nlaz12 1Το εύκολο για ένα δημοτικό σύμβουλο (ειδικά της αντιπολίτευσης) είναι να καταλογίσει πολιτικές ευθύνες στην δημοτική αρχή για λάθη, παραλείψεις κλπ. Όταν όμως δεν υπάρχει δημοτική αρχή σε ποιόν να καταλογίσεις ευθύνες ;

Στο δήμο μας ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Τέσσερα χρόνια δεν καταμετρήθηκαν τα νερά και φυσικά δεν εισπράχθηκαν τα ανταποδοτικά τέλη. Όλοι (πλην ενός) οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας που εκλέχθηκαν με τον συνδυασμό του δημάρχου κ. Κοσματόπουλου για να διοικήσουν τον Δήμο εδώ και καιρό, ανεξάρτητα για ποιόν λόγο, ακολουθούν το σύνθημα «ατομικώς άρξασθε» και έχει λίγη σημασία αν τυπικά ανεξαρτητοποιήθηκαν ή όχι . Φυσικά εδώ υπάρχουν ευθύνες γιατί οι δημότες ψήφισαν Δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους για να διοικήσουν τον Δήμο και όχι να τον διαλύσουν. Όλοι γνωρίζουμε ότι το πλήρωμα σε ένα καράβι που βυθίζεται κάνει ότι μπορεί να βοηθήσει τους επιβάτες και εγκαταλείπει τελευταίο το καράβι. Η δημοτική θητεία έληξε άδοξα πολύ πριν την ώρα της. Επομένως λίγη δημόσια αυτοκριτική, ειδικά από πολιτικά φιλόδοξους συμβούλους της παράταξης της πλειοψηφίας που έδωσαν μεγάλο αγώνα να εκλεγούν, τους ψήφισαν οι δημότες και εκλέχθηκαν για να διοικήσουν τον δήμο και όχι για να κάνουν αντιπολίτευση δεν βλάπτει.

Ευθύνες έχει και η αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας γιατί έχει πλήρη εικόνα της διάλυσης και είχε τη δυνατότητα να παρέμβει εδώ και χρόνια έστω και με μορφή υπόδειξης.

Με αυτά τα δεδομένα σε ποιόν να αντιπαρατεθείς ;

Ο Δήμαρχος ασχολείται με «μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια», υπάρχει ένας αντιδήμαρχος για τα πάντα - όλα και τέλος.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Τρίτη 29/01/2019) το τρίτο θέμα συζήτησης ήταν «Περί σύναψης δανείου για ισοσκέλιση προϋπολογισμού του Δήμου». Η πρόταση ουσιαστικά κατατέθηκε από τις οικονομικές υπηρεσίες γιατί από όλα τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία προκύπτει ότι ο Δήμος βρίσκεται σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο δηλαδή να το πούμε απλά έχει χρεοκοπήσει. Σε λίγο καιρό θα σταματήσουν όλες οι πληρωμές με ότι αυτό σημαίνει για όλους όσους συναλλάσσονται με τον Δήμο αλλά και για την ευρύτερη τοπική οικονομία.

Ο τίτλος του θέματος μπορούμε να πούμε ότι ήταν αναγκαστικά παραπλανητικός γιατί ουσιαστικά ο Δήμος δεν ζητάει δάνειο αλλά να υπαχθεί σε επιτροπεία. Όπως δήλωσε στη συνεδρίαση ο Δήμαρχος θα απευθυνθούμε σε όλες τις συστημικές τράπεζες και επειδή καμιά τράπεζα δεν πρόκειται να μας χρηματοδοτήσει εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να πάρουμε τις απορριπτικές από τις τράπεζες στη συνέχεια να πάμε στο υπουργείο εσωτερικών και να πούμε ορίστε οι αποδείξεις, εγγυημένα δεν μας χρηματοδοτεί καμιά τράπεζα, βοηθήστε μας να σωθούμε (δηλαδή βάλτε μας σε μνημόνιο). Για την ιστορία η πρόταση αφορούσε 2.000.000 € και καταψηφίστηκε. Η επαναφορά του θέματος και η ψήφισή του είναι ζήτημα χρόνου γιατί ο προϋπολογισμός για το 2019 δεν μπορεί να ισοσκελισθεί, το καπέλο δεν έχει άλλα κουνέλια.

Προσωπικά ψήφισα την πρόταση με την ελπίδα ότι η οικονομική υπηρεσία, μακριά από τις αντιπαραθέσεις των δημοτικών συμβούλων, κάτι μπορεί να σώσει γιατί διαφορετικά, χωρίς βοήθεια έξωθεν, σωτηρία δεν υπάρχει.

Ακούστηκε βέβαια και η άποψη ότι λίγη σημασία έχει το ποιος φταίει για την κατάσταση που οδηγήθηκε ο Δήμος και το κράτος είναι υποχρεωμένο να καλύψει όλες τις μαύρες τρύπες αυξάνοντας απλόχερα την χρηματοδότηση δηλαδή ουσιαστικά να επιβραβεύσει την ανικανότητα και να δώσει από αυτά που δεν έχει. Είναι και αυτή μια «προοδευτική» άποψη.

Τα «καλά τα χρόνια» που το δανεικό χρήμα «περπατούσε στο δρόμο» ήταν πιο εύκολο για ένα υπουργό να χρηματοδοτήσει ένα Δήμο που βρίσκονταν σε οικονομικό αδιέξοδο. Τα δεδομένα σήμερα έχουν αλλάξει. Εάν ο Δήμος χρεοκόπησε, με δική του ευθύνη, όπως καλή ώρα εμείς, για να σωθεί πρέπει να μπει σε πρόγραμμα εξυγίανσης και πληρώνει για τα επόμενα 10, 15, 20 χρόνια ανάλογα με το χρέος που σημαίνει λιγότερα χρήματα για τις καθημερινές ανάγκες των δημοτών.

Για την σημερινή κατάληξη του Δήμου είχα δημοσιοποιήσει τις προβλέψεις μου από τη 01/07/2016 και δυστυχώς επαληθεύτηκα.

Επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη το θέμα διάσπασης του Δήμου και επανασύστασης του πρώην Δήμου Βελβεντού εύχομαι αυτοί που υποσχέθηκαν και αυτοί που θα πάρουν την οριστική απόφαση να είναι σαΐνια και να έχουν μελετήσει καλά όλες τις λεπτομέρειες της διάσπασης του Δήμου γιατί αν το αντιμετωπίζουν επιπόλαια σαν ένα ρουσφέτι σε μια ομάδα πίεσης, φοβάμαι ότι χειρότερα θα ακολουθήσουν.

Σε κάθε περίπτωση καλή δύναμη σε όσους (δόξα το θεό μια ποδοσφαιρική ομάδα είναι μέχρι στιγμής) καταλήξουν να είναι υποψήφιοι Δήμαρχοι στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές   και ελπίζω να έχουν πλήρη επίγνωση του κινδύνου.

01/02/2019

ΛΑΖΑΡΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ - ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

nlaz12 1