρίων ευρώ για την πειραϊκή ομάδα

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, καθηγητής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, όλες οι αθλητικές διοργανώσεις θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες χωρίς θεατές, αρχής γενομένης από αύριο. Κατά συνέπεια σε άδειες εξέδρες αναμένεται όπως όλα δείχνουν να πραγματοποιηθεί ο αγώνας Ολυμπιακού - Γουλβς την Πέμπτη, καθώς η UEFA έχει φροντίσει μέχρι σήμερα στα ευρωπαϊκά παιχνίδια να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες που δίνονται στην εκάστοτε χώρα της γηπεδούχου ομάδας σε συνεννόηση και με την τοπική λίγκα (εν προκειμένω την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία), παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα εισιτήρια του αγώνα έχουν πουληθεί. Εάν ισχύει η απαγόρευση, που εκεί κατατείνουν όλα, σημαίνει ότι οι ερυθρόλευκοι θα έχουν απώλειες εκατομμυρίων ευρώ ενώ θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για να επιστραφούν και τα χρήματα στον κόσμο που προμηθεύτηκε εισιτήριο.

Σε άδειες εξέδρες τα πλέι οφ και πλέι άουτ

Η οδηγία για διεξαγωγή των αγώνων χωρίς κόσμο το επόμενο δεκαπενθήμερο συμπαρασύρει επίσης τους αγώνες των πλέι οφ του ελληνικού πρωταθλήματος Άρης - ΟΦΗ το επόμενο Σάββατο και την επόμενη μέρα τα παιχνίδια ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός στην Τούμπα και ΑΕΚ - Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ. Επίσης επηρεάζεται και η δεύτερη αγωνιστική των πλέι οφ που περιλαμβάνει τα ματς Ολυμπιακός - Άρης, ΟΦΗ- ΑΕΚ και Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ. Το ίδιο ισχύει και για τους αγώνες των πλέι άουτ που συμμετέχουν ο Ατρόμητος, η ΑΕΛ, η Ξάνθη, ο Αστέρας Τρίπολης, η Λαμία, ο Ολυμπιακός Βόλου, ο Παναιτωλικός και ο Πανιώνιος.

Στον «αέρα» όλες οι διοργανώσεις

Με τα κρούσματα του κορονοϊού να αυξάνονται μέρα με την ημέρα το τελευταίο χρονικό διάστημα, το πιθανότερο είναι τα κρούσματα να πολλαπλασιαστούν κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως η οδηγία για διεξαγωγή των αγώνων χωρίς κόσμο να παραταθεί και πέραν των 15 ημέρων. Δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο οι τίτλοι φέτος να κριθούν σε όλα τα αθλήματα και τα πρωταθλήματα χωρίς κόσμο. Από το να δούμε τελικό του κυπέλλου Ελλάδος σε άδειες εξέδρες, σε όποια πόλη της χώρας κι αν γίνει, μέχρι την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία με την παρουσία μονάχα της πρωθιέριας και των ιέρειων, λόγω της νεόφερτης γρίπης.

Πηγή: newsbeast.gr

apolymansi koronavirus APE MPE 01 03 2020-1-735x459