www.mikrovalto.gr

Τυχαία φωτογραφία

Αναζήτηση


Οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην ανοιχτή σύσκεψη για την απολιγνιτοποίηση Εκτύπωση
Τετάρτη, 26 Φεβρουάριος 2020 02:01

perifereiako-9-1Η ανοιχτή σύσκεψη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου με θέμα την απολιγνιτοποίηση διενεργήθηκε, το μεσημέρι της Τρίτης 25 Φεβρουαρίου, καθώς δεν είχαν παρευρεθεί στο έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο της Κυριακής 23 Φεβρουαρίου με το ίδιο θέμα. Ένα συμβούλιο  το οποίο συγκλήθηκε έπειτα από αίτημα των ίδιων.

Για την απουσία τους την Κυριακή λόγο έκαναν για το χειρισμό διεκπεραίωσης της διαδικασίας από πλευράς των υπευθύνων της περιφερειακής αρχής, καθώς υπήρχε το περιθώριο των πέντε ημερών και θα έπρεπε να γίνει το συμβούλιο την έκτη μέρα. «Δεν ενήργησα ποτέ με τακτικισμούς, θέλω να είμαι ουσιαστικός και αποτελεσματικός» ανέφερε ο κ. Θεόδωρος Καρυπίδη, εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης, μιλώντας και για προσφυγή στην αποκεντρωμένη όσον αναφορά τη σύγκλιση του έκτακτου συμβουλίου. «Να ενεργοποιήσουμε όλους τους πολίτες και τους θεσμικούς φορείς», ήταν  ο στόχος της συνεδρίασης συμπλήρωσε.

Η κα Γεωργία Ζεμπιλιάδου, εκπρόσωπος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, σημείωσε πως αν ήταν ο στόχος να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης θα έπρεπε να γίνει το έκτακτο συμβούλιο μια ήσυχη μέρα και όχι τη μικρή Αποκριά. «Οι μάσκες έπεσαν αλλά αυτών που εδώ και δύο μήνες δεν έκαναν τίποτα, αυτών που κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους γιατί χρωστάνε σ αυτούς που τους έβαλαν σ αυτή τη θέση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μίλησε, ακόμα, για τα συμφέροντα του φυσικού αερίου που κρύβονται πίσω από τα σχέδια της κυβέρνησης. 600 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο θα πηγαίνουν στους παρόχους του φυσικού αερίου έχοντας αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας, υπογράμμισε . Ένω και μέσω της εισήγησης της απέρριψε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για τη μετάβαση στη μετά  λιγνίτη εποχή όπως αυτό της εξασφάλισης χρημάτων από το  ευρωπαϊκό ταμείο δίκαιης μετάβασης, καθώς απαιτούνται χρόνια απλά και μόνο για τη σύσταση πρότασης. Τόνισε την ανάγκη να «φύγει από το τραπέζι» το 2023-2028 ως  χρονικό όριο της απολιγνιτοποίησης και γι΄ αυτό θα εργαστούν ως αντιπολίτευση και μέσα από την παρουσίαση προτάσεων.

Ο κ. Στέφανος Πράσσος, από την πλευρά επίσης της αντιπολίτευσης,  μίλησε και εκείνος για επιχειρηματικά συμφέροντα που δεν είναι παραγωγικά, ενώ επέρριψε ευθύνες και στις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Να βρούμε συγκλίσεις αν μπορούμε να πάμε σε κοινή δράση» ανέφερε σχετικά με τη συμπόρευση με τις άλλες παρατάξεις προκειμένου να υπάρξει μία αντίσταση απέναντι στην απολιγνιτοποίηση, αναφέροντας ξεχωριστά και την επιτροπή αγώνα της παράταξης του για το σκοπό αυτό.

Πέρα από τους επικεφαλής των παρατάξεων τοποθετήθηκαν και άλλοι φορείς και αρχές του τόπου. Μεταξύ αυτών η κα Θεοπίστη Πέρκα, βουλευτής Συριζα Ν. Φλώρινας, που επεσήμανε πως «η κουβέντα πρέπει να ωριμάσει στις τοπικές κοινωνίες» γύρω από την απολιγνιτοποίηση. Η παράταξη που εκπροσωπεί, ακόμα, συμπλήρωσε πως δεν είναι αρνητική στην απολιγνιτοποίηση αλλά θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο σχέδιο, όπως και ότι απαιτείται χρόνος και χρήμα.

Τέλος, ο κ. Παναγιώτης Πλακεντάς, δήμαρχος Εορδαίας, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει και μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό όπως και για το ότι ο «μπροστάρης»  του όλου εγχειρήματος θα πρέπει να είναι ο περιφερειάρχης. Ανέφερε, επιπρόσθετα, την πρόθεση διεξαγωγής τοπικού δημοψηφίσματος  για τη βίαιη απολιγιτοποίηση με σκοπό την καταγραφή και της γνώμης των πολιτών, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν είναι διατεθειμένος να παραδώσει κρανίου τόπο στον επόμενο δήμαρχο.

Πηγή: Φ.Μ./prlogos

perifereiako-9-1

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack