Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας: Κινδυνεύουν με λουκέτο τρία τμήματα

Ο πρόεδρος του ιδρύματος Γιώργος Χαραλαμπίδης μαζί Συναγερμός σήμανε στα ΤΕΙ όλης της χώρας, καθώς το μνημόνιο απειλεί με λουκέτο τα τμήματα «χαμηλής ζήτησης», τα οποία χαρακτηρίζονται ως μη βιώσιμα. Στο «κόκκινο» φέρεται να βρίσκονται τρία τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για τα τμήματα Ζωικής Παραγωγής και Φυτικής Παραγωγής της Φλώρινας και για το νέο τμήμα Εφαρμογών Εφοδιασμού των Γρεβενών.

Στην εκπαιδευτική κοινότητα των ΤΕΙ επικρατεί αναταραχή, γι’ αυτό τριμελής γραμματεία της συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ της χώρας, στην οποία συμμετέχει και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, συναντάται αύριο με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο. Ο Γιώργος Χαραλαμπίδης, δήλωσε στον «Π» ότι «με την ηγεσία του υπουργείου παιδείας θα συζητήσουμε την ατζέντα των καυτών προβλημάτων της τριτοβάθμιας τεχνολογικής εκπαίδευσης, με πρώτο θέμα στη λίστα τη βιωσιμότητα των ιδρυμάτων και τμημάτων». Είπε ότι «ανησυχούμε με όσα διαβάζουμε στον Τύπο για κλείσιμο μη βιώσιμων τμημάτων. Δεν σας κρύβω ότι στη Φλώρινα υπάρχει μεγάλη αναταραχή σε καθηγητές και φοιτητές, σε σχέση με το μέλλον των δύο τμημάτων Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής»

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, υπογράμμισε ότι «θα ζητήσουμε από τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας να ξεκαθαρίσει τη θέση του υπουργείου, αν δηλαδή υπάρχει σκόπιμη τροφοδότηση τέτοιων σεναρίων ή αν πραγματικά υπάρχουν τέτοια σενάρια στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας». Πάντως, υπεραμύνθηκε της ανάγκης όχι μόνο να παραμείνουν, αλλά και να ενισχυθούν τέτοια τμήματα, καθώς, όπως είπε: «Με τη στροφή στον αγροτικό τομέα και στην πρωτογενή παραγωγή που έχει σήμερα ανάγκη η χώρα μας, η αγροτική οικονομία πρέπει να αποτελέσει μαζί με τον τουρισμό και τη ναυτιλία τη βαριά βιομηχανία της χώρας.

Στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας θα μπορούσαν τα συγκεκριμένα τμήματα να λειτουργήσουν στο πλαίσιο μιας σχολής. Για παράδειγμα, προτείνουμε την ίδρυση και λειτουργία Σχολής Γεωπονίας, στην οποία θα εισάγονται οι φοιτητές και στη συνέχεια θα επιλέγουν το τμήμα. Δηλαδή Φυτικής ή Ζωικής Παραγωγής».

Ο Γ. Χαραλαμπίδης σημείωσε πως «δεν αντέχει κριτικής» το επιχείρημα ότι δεν είναι βιώσιμες οι σχολές, καθώς δεν συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των φοιτητών. Είπε ότι πέρυσι με την κατάργηση της βάσης του 10, είχαμε 220 και 200 επιτυχόντες, στα τμήματα Ζωικής Παραγωγής και Φυτικής Παραγωγής αντιστοίχως. Πρόσθεσε αν ιδρυθεί σχολή και πλαισιωθεί από επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό, τότε είναι φανερό ότι θα γίνει ακόμη πιο ελκυστική».

Με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, η Τριμελής Γραμματεία της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ, θα συζητήσει τα οικονομικά προβλήματα των ιδρυμάτων, τα οποία φέτος δεν πήραν ούτε ένα ευρώ και για την ώρα ξοδεύουν το περσινό απόθεμα, καθώς η χρηματοδότηση του φετινού προϋπολογισμού εξαρτάται από την εφαρμογή του νέου νόμου. Επίσης, θα συζητηθούν διάφορα λειτουργικά θέματα και θεσμικά ζητήματα, καθώς και το μείζον θέμα των μεταπτυχιακών σπουδών. Για το τελευταίο ο Γ. Χαραλαμπίδης, επισήμανε ότι «έχουμε υποβάλει προτάσεις για τρία – τέσσερα μεταπτυχιακά προγράμματα, τα οποία πρέπει να προετοιμαστούν για να ξεκινήσουν από Σεπτέμβριο».

ΠΗΓΗ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ