gkoumas244Ο Λάκης Γκούμας*, λογιστής, φοροτεχνικός και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό «Κοζάνη Μπροστά» του Βαγγέλη Σημανδράκου μίλησε στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιοΛόγος για την συμμετοχή του στις δημοτικές εκλογές.

Εξέφρασε τους λόγους, οι οποίοι τον έθεσαν ουσιαστικά εκτός της δημοτικής κίνησης Τόπος Να Ζεις, η οποία κατά την γνώμη του άλλα πρέσβευε και άλλα έκανε στη διάρκεια της θητείας της. Ζήτησε επίσης η κουβέντα να γίνεται με όρους πολιτικούς και όχι προσωπικούς για να μπορούν οι σύμβουλοι να συνεργαστούν αύριο, όπως επιβάλει ο νέος νόμος.

«Στην πολιτική καλό είναι να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα πολιτικά και όχι προσωπικά» τόνισε εξηγώντας ότι οι διαφωνίες με την δημοτική κίνηση ήταν πολιτικές. «Η βασική διαφωνία είναι ότι συμφωνούσα στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις ως το τέλος. Ο Καλλικράτης μέχρι πρότινος έδινε υπερεξουσίες στο δήμαρχο, η κουλτούρα της κίνησης ήταν η συναπόφαση στα επιμέρους ζητήματα, κάτι που στη συνέχεια χάθηκε» συνέχισε.

Για το 80% του λογαριασμού της ΔΕΥΑΚ

Η προεκλογική θέση της δημοτικής κίνησης «Τόπος Να Ζεις» και λόγω της οικολογικής κουλτούρας της είναι ότι το νερό δεν είναι ένα ανεξάντλητο αγαθό και αυτός που καταναλώνει πολύ έπρεπε να πληρώνει περισσότερο, καθώς και να σταματήσουν τα πάγια και οριζόντια τέλη, ανέφερε. Το 2016 ψηφίστηκε να παραμείνει το ειδικό τέλος 80%, ζητήθηκε η ανοχή του κόσμου από τη δημοτική κίνηση, αλλά δεν έγινε καμία προσπάθεια να αλλάξει κάτι. «Το 2017 δεν το ψήφισα, γιατί δεν κάναμε τις απαραίτητες ενέργειες που έπρεπε» τόνισε. Το 60% του νερού χάνεται από διαρροές, κάποιοι συμπολίτες μας κλέβουν νερό συμπλήρωσε λέγοντας ότι τα 20 εκ ευρώ, τα χρέη της ΔΕΥΑΚ δεν είναι μόνο από συμπολίτες μας που δεν μπορούν με πρώτο οφειλέτη το δήμο και τους οργανισμούς του . Πρόταση δική του είναι να μειωθεί το ειδικό τέλος.

Για τον τοπικό πόρο, τις απευθείας αναθέσεις, τον πολιτισμό

Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές διασκορπίζανε τον τοπικό πόρο δήλωσε και «τελικά ακριβώς τα ίδια κάναμε και εμείς. Χρήματα σε λακκούβες, σε ασφαλτοστρώσεις, σε πολιτιστικούς συλλόγους». Επίσης «οι απευθείας αναθέσεις δεν σταμάτησαν». Μιλούσαμε για φαραωνικό έργο για την βιβλιοθήκη, ολοκληρώσαμε και αγκαλιάσαμε αυτό το έργο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης πρόσθεσε.

Λόγο έκανε και για το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης τονίζοντας ότι η δεύτερη περίοδος του ΔΗΠΕΘΕ είναι σαφώς καλύτερη, αγκάλιασε τις τοπικές ομάδες, και θα πρέπει να συνεχιστεί κατά την γνώμη του όποια δημοτική ομάδα αναλάβει. Για την αποκριά και το έθιμο των φανών μίλησε για εισαγωγή καινούριων μοντέλων, προσθέτοντας ότι «αν θα κρατήσουμε την παράδοσή μας, τότε μόνο θα είμαστε κερδισμένοι. Χρειάζεται προβολή πανελλαδικά και ειδικά στη βόρεια Ελλάδα». Αναφορά έκανε και στον πρόσφατο απολογισμό του ΟΑΠΝ «Ένας απολογισμός χωρίς οικονομικό απολογισμό δεν είναι απολογισμός, να δούμε τα κόστη, ποια χρήματα διατέθηκαν για να προετοιμάσουμε την επόμενη χρονιά».

Για τα οικονομικά, την καπνοαπαγόρευση και το κέντρο κοινότητας

Για τα οικονομικά του δήμου Κοζάνης, ένα από τα επιχειρήματα της νυν δημοτικής αρχής είπε: «Δεν θα πρέπει να είμαστε αφοριστικοί προς κανέναν. Ο Γιώργος Τζέλλος έβαλε τις βάσεις και ξεκίνησε από αυτόν μια διαδικασία που συνεχίστηκε». Αν και μανιώδης καπνιστής ο ίδιος είναι υπέρ της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου θεωρώντας λάθος τη μικρή περίοδο προετοιμασίας των καταστηματαρχών στην συμμόρφωσή τους με τον νόμο από πλευράς δήμου. Για το κέντρο κοινότητας του δήμου επιφορτισμένο με πολλές υποχρεώσεις ανέφερε ότι πιθανόν να χρειαστεί καλύτερη στελέχωση.

«Επειδή έρχεται ένας νόμος να μας επιβάλει τις συνεργασίες ζητώ να κρατήσουμε ένα πολιτικό επίπεδο και να μην μπούμε σε προσωπικές αντιπαραθέσεις για να μπορούμε να συνεργαστούμε. Καλό θα ήταν οι συνεργασίες να γίνουν με κουβέντα και όχι με συνδιαλλαγές και συναλλαγές» ολοκλήρωσε.

 

Ιωάννα Παπαδημητρίου/prlogos

gkoumas244

* O Λάκης Γκούμας κατάγεται από την Ελάτη Σερβίων