Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Έλενα Ζυγούρη: Δεν θα γίνουν συγχωνεύσεις σχολείων


Την διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνουν συγχωνεύσεις γυμνασίων και λυκείων στην περιοχή, έδωσε χτες η περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης, στη διοίκηση της ΕΛΜΕ Κοζάνης και σε καθηγητές, που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας. Η Έλενα Ζυγούρη διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του συλλόγου, ότι «η εισήγηση που θα φύγει από τη διεύθυνση περιφερειακής εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, δεν θα περιλαμβάνει καμία συγχώνευση σχολείου στην ευρύτερη περιοχή Κοζάνης».
Είπε μάλιστα ότι πρόθεση και του ίδιου του υπουργείου Παιδείας, είναι μετά τις περσινές συγχωνεύσεις να μην συγχωνευτούν άλλα σχολεία». Διευκρίνισε ότι «δική μας εισήγηση θα είναι να διατηρηθούν ως παραρτήματα τα γυμνάσια Τρανοβάλτου, Τσοτυλίου και Εράτυρας», ωστόσο πρόσθεσε ότι «ειδικά για τα παραρτήματα είναι θέμα απόφασης της υπουργού». Υπενθυμίζεται ότι τα προαναφερόμενα σχολεία συγχωνεύτηκαν πέρυσι με άλλα σχολεία, ωστόσο παρατάθηκε για ένα έτος η διατήρησή τους, ως παραρτήματα των γυμνασίων με τα οποία συγχωνεύτηκαν.
Πάντως, η ΕΛΜΕ πραγματοποίησε χτες την παράσταση διαμαρτυρίας, ζητώντας μία ξεκάθαρη θέση του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις συγχωνεύσεις, με τις οποίες όμως ο σύλλογος διαφωνεί κατηγορηματικά. Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για τα συστεγαζόμενα σχολεία 2ο – 5ο γυμνάσιο Κοζάνης και 4ο – Πειραματικό γυμνάσιο Κοζάνης. Με ανακοίνωσή τους οι σύλλογοι διδασκόντων του 2ου – 5ου γυμνασίου, υποστηρίζουν σθεναρά την αυτόνομη ύπαρξη κάθε σχολείου ξεχωριστά και αντιτίθενται στη συγχώνευση. Επίσης, στη θέση του Πειραματικού Γυμνασίου που καταργήθηκε από πέρυσι, πρόκειται να ιδρυθεί το «8ο Γυμνάσιο Λασσάνη». Επίσης, η ΕΛΜΕ Κοζάνης επισημαίνει την ανάγκη κατασκευής ενός νέου γυμνασίου στο βόρειο τμήμα της πόλης της Κοζάνης, ενώ τίθεται θέμα ανακατανομής της χωροθέτησης του 8ου Λασσάνειου γυμνασίου.
Με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Κοζάνης τονίζει ότι «παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας ότι δεν θα γίνουν συγχωνεύσεις-καταργήσεις τη φετινή χρονιά, με εγκύκλιο του (10112/Δ4/30-01-2012) με θέμα «Μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2012-2013» προχωρά σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2012-13. Τονίζει ότι «η πρακτική συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προσπάθεια χτυπήματος της δημόσιας εκπαίδευσης, την περιστολή της χρηματοδότησης, τη δραστική μείωση των διορισμών μόνιμου προσωπικού, τη μετατροπή του δημοσίου σχολείου σε επιχείρηση, την ανατροπή των εργασιακών μας σχέσεων, την κατάργηση οργανικών θέσεων και την μετακύληση των λειτουργικών δαπανών των σχολείων κατευθείαν στους συλλόγους γονέων».
Στη συνέχεια η ΕΛΜΕ υπογραμμίζει ότι «ειδικότερα απορρίπτουμε κάθε προσπάθεια και σκέψη για νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων στο νομό της Κοζάνης, αφού θα προκαλούσε νέα προβλήματα παιδαγωγικής και κοινωνικοπολιτικής φύσης. Οι καταργήσεις σχολείων είναι μια αποτυχημένη πρακτική που οδηγεί σε μαρασμό τα χωριά της ελληνικής υπαίθρου.
Ο νομός Κοζάνης είναι μια κατά βάση ορεινή και ημιορεινή χωρική ενότητα με έντονο ανάγλυφο, ακραίες κλιματολογικές συνθήκες και προβληματικό επαρχιακό οδικό δίκτυο ιδιαίτερα προς τους Δήμους Βοΐου και Σερβίων - Βελβεντού.
Η κατάργηση και συγχώνευση σχολείων έχει αρνητικές κοινωνικές συνέπειες αφού αποδυναμώνει τις τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα τις μειονεκτικές και προβληματικές, έχει ως αποτέλεσμα την σπατάλη χρόνου των μαθητών για την μετακίνησή τους σε ένα πιο μακρινό σχολείο και θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών που πρέπει να μετακινηθούν από ένα περιφερειακό σχολείο σε ένα κεντρικό. Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι στην πλειονότητα των σχολείων της πόλης της Κοζάνης παρατηρείται, εδώ και χρόνια, υπερσυγκέντρωση μαθητών με τμήματα που αγγίζουν σε πολλές περιπτώσεις τους 30 μαθητές λόγω έλλειψης σχολικών μονάδων και βασικών υποδομών.
Καλούμε τους συναδέλφους να καταδικάσουν τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων και σε συντονισμό με τους συλλόγους γονέων και τους μαθητές να αντιδράσουν άμεσα και δυναμικά, ώστε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε κατάργηση – συγχώνευση σχολείου στην ευρύτερη περιοχή».
του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ