www.mikrovalto.gr

Τυχαία φωτογραφία

Αναζήτηση


Ορυχείο Προσηλίου/Επιτροπή αγώνα/Κινητοποιήσεις Εκτύπωση
Τρίτη, 11 Αύγουστος 2009 12:44

 ΙΟΥΛΙΟΣ 2009

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟΥ

Ο αγώνας συνεχίζεται

Στη συνέχεια του χρονικού της δράσης της Επιτροπής Αγώνα, θα σταθούμε στην ιδιαίτερα πετυχημένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε στις 29 Μαρτίου στον κόμβο Τριγωνικού, στην οποία συμμετείχαν πολλοί κάτοικοι  από το Τριγωνικό, το Προσήλιο, το Πολύρραχο και τη ευρύτερη περιοχή.

del_1del_2del_3del_4del_5del_6del_7del_8

Βασικός ομιλητής ήταν ο Βασίλης Παπαθανασίου, ενώ το συντονισμό της συγκέντρωσης είχε ο πρόεδρος του Τ.Σ. Τριγωνικού Βασίλης Βακουφτσής.

Παραβρέθηκαν, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Γιώργος Μαργαρίτης, Τάσα Μπούρτζιου, Γιάννης Μητσιάκος και Γιάννης Αποστολίδης, ο πολιτευτής Γιάννης Βλατής, ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης Λάζαρος Τσικριτζής, ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Σερβίων Κυριάκος Τσολακίδης κ.α.

Τις αμέσως επόμενες μέρες συντάχτηκε επιστολή που απευθύνεται στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων και τέθηκε online στο διαδίκτυο για τη συλλογή και απευθείας αποστολή υπογραφών διαμαρτυρίας, που επικεντρώνεται στα παρακάτω αιτήματα:

 • Την άρση της “Οριστικής Παραχώρησης 63” Νομού Κοζάνης.
 • Τη μη επέκταση και το σταμάτημα της λειτουργίας του λιγνιτωρυχείου.
 • Την αποκατάσταση των εδαφών του παλιού ορυχείου.

Ακολούθησε η συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης του θέματος της «άρσης της Οριστικής Παραχώρησης 63» τη Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009, μετά από ερώτηση του Νομαρχιακού Συμβούλου Γιάννη Μητσιάκου. Η ομόφωνη απόφαση που εκδόθηκε, δεν άφησε ικανοποιημένους την Επιτροπή Αγώνα και τους παρευρισκόμενους κατοίκους Τριγωνικού-Προσηλίου-Πολυρράχου, έχει ως εξής:

«Να συζητηθεί το θέμα της άρσης της Οριστικής Παραχώρησης Ν. 63 και της μη επέκτασης του Ορυχείου σε ειδική σύσκεψη. Τη σύσκεψη θα συγκαλέσει η Νομαρχία Κοζάνης και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο Δήμος Σερβίων, οι Πρόεδροι των τοπικών διαμερισμάτων Τριγωνικού και Πολυρράχου, εκπρόσωπος του ΣΑΚ (Κοινωνία Δικαιώματος Προσηλίου) και η Επιτροπή Αγώνα.
Στο διάστημα αυτό οι νομικοί σύμβουλοι της Νομαρχίας θα διερευνήσουν όλες τις δυνατότητες άρσης της Οριστικής Παραχώρησης.
Το θέμα της επέκτασης ή μη θα ξανασυζητηθεί αν και όταν εγκριθεί η Μ.Π.Ε. από το ΥΠΕΧΩΔΕ και έρθει στη Νομαρχία η εγκεκριμένη μελέτη.»

 

Στον αντίποδα αυτής της εξέλιξης, υπεγράφη λίγες μέρες αργότερα από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μιχάλη Παπαδόπουλο, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του Έργου «Εκμετάλλευση κοιτασμάτων λιγνίτη, σε χώρους συνολικής έκτασης 1.210.532 τ.μ. και των συνοδών αυτής έργων, στη θέση ΠΡΟΣΗΛΙΟ Δ.Δ. Πολύρραχου Δήμου Σερβίων, Νομού Κοζάνης από την εταιρεία ΜΕΤΕ. ΑΕ». (!)

Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι: «Με την απόφαση αυτή θα ξεκινήσουν οι εργασίες ενός πολύ σημαντικού, για το Νομό μας, έργου το οποίο θα κρατήσει επιπλέον απασχολημένους τους 200 εργαζομένους της εταιρείας ΜΕΤΕ ΑΕ.  Η σωστή εκμετάλλευση του λιγνίτη, ενισχύει τον ανταγωνισμό, τη διαφάνεια και την αναπτυξιακή προοπτική σε όλους τους κλάδους της ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα πρόκειται για μία οικονομική λύση τόσο για τους παραγωγούς ενέργειας και την εθνική οικονομία όσο και για τον ίδιο τον καταναλωτή.»
Η ΚΥΑ, αφορά τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Πολιτισμού.

Η απόφαση (ΚΥΑ) αυτή βέβαια αποδοκιμάστηκε έντονα από την Επιτροπή Αγώνα και θεωρείται βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει νέες αντιδράσεις και εξελίξεις.


ΜΑΡΤΙΟΣ 2009

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟ

ΟΧΙ στην επέκταση του Λιγνιτωρυχείου Προσηλίου

de_1Επί ποδός βρίσκονται οι τοπικές κοινωνίες του Τριγωνικού, του Προσηλίου και του Πολυρράχου, στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν την αδειοδότηση του έργου επέκτασης του λιγνιτωρυχείου Προσηλίου, αφού, όπως υποστηρίζουν, το ορυχείο θα φτάσει μέσα στα χωριά τους. Για το σκοπό αυτό,  για την Κυριακή 29 Μαρτίου έχουν προγραμματίσει δυναμικές κινητοποιήσεις με αποκορύφωμα τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον κόμβο του Τριγωνικού στις 11.00 π.μ..

de_2Η επέκταση του ορυχείου από την εταιρεία Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε.,  στα τελικά όρια που φαίνονται στο χάρτη με χρονικό ορίζοντα το 2017, έχει τη θετική γνωμοδότηση τόσο του Δήμου Σερβίων -από 8.9.2008-, όσο και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης με την πράξη Οριστικής Παραχώρησης (Ο.Π.) 63 της 16ης.10. 2008.

Η «Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στο Λιγνιτωρυχείο» που έχει συσταθεί από ενεργούς πολίτες του Τριγωνικού, από τις αρχές Δεκεμβρίου 2008 έχει επιδοθεί σε μια σειρά ενεργειών με σκοπό να ενεργοποιήσει το δυνατόν περισσότερους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Τριγωνικού-Προσηλίου-Πολυρράχου ενάντια στην προοπτική επέκτασης του ορυχείου, να γνωστοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη και τους τοπικούς παράγοντες για το θέμα, να ακυρώσει τις γνωμοδοτήσεις του Δήμου Σερβίων και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης και τέλος να απευθυνθεί στο αρμόδιο Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. προκειμένου να μπλοκάρει την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και κατ’ επέκταση την αδειοδότηση του έργου.

Αναλυτικότερα η «Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στο Λιγνιτωρυχείο» που η σημερινή σύνθεση είναι:

1.Παπαθανασίου Βασίλης

2. Κούτσιανος Αχιλλέας

3. Παπαθανασίου Δημήτρης

4. Βακουφτσής Βασίλης, εκπρόσωπος του Τ.Σ. Τριγωνικού

5. Παπαδόπουλος Γιώργος, εκπρόσωπος του Πνευματικού Ομίλου «Δέλινο»

6. Λαπατίνας Θανάσης (Πολύρραχο)

7. Παπαδόπουλος Τάκης (Προσήλιο)

έχει προβεί στις παρακάτω ενέργειες:

 • Στην πρώτη συγκέντρωση των κατοίκων του Τριγωνικού στις 27 Δεκεμβρίου 2008 η κύρια απόφαση ήταν η αποστολή της παρακάτω επιστολής στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. που συνοδεύονταν με περισσότερες από 300 υπογραφές:
 • .

Επιστολή των κατοίκων Τριγωνικού

Προς το ΥΠΕΧΩΔΕ και τα συναρμόδια Υπουργεία

Εμείς οι κάτοικοι του Δημοτικού Διαμερίσματος Τριγωνικού, του Δήμου Σερβίων, του Νομού Κοζάνης, οι οποίοι υπογράφουμε αυτή την επιστολή.
Ζητούμε από το ΥΠΕΧΩΔΕ και από τα συναρμόδια υπουργεία:

de3Α. Την κατάργηση της μίσθωσης της Οριστικής Παραχώρησης 63 N. Κοζάνης στην εταιρεία Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε. Ο οικισμός του Δημοτικού Διαμερίσματος Τριγωνικού, του Δήμου Σερβίων, του Νομού Κοζάνης, βρίσκεται εντός των ορίων της Οριστικής Παραχώρησης 63 N. Κοζάνης, της οποίας μισθωτής είναι η εταιρεία Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε. και ως εκ τούτου, πλήττεται άμεσα από την εκμετάλλευση λιγνιτωρυχείου συνολικής έκτασης 1.210.532 τ.μ., από την εταιρεία Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε. στη θέση Προσήλιο του Δήμου Σερβίων.

Ζητούμε να καταργηθεί η απόφαση Οριστικής Παραχώρησης 63 N. Κοζάνης, η οποία περιλαμβάνει, εντός των ορίων της, τον οικισμό του Δημοτικού Διαμερίσματος Τριγωνικού, του Δήμου Σερβίων, του Νομού Κοζάνης, όπως επίσης και να αρθεί η απόφαση της μίσθωσης, της ζώνης Οριστικής Παραχώρησης στην εταιρεία Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε.

Β. Την απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου «Εκμετάλλευση λιγνιτωρυχείου συνολικής έκτασης 1.210.532 τ.μ., από την εταιρεία Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε. στη θέση Προσήλιο του Δήμου Σερβίων».Θεωρούμε ότι, η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων, έγινε κατά παράβαση της ΚΥΑ Η.Π. 37111/2021/26-9-03 (ΦΕΚ 1391/Β/03) «Περί καθορισμού τρόπου ενημέρωσης και συμμετοχής του κοινού κατά τη διαδικασία έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων των έργων και δραστηριοτήτων».

1. Η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σερβίων (αριθμός απόφασης 84/2008), την οποία έλαβε υπόψη του και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης, πρέπει να θεωρηθεί άκυρη, γιατί δεν υπάρχει γνωμοδότηση του τοπικού διαμερίσματος Τριγωνικού (άρθρο 95, παράγραφος 7, του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων). Θεωρούμε άκυρη την αρίθμ. 84/2008 απόφαση, η οποία περιέχεται στο αριθμ. 10 πρακτικό συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων, με την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο, γνωμοδοτεί υπέρ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε. Το θέμα αφορούσε άμεσα το Δημοτικό διαμέρισμα Τριγωνικού, γιατί ο οικισμός του βρίσκεται εντός της Ζώνης Οριστικής Παραχώρησης 63 ν. Κοζάνης και γιατί βρίσκεται εντός της Κοντινής Ζώνης Ευαισθησίας (0-2 Km) από τη θέση επεξεργασίας του λιγνίτη, όπως φαίνεται και στο χάρτη προσανατολισμού – Ζωνών Ευαισθησίας της υπό έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε).

2. Επίσης θεωρούμε άκυρη την, με το πρακτικό της 16ης συνεδρίασης, στις 16 Οκτωβρίου 2008, θετική γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης, για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου «Εκμετάλλευση λιγνιτωρυχείου συνολικής έκτασης 1.210.532 τ.μ., από την εταιρεία Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε. στη θέση Προσήλιο του Δήμου Σερβίων», γιατί έλαβε υπόψη της την άκυρη γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων.

3. Η υπό έγκριση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) δεν συνοδεύεται από την προβλεπόμενη άδεια της δασικής υπηρεσίας, δεν συνοδεύεται από σχετική έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, δεν υπάρχει γεωλογική μελέτη, δεν υπάρχει υδρολογική μελέτη, δεν υπάρχει υδραυλική μελέτη για τη λεκάνη απορροής. Η περιοχή μας είναι σεισμογενής. Επιπλέον το ανάγλυφο της περιοχής διαμορφωνόταν ως τώρα από συνεχείς κατολισθήσεις, καθιζήσεις και μετατοπίσεις του εδάφους. Με τη λειτουργία του λιγνιτωρυχείου η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί και υπάρχει άμεσος κίνδυνος έκθεσης ανθρώπων και περιουσιών σε γεωλογικές καταστροφές. Η έλλειψη γεωλογικής – εδαφολογικής μελέτης αυξάνει τους φόβους μας αυτούς.

Γι' αυτό ζητούμε να μην εγκριθεί η παραπάνω μελέτη περιβαλλοντικών όρων για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων λιγνίτη στη θέση «Προσήλιο», του Δημοτικού Διαμερίσματος Πολυρράχου, Δήμου Σερβίων, Νομού Κοζάνης από την εταιρεία Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε.

Γ. Να μην εγκριθεί η μεταφορά της εγκατάστασης επεξεργασίας λιγνίτη στο χώρο που προτείνεται από τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.Με τη νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.), η εταιρεία Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε., ζητά τη μεταφορά του χώρου επεξεργασίας λιγνίτη σε νέα θέση. Η νέα θέση του χώρου επεξεργασίας λιγνίτη και του σπαστήρα, που προτείνεται, βρίσκεται πολύ κοντά στον οικισμό του Τριγωνικού. Έντονη είναι η ανησυχία μας, γιατί ενώ, με τον προηγούμενο χώρο επεξεργασίας λιγνίτη, ο οικισμός μας βρισκόταν στη Μεσαία Ζώνη Ευαισθησίας (2-3 Km, τώρα μπαίνει στην Κοντινή Ζώνη Ευαισθησίας (0-2 Km).Επειδή θεωρούμε ότι, από τη νέα θέση επεξεργασίας λιγνίτη, η υγεία των κατοίκων θα επιβαρυνθεί:1) Από τα εκπεμπόμενα σωματίδια κατά την εξόρυξη, μεταφορά, φόρτωση και θραύση του λιγνίτη.2) Από τα καυσαέρια και τον καπνό που παράγεται κατά τη λειτουργία των μηχανημάτων φορτωτές και φορτηγά μεταφοράς.3) Από το θόρυβο που θα προέρχεται από το συγκρότημα θραύσης και τα μηχανήματα μεταφοράς.

Ζητούμε να μην εγκριθεί η μεταφορά της εγκατάστασης επεξεργασίας λιγνίτη στο χώρο που προτείνεται από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να προταθεί νέος χώρος, ο οποίος να απέχει από τον οικισμό περισσότερο από 2 Km.

Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στη Λειτουργία του Λιγνιτωρυχείου

 • Στη συνεδρίαση της 4ης Ιανουαρίου 2009 αποφασίστηκε η επίδοση της ως άνω επιστολής και η σχετική ενημέρωση στο Δήμαρχο Σερβίων, το Νομάρχη Κοζάνης και τους βουλευτές του Νομού.
 • Παράλληλα όλο το τελευταίο διάστημα, με το θέμα ασχολήθηκαν εκτενώς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
 • Προσέγγιση με τους κατοίκους του Πολυρράχου και του Προσηλίου για τη συμμετοχή τους στον κοινό αγώνα
 • Στις 14 Ιανουαρίου σύσκεψη στη Νομαρχία Κοζάνης με εκπροσώπους της Επιτροπής, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, υπηρεσιακούς παράγοντες και τον Πρόεδρο της εταιρείας Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε.
 • Παρεμβάσεις και στήριξη του αγώνα από τους βουλευτές Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Γιώργο Κασαπίδη καθώς και από την Οικολογική Κίνηση Κοζάνης.
 • Παράλληλα αξίζει να αναφέρουμε και τις δράσεις μιας άλλης ομάδας ενεργών πολιτών από το Προσήλιο, της «Κοινωνίας Προσηλίου» με επικεφαλής το Νίκο Μαλιούρα, που δίνει εδώ και πολύ καιρό τον αγώνα ενάντια στο ορυχείο. Στις 16 Φεβρουαρίου 2009 εκδικάστηκε η προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την άρση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για την επέκταση του. Τελικά από το Συμβούλιο δε βγήκε απόφαση αφού ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία, προκειμένου το θέμα να επανεξεταστεί. Το θετικό σ’ αυτή την περίπτωση είναι, ότι έστω κι προσωρινά, αναβάλλονται οι διαδικασίες  έναρξης των εργασιών.
 • Στη συνεδρίαση της επιτροπής την Κυριακή 5 Μαρτίου αποφασίστηκαν ομόφωνα τα παρακάτω:

-Να οργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Κυριακή, 29 Μαρτίου 2009, στις 11:00 η ώρα στον κόμβο του Τριγωνικού.

-Να γίνουν τέσσερις προσυγκεντρώσεις από μία στα Σέρβια, Προσήλιο, Πολύρραχο και Τριγωνικό στις 10:00 η ώρα.

-Όρισε συντονιστή της συγκέντρωσης τον Βακουφτσή Βασίλη, κύριο ομιλητή τον Παπαθανασίου Βασίλη και ομάδα περιφρούρησης της συγκέντρωσης.

-Να αναρτηθούν μία βδομάδα νωρίτερα πανό στον κόμβο του Τριγωνικού. (Τα πανό είναι προσφορά του Πνευματικού Ομίλου "Δέλινο" και οι σημαίες δωρεάν της "Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίου Δημητρίου Τριγωνικού").

-Να ναυλώσει λεωφορεία για τη μεταφορά του κόσμου από Σέρβια, Πολύρραχο και Προσήλιο.

-Να ετοιμάσει τις προσκλήσεις προς τα κόμματα, τους βουλευτές, Νομάρχη, Δήμαρχο και άλλους φορείς και οργανώσεις.

-Με ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης τον να κάνει γνωστά στην κοινωνία του νομού Κοζάνης για τα αιτήματά της και  θα καλεί τον κόσμο της περιοχής να ενισχύσει τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

 


 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack