kexagias244Συνέντευξη με τον υποψήφιο δήμαρχο Κοζάνης, Φ. Κεχαγιά είχε το πρωί της Μ. Τετάρτης 24/4 το kozan.gr. Παρακάτω παραθέτουμε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης και των απαντήσεων που μας έδωσε:

Για παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην πόλη της Κοζάνης

«Δεν υπάρχει τουρισμός στην Κοζάνη, δεν υπάρχει αυτό που λέμε η προστιθέμενη αξία, που θα ‘ρθουν πολίτες από το εξωτερικό κι απ’ άλλους νομούς. Υπάρχει πολιτική ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση, πρέπει να γίνουν μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις ώστε να ομορφύνει πάρα πολύ η πόλη μας. Για παράδειγμα το κτήριο που στεγαζόταν η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών. Από πίσω είναι το Αρχοντικό Βούρκα και το Μητροπολιτικό Μέγαρο. Είναι της τάξεως των 500 χλ. ευρώ. Μια μικρή παρέμβαση. Εκεί θα ομορφύνει καταπληκτικά η περιοχή. Nα σας πω κάτι ακόμη. Η άλλη πολυκατοικία που βρίσκεται δίπλα από το Λαογραφικό Μουσείο. Είναι 800.000 ευρώ το κοστολόγιο. Πρέπει εκείνη η πολυκατοικία να φύγει. Αν και ξεκίνησε «έμεινε» στην πορεία γιατί δεν υπάρχει αποτελεσματικότητα. Θέλει κάποιον άνθρωπο να λέει αυτό θα το κάνουμε και να το τελειώνει.»

Για τα αδέσποτα

«Πρέπει όλα τα δεσποζόμενα ζώα να «τσιπαριστούν» όλα ώστε έτσι κανένας να μη μπορεί να πάει Το να αφήσει και να μην ελέγχεται μετά με πρόστιμα. Αυτή η «πληγή» πρέπει να τελειώσει και τελειώνει όταν όλα καταγραφούν. Το δεύτερο, πρέπει να γίνει ένα σύγχρονο κυνοκομείο, να γίνει πιο μεγάλο και μάλιστα είπα στις προγραμματικές μου δηλώσεις να γίνει ΣΔΙΤ. Να γίνει σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για να μπορέσουμε αυτό το πρόβλημα, το τεράστιο, να λυθεί». Στο ερώτημα του kozan.gr τι θα κάνει για παράδειγμα μέσα στους πρώτους π.χ. 4 μήνες, στην περίπτωση που οι πολίτες τον εκλέξουν Δήμαρχο, μας απάντησε: «Θα κάνω μια πρόσκληση ενδιαφέροντος, όπως ορίζει ο Νόμος, με ιδιώτες, η οποία θα τους καλεί να εκπονήσουν μελέτες για να κάνουμε ένα σύγχρονο κυνοκομείο, για να το χρηματοδοτήσουμε εμείς, αλλά κι εσείς ταυτόγχρονα. Το κυνοκομείο που υπάρχει σήμερα δεν καλύπτει τις ανάγκες. Πρέπει να γίνει ένα πιο σύγχρονο, πιο μεγάλο και λειτουργικό, αλλά και πολύ περισσότερο στελέχωσης από κτηνιάτρους.».

Για το ειδικό τέλος του 80% στα τιμολόγια του νερού της ΔΕΥΑΚ

«Πυροτεχνήματα δεν πρέπει να λέγονται και κακώς λέγονται από κάποιους. Εγώ είπα στις προγραμματικές μου δηλώσεις, η Κοζάνη πληρώνει τα βαρύτερα δημοτικά τέλη κι όσο αφορά το 80%, που είναι άδικος και βέβαια είναι σε εισαγωγικά παράνομο. Ο φόρος αυτός είναι δυσβάστακτος για τους πολίτες. Πρέπει σε πρώτη φάση να καταργήσουμε το 40%, θα το μειώσουμε δηλαδή στο μισό και θα δούμε τα οικονομικά στοιχεία, θα δούμε τις ανείσπρακτες οφειλές προς την ΔΕΥΑΚ, θα δούμε τα λειτουργικά και μετά θα προχωρήσουμε και στην άλλη μείωση του υπoλοίπου 40%».

Για τις ανείσπρακτες οφειλές στην ΔΕΥΑΚ

«Δε μπορεί ο ίδιος ο Δήμος (Κοζάνης) να μην πληρώνει τις οφειλές του. Δε μπορεί να σας πω, για παράδειγμα, το Εθνικό Στάδιο, να μην πληρώνει τηλεθέρμανση, να μην πληρώνει νερά. Σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα, υπήρξε μεγάλη ανοχή, με συνέπεια τα χρέη τους να είναι σε πολύ μεγάλο ύψος, σε δυσθεώρητο ύψος. Αυτό πρέπει να το κατανοήσουν κι οι επιχιερηματίες κι οι ιδιώτες, ότι είναι υποχρέωσή τους. Αλλά για πέστε μου, αν αυτά, τα χρωστούμενα από τους ιδιώτες, δεν είχαν το 80%, δεν θα ήταν τα μισά ή σχεδόν τα μισά; Άρα και η ΔΕΥΑ έχει ευθύνη κι ο Δήμος (Κοζάνης) έχει ευθύνη κι οι ιδιώτες έχουν ευθύνη. Και επιτέλους σε αυτό το Δήμο (Κοζάνης) θα πρέπει να μάθουμε να πληρώνουμε όλοι κι όχι αυτοί οι οποίοι είναι καλοπληρωτές να πηγαίνουν να πληρώνουν πιο μπροστά και να επωμίζονται όλο το βάρος και των ανείσπρακτων οφειλών.»

Για τη μεταλιγνιτική περίοδο και το παραγωγικό μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει από εδώ και πέρα η περιοχή

«Θα πρέπει να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας. Θα πρέπει οπωσδηποτε να γίνει το αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τον πρωτογενή τομέα κι από την Αιανή μέχρι κάτω το Σπάρτο. Πρέπει να στραφούμε στον πρωτογενή τομέα, σε δυναμικές καλλιέργειες, στο στυλ του Βελβεντού (με τη μορφή των συνεταιρισμών) και σε άλλες μορφές ου θα δίνουν κέρδος σε κάποιον που θα κάνει μια ατομική επιχείρηση. Τελείωσε η εποχή, η βιομηχανική, για την Κοζάνη. Θέλουμε η καρδιά της ενέργειας να είναι στην Κοζάνη, αλλά όταν η 5η μονάδα θα λειτουργήσει μόνο με 200 θέσεις εργασίας και θα πάνε από την «Καρδιά», που θα κλείσει ή από το Αμύνταιο…Τώρα αν προκύψουν άλλες εναλλακτικές μορφές ενέργειας και δημιουργούν θέσεις εργασίας, καλώς και πρέπει να το συζητήσουμε και πρέπει να προσπαθήσουμε να ‘ρθουν τέτοιες επενδύσεις, αλλιώς θα έχουμε δύσκολες εποχές, πολύ περισσότερο για τα παιδιά μας κι όλο αυτό πρέπει αν το σχεδιάσουμε όλοι μαζί, κανείς δεν περισσεύει».

Για το ΞΕΝΙΑ

«Εγώ ντρέπομαι ειλικρινά, σαν πολίτης αυτού του δήμου, να αντικρίζω, αυτό το κατάντημα του ΞΕΝΙΑ. Ντρέπομαι γιατί εμείς οι παλαιότεροι το ζήσαμε το «ΞΕΝΙΑ» κι ήταν ένα τουριστικό θέρετρο, μαζί με το ξενοδοχείο. Η σημερινή του κατάσταση δεν τιμά κανέναν μας, ούτε αυτοδιοικητικό, ούτε πολιτικό πρόσωπο, ακόμη μπορώ να πω και τους πολίτες. Πρέπει ο «γόρδιος» δεσμός του Ξενία να λυθεί, να δοθεί σε ιδιώτες, να γίνει η επένδυση, να βοηθήσουμε κι από το δήμο, έτσι ώστε ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης να αναδειχθεί. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θα πρέπει ομως να τη λύσουμε. Είχε πάρει μια καλή πορεία να δοθεί σε ιδιώτες, επενέβη ο δήμος, διαστρεβλώθηκε η κατάσταση και ποια ήταν η κατάληξη; Και βέβαια να σας πω ότι στον Ξενία πρέπει απαραίτητα να γίνει κι ένα συνεδριακό κέντρο. Η Κοζάνη στερείται συνεδριακού κέντρου, έρχονται σύνεδροι και δεν έχουμε που να τους πάμε. Ένα συνεδριακό κέντρο να χωρά 400 – 500 άτομα. Έχουμε πολύ μικρότερα».

Για το κτήριο της παλαιάς Κλινικής «ΧΑΜΟΥΡΓΚΑ»

«Θα μπορούσε κι αυτό το κτήριο να αξιοποιηθεί με μία ανακατασκευή και να ‘ρθούν όλες οι υπηρεσίες του Δήμου (Κοζάνης), εδώ. Όλες οι υπηρεσίες! Με 1,5 εκατομμύριο θα μπορούσε να ανασκευαστεί και να έρθει η Πολεοδομία κι η ΔΕΥΑΚ και να μην πληρώνουν ενοίκιο».

Για την Αιανή

«Πράγματι η Αιανή είναι ιστορική πρωτεύουσα του Δήμου Κοζάνης και μπορώ να πω ότι έχει αδικηθεί κατάφωρα και με κονδύλια και δεν έχει προσεχθεί όσο πρέπει. Εγώ έχω κάνει τα πάντα για την Αιανή. Η Αιανή πρέπει να προσεχθεί πολύ περισσότερο. Λυπάμαι και στεναχωριέμαι γιατί δεν έχει αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιανής. Γι’ αυτό φταίμε όλοι μας! Δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες συνεργασίες δεν έχει διαφημιστεί, όσο θα έπρεπε, το μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος και βέβαια δεν προσεχθεί η προσβασιμότητα».

Αν υπάρξει η ανάγκη τη δημιουργία Δομής Προσφύγων στα όρια του Δήμου Κοζάνης και κληθεί ως Δήμαρχος ή επικεφαλής παράταξης να πάρει μια απόφαση – θέση ποια θα είναι αυτή;

Δεν είμαι αρνητικός. Αλλα δε μπορούμε να τους χώνουμε αυτούς τους ανθρώπους σε ένα στρατόπεδο, σ’ ένα γκέτο και να τους έχουμε σε σκηνές. Θα πρέπει να γίνει κάτι προσεγμένο, πολιτισμένο, όπως αρμόζει στην ανθρώπινη ζωή.

Επιδότηση, μέσω του Δήμου Κοζάνης, σε κάθε οικογένεια δημοτών που αποκτά 3ο παιδί

«Θα κάνω εξοικονόμηση πόρων έτσι ώστε το 3ο παιδί που θα γεννιέται σε κάθε οικογένεια στο Δήμο Κοζάνης να επιδοτείται με ένα πολύ σοβαρό ποσό. Το ποσό αυτό θα είναι, συνολικά της τάξεως του 1 εκ. ευρώ το χρόνο, το οποίο μπορεί να βρεθεί κι είναι επιτακτική ανάγκη.»

Για την πλατεία Λασσάνη (Βίντεο Β΄μέρος της συνέντευξης)

«Αν εκλεγώ Δήμαρχος Κοζάνης θα αναμορφώσω τη μελέτη ανάπλασης της πλατείας Λασσάνη με σκοπό τη δημιουργία τριώροφου υπόγειου πάρκινγκ».

Πηγή: kozan.gr

kexagias244