Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Μεταλλαγμένα:  Ούτε στο ράφι ούτε στο χωράφι 

 Οι πρόσφατες αποκαλύψεις γύρω από την χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών στην παραγωγή γάλακτος από μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας μας έρχονται να επιβεβαιώσουν το πρόβλημα της παρουσίας των μεταλλαγμένων στην ζωή μας και να αναδείξουν μια σειρά  προβλημάτων γύρω από την ασφάλεια των τροφίμων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν πως σήμερα παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις:

  • τα μεταλλαγμένα κυκλοφορούν ελεύθερα και στην χώρα μας, καθώς σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία μπορούν νόμιμα και ελεύθερα εφόσον υπάρχει επισήμανση στις ζωοτροφές, να χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία.
  • στην χώρα μας τόσο οι μεγάλες μονάδες όσο ακόμη και μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, εφόσον αγοράζουν ζωοτροφές εισαγόμενες και ειδικά σόγια και καλαμπόκι, γίνονται χρήστες μεταλλαγμένων. Τις περισσότερες φορές μάλιστα χωρίς πιθανόν να μην το γνωρίζουν, καθώς η επισήμανση αν υπάρχει δεν γίνεται εύκολα κατανοητή.

Σε μια εποχή που η δύναμη των οικονομικά ισχυρών του πλανήτη αυξάνεται και η προσπάθεια για τον έλεγχο της τροφής γίνεται όλο και πιο έντονη, μόνο μία πολιτική και κοινωνική πίεση των ευρωπαίων αγροτών και καταναλωτών σε συνεργασία με άλλες κοινωνικές ομάδες θα ανατρέψει  τις επιταγές των εταιριών της βιοτεχνολογίας. Σήμερα επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ η αναζωπύρωση του μετώπου ενάντια στα μεταλλαγμένα.

Προτείνουμε:

Α. την θέσπιση εθνικού προτύπου που να επισημαίνει (βάζει ετικέτα) στα ζωικά προϊόντα (γάλα, τυρί, κρέας, ψάρια ιχθυοκαλλιεργειών κλπ) όταν στη διατροφή τους δεν έχουν χρησιμοποιηθεί γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο πρότυπο για την υποστήριξη της εγχώριας παραγωγής, είχε αναγγελθεί με τυμπανοκρουσίες από την πολιτική ηγεσία του ΥΑΑΤ,  είναι ήδη έτοιμο από το περασμένο καλοκαίρι καθώς έχει ολοκληρωθεί  και η δημόσια διαβούλευση αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται στα συρτάρια του πρώην ΟΠΕΓΕΠ - Agrocert (νυν ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) και αναρωτιέται κανένας γιατί δεν τίθεται σε εφαρμογή. Ας μην ξεχνάμε πως η πιστοποίηση non-GMO στην κτηνοτροφία είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στην Ευρώπη μέσα από εγκεκριμένους φορείς πιστοποίησης και αντίστοιχα πρότυπα, παρέχοντας πιο αξιόπιστες λύσεις συγκριτικά με τα συστήματα  αυτοελέγχου των εταιρειών για χρήση μη μεταλλαγμένων ζωοτροφών.

Β. τον σχεδιασμό της καλλιέργεια εγχώριων ζωοτροφών με στόχο τον καλύτερο έλεγχο και την απεξάρτηση από το κόστος του συναλλάγματος για την εισαγωγή μεταλλαγμένης σόγιας και καλαμποκιού,

Είναι καιρός να προχωρήσουμε πέρα από τις γενικόλογες αναφορές  και τυμπανοκρουσίες,  να ληφθούν μέτρα και να ασκηθούν πολιτικές, ώστε η χώρα μας να είναι πραγματικά μια χώρα χωρίς μεταλλαγμένα.

Θεματική Ομάδα για την  Γεωργίας και τα Τρόφιμα

Πληροφορίες: Σπύρος Σγούρος, 6936904300

                      Αριστοτέλης Τσόγκας,  6973999653