BOOK COVER42"Μια και δυο και τρεις φορές, ήταν κάποτε που λες,

κάτι μικρό, πολύ μικρό που είχε μια μεγάλη, πολύ μεγάλη ιδέα…"

Κάπως έτσι, αρχίζουν οι ιστορίες, φανταστικές και αληθινές που αλλάζουν τον κόσμο.

Οι εκδόσεις TOGETHER ξεκινούν το ταξίδι τους με το πρώτο παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο της Λίλας Κύρου με θέμα την ανακύκλωση.

 "Ξεχύθηκαν στους δρόμους τα σκουπίδια για να δηλώσουν πως δεν είναι όλα ίδια".

Δεν είναι όλα ίδια; Πώς δεν είναι όλα ίδια εφόσον οι μεγάλοι τα πετούν όλα μαζί στους κοινούς πράσινους κάδους; Και πώς ξεχύθηκαν στους δρόμους; Τι συνέβη;

Ένα κομμάτι χαρτί, σκισμένο, τσαλακωμένο από παιδί μουντζουρωμένο είχε μια ιδέα φαεινή που κανείς τους δεν είχε σκεφτεί, ζήτησε από τον βασιλιά, Ηγεμών-Ναϋλόν να ανακυκλωθούν! Παράξενα πράγματα συμβαίνουν στο χωριό "Σκουπιδαριό"! Επαναστάτησαν τα ανακυκλώσιμα και αποφάσισαν να ξεχυθούν στους δρόμους της πόλης για να δηλώσουν την άδικη μεταχείριση τους. Ο τερματισμός αυτής της περίεργης διαδήλωσης ήρθε από τα παιδιά που είναι έξυπνα και σοφά.

Η συγγραφέας πλάθει μια ιστορία με χιούμορ δίνοντας φωνή στα ανακυκλώσιμα. Τα παιδιά είναι τα πρώτα που ακούν αυτή τη φωνή και ανταποκρίνονται άμεσα δίνοντας τη λύση μέσα από τη διαδικασία της ανακύκλωσης.

 Ο ουσιαστικός πρωταγωνιστής είναι το ίδιο το παιδί. Το παιδί αναγνωρίζει τον εαυτό του ως αληθινό ήρωα που συνεχίζει την ιστορία του παραμυθιού και στην πραγματική ζωή. Οι γνωστικοί στόχοι του βιβλίου για το ζήτημα της ανακύκλωσης συμπληρώνονται με τους συναισθηματικούς και τους ψυχαγωγικούς, αναπτύσσοντας τη φαντασία του και καλλιεργώντας το αίσθημα της οικολογικής συνείδησης και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Λίλα Κύρου, γεννήθηκε το 1984 και μένει  με τον  γιο της  στον Κρόκο Κοζάνης.

Από πολύ νωρίς, γνώριζε με τι ήθελε να ασχοληθεί, έτσι εδώ και 16 χρόνια συνοδεύει, φροντίζει ανθρώπους με κινητικές και νοητικές αναπηρίες.  Σπούδασε στο ΑΠΘ, στο τμήμα της Θεολογίας. Επέστρεψε στην Κοζάνη και συνέχισε τις σπουδές της στο Τμήμα Β'  Νοσηλευτών και Β' Βρεφονηπιοκόμων. Έμαθε τη νοηματική γλώσσα και τη γραφή Braille.

Η Λίλα Κύρου έχει πολυετή εμπειρία στην ψυχαγωγία των παιδιών αλλά και εμπειρία σε κατασκηνώσεις παιδιών με αναπηρίες. Η ενασχόληση  και επαφή της  με τα παιδιά την ώθησαν στη δημιουργία βιβλίων με κέντρο το παιδί και έντονα χαρακτηριστικά  την ευαισθησία, το χιούμορ και τη φαντασία  .

Συγγραφέας: Λίλα Κύρου

Εικονογράφηση: Γιώργος Χριβατίδης

Γραφιστικά: Σωτήρης Σιουτζούκης

Φιλολογική επιμέλεια: Αγνή Παπαδοπούλου

Εκδόσεις TOGETHER

BOOK COVER42