Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Π.Α.ΜΕ.: Ακόμη ένας εργάτης νεκρός


 Άλλος ένας εργάτης προστέθηκε στη λίστα των θυμάτων από τα εργοδοτικά εγκλήματα, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά ότι ο πόλεμος που διεξάγεται καθημερινά στους τόπους δουλειάς είναι ταξικός και ανειρήνευτος. Από τη μια ο εργάτης που πασχίζει για το μεροκάματο, από την άλλη η εργοδοσία που επιδιώκει τη μεγιστοποίηση των κερδών της με κάθε τρόπο, λογαριάζοντας τον εργαζόμενο σαν φτηνό και αναλώσιμο υλικό, που εύκολα μπορεί να αντικατασταθεί και τα μέτρα ασφάλειας στην εργασία σαν κόστος, ακριβή πολυτέλεια και χάσιμο χρόνου.

Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας αντιμετώπισης των εργατών ήταν ο συνάδελφος να χάσει τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής του!

Ο 40χρονος εργαζόμενος, αλβανικής καταγωγής έχασε τη ζωή του όταν εκτελώντας εργασίες συντήρησης σε εργοστάσιο ξυλείας στην Κοζάνη, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, έπεσε από ύψος πέντε μέτρων.

Τέτοια φαινόμενα, σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, επίθεσης στην τιμή της εργατικής δύναμης και των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, θα εντείνονται με γεωμετρική πρόοδο, με αποτέλεσμα να την πληρώνουν οι εργαζόμενοι, τις περισσότερες φορές με την αρτιμέλεια τους αλλά και όλο και περισσότερο ακόμα και με την ζωή τους.

Τα θύματα της εργατικής τάξης στο βωμό του κέρδους, τα αυξανόμενα ατυχήματα στην βιομηχανία, στην οικοδομή, στην ΔΕΗ, σε κάθε χώρο δουλειάς πρέπει να οδηγήσουν τους εργαζόμενους στα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα.

Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παρείχαν και παρέχουν στο κεφάλαιο το απαραίτητο νομικό οπλοστάσιο για την ένταση της εργασιακής εκμετάλλευσης: Κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, πετσόκομμα της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, απελευθέρωση απολύσεων, αύξηση υπερωριακής απασχόλησης με παράλληλη μείωση των αποδοχών, περιστολή της δημοκρατίας στους τόπους δουλειάς. Δημιουργούν έτσι τις προϋποθέσεις για όλο το φάσμα των «ατυχημάτων» και των επαγγελματικών ασθενειών, από τους μικροτραυματισμούς μέχρι τα θανατηφόρα εργοδοτικά εγκλήματα.

Το Π.Α.ΜΕ καλεί τους εργαζόμενους με τον αγώνα τους, να βάλουν φρένο στην πολιτική που ασκείται και μετατρέπει την ανθρώπινη ζωή από ύψιστο αγαθό σε αναλώσιμο είδος για την αύξηση των κερδών κάποιων λίγων.

Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να το πάρουν απόφαση ότι μόνο με την ανάπτυξη καθημερινού αγώνα , μπορεί να παρεμποδιστεί αυτή η βάρβαρη πολιτική που καταστρέφει το λαό, που τον στέλνει ακόμα και στο θάνατο.

Ο μόνος τρόπος για να αντιστραφεί η πορεία της συνεχούς χειροτέρευσης των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων είναι η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ, Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΛΑΟΥ. Μόνο αυτή η εξουσία μπορεί να εξασφαλίσει ότι ο εργαζόμενος δεν θα αποτελεί κόστος.

Κοζάνη 20/03/2012