sserv22120 1Με δεκαοκτώ (18) ψήφους ΥΠΕΡ, επτά (7) ΚΑΤΑ και δύο (2) ΛΕΥΚΑ, ψηφίστηκε στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σερβίων, της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου 2020, η αναβολή λήψης απόφασης έγκρισης του Προϋπολογισμού και του ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης Δήμου Σερβίων οικονομικού έτους 2020.

Ο λόγος της ως άνω απόφασης ήταν η μη εγγραφή του χρέους προς τη ΔΕΗ στο σχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε από την πλειοψηφία, ύψους περίπου 1.300.000 €. Στο θέμα της εγγραφής ή μη του χρέους στον προϋπολογισμό υπήρξε διάσταση απόψεων, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Τάσο Κακαφίκα να υποστηρίζει ότι δεν είναι απαραίτητη η εγγραφή αυτού του χρέους, το οποίο μπορεί να γίνει σε μια μετέπειτα τροποποίηση του προϋπολογισμού, ενώ η άποψη του δημάρχου Χρήστου Ελευθερίου με την οποία συντάχτηκαν και οι παρατάξεις του Κωνσταντόπουλου και της Σπυρίδου (με κάποια διαφοροποίηση), ήταν, ότι πρέπει να γίνει η εγγραφή του χρέους με αντιστάθμισμα ισοσκέλισής του το πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ του υπουργείου Εσωτερικών που πιθανώς να «τρέξει» το επόμενο διάστημα, γιατί άλλως, «η απόκρυψη του χρέους συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα».

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε με το ερώτημα της «αναβολής λήψης απόφασης» και την επαναφορά του Προϋπολογισμού 2020 «με την ενσωμάτωση του χρέους προς τη ΔΕΗ» σε νέα συνεδρίαση, που ορίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα 27/1 αφού προηγηθεί η έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή, καταδείχτηκε το αποτέλεσμα που προαναφέραμε, που αναλυτικά ήταν: ΥΠΕΡ της αναβολής το σύνολο των συμβούλων της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης (9+7=16 ψήφοι) και δυο συμβούλων της συμπολίτευσης (Μπουκουβάλας, Παπαδοπούλου), ΚΑΤΑ της αναβολής οι λοιποί σύμβουλοι της συμπολίτευσης (7 ψήφοι) και 2 ψήφοι ΛΕΥΚΟ της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης (Γεωργακόπουλος, Νάκας).

Σχετικά με τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2020 του Δήμου Σερβίων που είχε προηγηθεί της απόφασης αναβολής, κατατέθηκαν δυο προτάσεις. Η μία της συμπολίτευσης με εισηγητή τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Τάσο Κακαφίκα που έδωσε επιγραμματικά τα στοιχεία του Προϋπολογισμού 2020, συνολικού ύψους ισοσκελισμένων εσόδων-εξόδων 21.778.194 €, και η δεύτερη από κοινού από της παρατάξεις της αντιπολίτευσης (Κωνσταντόπουλου και Σπυρίδου, με εισηγητή τον Β. Κωνσταντόπουλο) που βασίστηκε ως προς τα έσοδα στο σχέδιο προϋπολογισμού της πλειοψηφίας. Ως προς τα έξοδα το προτεινόμενο σχέδιο της αντιπολίτευσης διαφοροποιείται σε ορισμένους κωδικούς, όπως αυτού της δαπάνης πρόσληψης Γενικού Γραμματέα του Δήμου, που εισηγείται τον μηδενισμό της και της μείωσης στο ήμισυ της δαπάνης για τους ειδικούς συνεργάτες του δημάρχου, με το σκεπτικό ότι οι παραπάνω δαπάνες είναι δυνητικές και όχι υποχρεωτικές. Το ποσό που θα εξοικονομηθεί από τις περικοπές αυτές (περί τις 91.000 € σε ετήσια βάση), θα κατανεμηθούν -σύμφωνα με την εισήγηση της αντιπολίτευσης- σε νέους κωδικούς (για πάγια προκαταβολή προέδρων κοινοτήτων και την καθαριότητα των κοινοτικών καταστημάτων) ή για την ενίσχυση κωδικών που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Η πλευρά της παράταξης Γεωργακόπουλου, στάθηκε αρνητικά ως προς τα δυο προτεινόμενα σχέδια, υποστηρίζοντας ότι πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι η αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, διότι αλλιώς, οι δήμοι οδηγούνται στη φορολόγηση των δημοτών ή στον δανεισμό.

Γ.Μ./mikrovalto.gr

sserv22120 1

sserv22120 2