www.mikrovalto.gr

Τυχαία φωτογραφία

Αναζήτηση


Διάσταση απόψεων μεταξύ επιστημόνων για την Υψηλή Γέφυρα Σερβίων Εκτύπωση
Τρίτη, 04 Φεβρουάριος 2020 18:33
perifereiako gefura3Η γέφυρα των Σερβίων, και το αν και κατά πόσο είναι ασφαλής, αποτέλεσε το κεντρικό θέμα του περιφερειακού συμβουλίου της Δευτέρας 3 Φεβρουαρίου με διάφορους εμπλεκόμενους να τοποθετούνται,

...από καθηγητές μέχρι δημάρχους και πρώην αρχές του τόπου, σε μία προσπάθεια να εξακριβωθεί η πραγματική της κατάσταση και να διορθωθούν τα κακώς κείμενα.

Διάσταση απόψεων υπήρξε μεταξύ των δύο καθηγητών που ως ειδικοί κλήθηκαν να καταγράψουν τη σημερινή εικόνα της γέφυρας, του κ. Στέργιου Μητούλη, καθηγητή γεφυροποιίας του Παν/μιου του Surrey που κλήθηκε από τον περιφερειάρχη να κάνει αυτοψία στη γέφυρα και του κ. Αθανάσιου Καραμπίνη καθηγητή του ΔΠΘ, που το 2012 είχε πραγματοποιήσει αντίστοιχη μελέτη στη γέφυρα.

Ο κ. Μητούλης, ο οποίος έκανε μία δεύτερη αυτοψία στη γέφυρα το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, ανέφερε τη μη καλή σύνδεση των αμφιαθρωτών τμημάτων με τους προβόλους της γέφυρας, το άνοιγμα στις κατακόρυφες μετακινήσεις των προβόλων είναι επικίνδυνο και μία πιθανή στροφή των κολόνων ως προβλήματα της γέφυρας κάνοντας λόγο για φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Κάποια τμήματά της είναι σε καλή κατάσταση. Μια μικρή απώλειας στήριξης μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση» υπήρξε ένα γενικό σχόλιο του. Για τη επικινδυνότητα της σημείωσε: «Το βαθμό επικινδυνότητας προσπαθούμε να καταλάβουμε. Δεν μπορώ να απαντήσω με ένα ναι ή ένα όχι», τονίζοντας την ανάγκη ενδελεχούς έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όσο για το χρόνο που θα χρειαστεί η σύσταση μιας μελέτης αποκατάστασης ανέφερε ως εκτιμώμενο χρόνο από έξι μήνες έως και χρόνο.

Κάποια ακόμα στοιχεία που παρέθεσε είναι : «Μικρές και μεσαίες μετακινήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε καταρρεύσει. Η σύνδεση με Γένοβα έχει να κάνει με το στηριζόμενο κομμάτι, το αμφιαθρωτό κομμάτι της γέφυρας. Οι γέφυρες καταρρέουν γιατί δεν έχουν δεύτερη γραμμή άμυνας. Ο σεισμός το 1995 θα έχει επηρεάσει σε κάποιο βαθμό τη αντοχή της».

Ο κ. Καραμπίνης, από την άλλη, έκανε λόγο για «καλά νέα» αφού «ο κύριος φορέας της γέφυρας δεν έχει χάσει καθόλου την φέρουσα ικανότητα και δεν έχει καμία ρηγμάτωση, η οποία θα προϋπόθετε μόνιμες παραμορφώσεις», συμπληρώνοντας πως η γέφυρα Σερβίων δεν έχει καμία σχέση με τη γέφυρα στη Γένοβα, απλά έχει κοινό μελετητή. «Όταν δεν έχω ρηγματώσεις δεν έχω βυθίσεις» τόνισε λέγοντας ότι το συνολικό φορτίο της γέφυρας δεν έχει αλλάξει συνολικά.

Το στάδιο λειτουργικότητάς της το έχει ξεπεράσει, δεν καλύπτει τη λειτουργία της ορθά, συνέχισε . Στους προβόλους λόγω και των ταλαντώσεων και επειδή πατάει ο τροχός στις άκρες της γέφυρας είναι επικίνδυνο .Προφανώς και δεν την γκρεμίζουμε , ολοκλήρωσε λέγοντας ότι ό, τι βύθιση έχει πάρει η γέφυρα από μόνιμα φορτία τα πήρε. Ως τρωτά στοιχεία διέκρινε αυτά που είναι έξω από τα κύρια δοκάρια, προτείνοντας ως μία ενδεικτική λύση να στενέψει το διάζωμα, να μειωθούν τα φορτία ή να κοπούν ταχύτητες.

Τοποθετήθηκαν και οι δήμαρχοι των περιοχών που επηρεάζονται από την κατάσταση της γέφυρας. Ο κ. Χρήστος Ελευθερίου, δήμαρχος Σερβίων, μίλησε για τα φανάρια που υπήρξε πληροφόρηση πως θα τοποθετηθούν στη γέφυρα διατυπώνοντας την άποψη «πως θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα από ότι θα λύσει» και «θα προκαλέσει φόβο στους πολίτες». Για το φόβο που δημιουργήθηκε στους πολίτες έκανε λόγο και ο κ. Στεργίου, δήμαρχος Βελβεντού, αναφερόμενος στη μείωση της επισκεψιμότητας στις εκεί περιοχές ως απότοκο των απόψεων για την επικινδυνότητα της γέφυρας, ενώ προηγουμένως είχε ζητήσει από τον κ. Μητούλη να ανακαλέσει καθώς είχε αναφέρει «πέντε φορές τη λέξη κατάρρευση».

Τέλος, ο περιφερειάρχης κ. Κασαπίδης στα όσα ειπώθηκαν περί κινδυνολογίας ανταπάντησε πως «υπήρξε ενδιαφέρον από πλευράς της περιφερειακής αρχής». «Δεν υπήρχαν καν τα σχέδια της γέφυρας», είπα χαρακτηριστικά, και πως «υπό άλλες συνθήκες θα παίρναμε τώρα αποφάσεις», ενώ υπήρξε κινητοποίηση να εξακριβωθεί για το εάν η γέφυρα βρίσκεται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Μεταφορών ή της περιφέρειας.» Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση και για τον τεχνικό σύμβουλο και για τη νέα μελέτη» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο και για το μητρώο δημοσίων έργων που πρόκειται να δημιουργηθεί. Θα πρέπει να περιμένουμε να ποσοτικοποιήσουμε τα στοιχεία τα σχετικά με τη γέφυρα που θα προκύψουν από τη μελέτη, σημείωσε κλείνοντας το ζήτημα. Υποστηρικτικά για τα όσα έγιναν αναφορικά με την εξέταση της γέφυρας το 2012 μίλησε ο πρώην νομάρχης κ. Γιώργος Δακής.

Φ.Μ.-Ι.Π./prlogos

perifereiako gefura3

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack