www.mikrovalto.gr

Τυχαία φωτογραφία

Αναζήτηση


Ενστάσεις για το Τεχνολογικό Πάρκο στα Καμβούνια. Οι ενεργειακοί δήμοι να περιφρουρήσουν τους πόρους (τους) για τη μεταλιγνιτ... Εκτύπωση
Παρασκευή, 18 Ιανουάριος 2019 15:52

oikkkoz181Εξαγγέλθηκε πρόσφατα από τον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος και τον Περιφερειάρχη ΔΜ η ίδρυση «Τεχνολογικού Πάρκου καινοτομίας και κυκλικής οικονομίας», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το νεοσύστατο Εθνικό Ταμείο Δίκαιης μετάβασης (ΕΤΔΜ) και θα εγκατασταθεί στα Καμβούνια. Θεωρούμε την εξαγγελία άστοχη, πρόχειρη και σαφώς προεκλογική για τους εξής λόγους:

1. Πριν καν εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τη δομή και λειτουργία του ΕΤΔΜ ανακοινώνονται έργα, τα οποία υποτίθεται ότι έπρεπε να εγκριθούν πρώτα από τα Όργανα του Ταμείου που όμως δεν θεσπίστηκαν ακόμη ! (Σημειώνεται ότι για να πιάσουν τόπο τα χρήματα του ΕΤΔΜ έγινε το καλοκαίρι ολόκληρη διαβούλευση η οποία θα ενσωματώνονταν κατά ένα μέρος στην ΚΥΑ. Εφόσον όμως η ΚΥΑ μένει στο ψυγείο, η διαβούλευση πάει στράφι (για την ώρα) και το τοπίο διαχείρισης του ΕΤΔΜ παραμένει θολό, με αποτέλεσμα οι πόροι του να γίνονται έρμαιο στις ορέξεις όσων αιρετών έχουν πρόσβαση στον Υπουργό).

2. Σαφώς είναι προτεραιότητα η «κυκλική οικονομία» (ο οικολογικός χώρος φωνάζει χρόνια τώρα), αλλά ο τρόπος προώθησής της είναι λάθος. Αντιγράφει τις μεθόδους που εφαρμόστηκαν (και απέτυχαν) για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας. Έχουμε γεμίσει από διάφορα επιχειρηματικά και καινοτομικά «Κέντρα» και «Πάρκα» με βαρύγδουπους τίτλους που απορρόφησαν (και συχνά διασπάθισαν) πολλούς πόρους, στερώντας τους από την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ οικονομία. Ποτέ δεν αποτιμήθηκε μια σχέση κόστους – οφέλους αυτών των εγχειρημάτων, ποτέ δεν υπολογίστηκε πόσες περισσότερες ΒΙΩΣΙΜΕΣ θέσεις εργασίας θα δημιουργούνταν αν τα λεφτά πήγαιναν στις πραγματικές επιχειρήσεις κι όχι στις κάθε είδους «Δομές» που στήνονταν συνήθως ευκαιριακά και .. εξατμίζονταν πολύ εύκολα. Παραδείγματα υπάρχουν άπειρα. Για την ανάπτυξη π.χ της επιχειρηματικότητας είδαμε κατά καιρούς «Παρατηρήτρια επιχειρηματικότητας», «Αντένες», «Κέντρα» κάθε ονομασίας, «Διαβαλκανικά» Συντονιστικά, ΚΥΕ, Κέντρα στήριξης Κ.ΑΛ.Ο., κλπ. Αρκετές από αυτές τις διαφημισμένες Δομές δεν μπόρεσαν να σταθούν όχι ως «Κέντρα» αλλά ούτε ως .. Απόκεντρα και να παίξουν έστω το ρόλο τους σε περιφερειακό επίπεδο. Παρόμοια διασπάθιση έγινε και στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας, όπου οι «Υποστηρικτικές Δομές» πήραν τη μερίδα του λέοντος, ενώ η πραγματική κοινωνική οικονομία ψίχουλα (εδώ μερικές από τις διαμαρτυρίες). Το ίδιο λοιπόν λάθος αναμένεται να γίνει και με το «Πάρκο κυκλικής οικονομίας». Θα μοιραστούν προεκλογικές υποσχέσεις, θα «τακτοποιηθούν» διάφοροι, και τελικά το «Πάρκο» θα αναλωθεί σε γενικολογίες, ανούσια συνέδρια και κοινότυπες συμβουλές, όπως γίνεται συνήθως, (μακάρι να διαψευστούμε).

3. Αν υποθέσουμε ότι τα παραπάνω δεν ευσταθούν κι ότι η κυκλική οικονομία χρειάζεται ντε και καλά σήμερα το «Πάρκο» της, τότε γιατί να εγκατασταθεί στα Καμβούνια; Εφόσον μέσω της επανάχρησης θα σχεδιάζονται νέα προϊόντα, δηλ. θα γίνεται και ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ δουλειά, γιατί να μην αξιοποιηθούν οι ερευνητικές υποδομές στον τομέα των υλικών και η πείρα που υπάρχει στα ΑΕΙ και τους άλλους ερευνητικούς φορείς της περιοχής ; Γιατί άλλα κτίρια, άλλος εξοπλισμός, άλλα χρήματα; Από τη μια μιλάμε για συγχωνεύσεις των τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων για να επιτύχουμε οικονομίες κλίμακας και ερευνητικές συνέργειες και από την άλλη κατακερματίζουμε -και τάζουμε - σε κάθε επαρχία ένα μερίδιο από την τεχνολογική έρευνα. Αντίφαση καραμπινάτη. Η εξήγηση βέβαια είναι απλή: Εκλογές επί θύραις και μάλιστα τριπλές. (Διευκρίνηση. Προφανώς τα απόβλητα των μαρμαράδικων στα Καμβούνια πρέπει και μπορεί να μετατραπούν σε χρήσιμα υλικά. Τεχνολογία υπάρχει κι αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει η σχετική επένδυση για να δουλέψει και κανένας ντόπιος, κι όχι άλλο ένα Τεχνολογικό πάρκο «μοναδικό στη χώρα»!)

4. Τελευταίο και σημαντικότερο. Το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης μετάβασης (ΕΤΔΜ) έγινε για να ενισχυθούν οι λιγνιτικές περιοχές (που θα βιώσουν πρωτοφανή ανεργία λόγω της μεγάλης συρρίκνωσης της ΔΕΗ) και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας μεταβαίνοντας σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα. Συνεπώς τα χρηματοδοτούμενα από το ΕΤΔΜ έργα αφορούν τα ενεργειακά λεκανοπέδια Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, ή -για να το ορίσουμε πιο συγκεκριμένα- αφορούν τους ενεργειακούς δήμους και κανέναν άλλον. Σε αυτό συμφώνησαν όλοι οι εμπλακέντες φορείς (ΟΤΑ. ΤΕΕ, κλπ). Τα Καμβούνια και κάθε άλλη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έχουν δικαίωμα στην ανάπτυξη, στην κυκλική οικονομία κλπ, αλλά δεν πλήττονται άμεσα και τη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής. Έχουν δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης σε εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, αλλά όχι στο ΕΤΔΜ το οποίο θεσπίστηκε για τις πληττόμενες ανθρακοπαραγωγές περιοχές. Αυτό πρέπει να το καταστήσουν σαφές οι ενεργειακοί δήμοι προς κάθε κατεύθυνση και προπαντός στην Περιφέρεια που ξεκίνησε στραβά με το ΕΤΔΜ. Να αναλογιστούμε επίσης ότι τα χρήματα του ΕΤΔΜ (30-35 εκ/ έτος) είναι πολύ λίγα σε σχέση με όσα απαιτούνται για να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες της ανεργίας στους λιγνιτικούς δήμους. Ας μην αρχίσουμε τα λάθη από τη.. μαγιά κιόλας. Στέλνουμε εσφαλμένο μήνυμα

ΕΠΙΜΥΘΙΟ. Όσο αφήνεις ξέφραγο το χώρο σου, κάποιοι άλλοι σιγά σιγά θα τον καταλαμβάνουν. Όσο οι ενεργειακοί δήμοι αφήνουν την υπόθεση του ΕΤΔΜ να κάνει κοιλιά και δεν καταθέτουν ώριμες προτάσεις για μεγάλα έργα, πιέζοντας συγχρόνως να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό Σχέδιο για τη μεταλιγνιτική μετάβαση, τόσο οι ορέξεις για «υφαρπαγές» των πόρων του ΕΤΔΜ θα μεγαλώνουν. Και μπορεί να δούμε το ΕΤΔΜ να έχει τη μοίρα του Τοπικού Πόρου, ο οποίος πολλές φορές εκτροχιάστηκε από τους στόχους του και ακολούθησε πελατειακές λογικές. Ο Οικολογικός χώρος έχει πρωτοστατήσει στο θέμα της ίδρυσης του Ταμείου Δίκαιας Μετάβασης, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, κι έχει καταθέσει τις προτάσεις του (βλ. WWF και Οικολ. Κίνηση) για τη σχεδίαση της μεταλιγνιτικής μετάβασης. Πλέον η σκυτάλη είναι εδώ και καιρό στους θεσμικούς, δηλ. στους ενεργειακούς δήμους. O Δήμος Κοζάνης που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την ιστορία καλείται και τώρα να μπει μπροστά, να ανεβάσει στροφές και να πάρει πρωτοβουλίες που θα διασφαλίσουν την ορθολογική διαχείριση του ΕΤΔΜ και την προαγωγή των πραγματικών συμφερόντων του τόπου.

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

oikkkoz181

Προσθήκη mikrovalto.gr: Δείτε σχόλια του ως άνω θέματος στην ανάρτηση του kozan.gr

Να μας απαντήσει η οικολογική κίνησης Κοζάνης που έχει τα στοιχεία αν και πόσα εκατομμύρια πήρε το ιτε του ΤΕΙ ΚΟΖΆΝΗΣ και αν κάποιο από τα ερευνητικά προγράμματα του εφαρμόστηκε; το πρόβλημα της ειναι γιατί στα Καμβουνια; τίποτα να μην πάει στα φτωχοτερα μέρη της περιοχής που έχουν ερημωσει ακόμα και αν υπάρχουν πραγματικά πιθανότητες αυτές οι περιοχές να ανάκαμψη;

Βαγγελης Παπαδόπουλος

 

Τα καρβουνια μπορεί να μην επηρεαστηκαν από την λιγιτικη παραγωγή αλλά ξεχνάει η οικολογική κίνηση ότι χιλιάδες στρέμματα εφορης γης απαλοτριωθηκαν για να γίνουν τα υδροηλεκτρικα του πολυφυτου και του ιλαριωνα.

Βαγγελης Παπαδόπουλος

 

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΓΙΝΕ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΛΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΚΑΜΒΟΥΝΙΩΝ.
ΟΙ «ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ» ΤΗΣ ΔΕΗ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΙΓΝΗΤΟΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΔΕΝ ΑΠΑΘΑΝ ΤΙΠΟΤΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ .
ΑΠΛΑ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ «ΜΕΤΑΛΙΓΝΗΤΙΚΕΣ ΛΕΓΟΜΕΝΕΣ» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.
ΤΩΡΑ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΛΙΓΝΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΙΑΣ ΜΟΝΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΕΝΩ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΙΔΗ ΥΠΟΣΤΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΩ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΚΟΛΟΓΗΣΩ.

 

Πάντως αυτό που δεν ξεχνά η οικολογική κίνηση είναι η ολιγωρία της δημοτικής αρχής να σχεδιάσει το οτιδήποτε. Κι εμείς φυσικά δεν ξεχνάμε τι σημαίνει Συριζαΐκη οικολογική αριστερά.

 

Ο Δήμος Σερβιων-Βελβεντου δεν είναι ενεργειακος Δήμος;

 

Λάζο θα στηρίξετε Ιωαννίδη στις δημοτικές; A;

Προσθήκη ΙΙ/20.1.2019

Λ. Τσικριτζής - Ιανουάριος 18th, 2019 at 20:48

Απαντήσεις:
Προς το Βαγγέλη Παπαδόπουλο
Βαγγέλη, το κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο πρέπει εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο σχεδιάστηκε και να αξιολογούνται τα αποτελέσματά του. Σε αυτό συμφωνείς πιστεύω κι εσύ, γι’ αυτό και διαμαρτύρεσαι –δικαίως- για λεφτά που εκτροχιάστηκαν από τους στόχους τους και φαγώθηκαν στο όνομα της «έρευνας».
Το Εθνικό Ταμείο Δίκαιας Μετάβασης (ΕΤΔΜ) λοιπόν αφορά τους ΛΙΓΝΙΤΙΚΟΥΣ δήμους κι όχι κάθε δήμο που έχει στην επικράτειά του ένα υδροηλεκτρικό ή ένα αιολικό και παίρνει ή (δεν παίρνει) αντισταθμιστικά μέσω άλλων μηχανισμών. Αυτά λέει ο νόμος. Τώρα, εάν οι «υδροηλεκτρικοί» δήμοι παίρνουν λιγότερα από τους λιγνιτικούς (ή και καθόλου εν προκειμένω) ή εάν οι λιγνιτικοί επλήγησαν περισσότερο με ασθένειες κ ρύπανση και έχασαν περισσότερους φυσικούς πόρους (εδάφη, υπόγεια νερά, κάρβουνο) κλπ αυτό δεν μπορεί να το λύσει το ΕΤΔΜ. Δεν μπορεί δηλ. σε καμιά περίπτωση το ΕΤΔΜ να ακολουθήσει τη λογική «δώσε και σε μένα μπάρμπα» ανάλογα με το πόσο αδικημένη αισθάνεται – ή είναι πράγματι – η κάθε περιοχή.
Ας υποθέσουμε τώρα ότι για λόγους αποκατάστασης αδικιών εκτρέπουμε «από την πίσω πόρτα» το ΕΤΔΜ και προς τους «υδροηλεκτρικούς» δήμους. Μέχρι ποιο σημείο θα φτάσουμε ? Ο Αλιάκμονας έχει μήκος 310 χιλιόμετρα και από αυτά τα 150 είναι ή πρόκειται να γίνουν φράγματα. Θα δώσουμε από το ΕΤΔΜ και στη Βέροια, στα Γρεβενά στο Νεστόριο κι όπου αλλού υπάρχουν ή σχεδιάζονται υδροηλεκτρικά ? ‘Η θα το ξεχειλώσουμε κι άλλο σε όλα τα φράγματα και τους ΥΗΣ της χώρας ? Αν λοιπόν ανοίξεις ένα «παράθυρο» στην πορεία θα ανοίξουν μόνα τους δεκάδες. Αυτό λέει η πείρα και η ελληνική πραγματικότητα.
Για περισσότερα πάρε τηλέφωνο 6940848352

ΥΓ1. Το ΙΤΕ ποιο είναι ? Μήπως εννοείς το ΚΤΕ του ΤΕΙ ? Ό,τι και να εννοείς το θέμα είναι ότι διάφορες ερευνητικές ομάδες στο ΤΕΙ, Παν/μιο, ΑΠΘ, Τοπικά Ινστιτούτα, Κέντρα και άλλες ερευνητικές δομές πήραν κατά καιρούς χρήματα για προγράμματα (και αρκετά από αυτά μπορεί να πήγαν στο βρόντο), χωρίς ποτέ να γίνει μια συνολική ΧΕΙΡΟΠΙΑΣΤΗ αποτίμηση : Δηλ. πόσα κονδύλια επενδύθηκαν στη Δυτική Μακεδονία στον τομέα της έρευνας (βασικής, εφαρμοσμένης, τεχνολογικής κλπ), τι απέδωσαν σε ερευνητικά αποτελέσματα, πώς αυτά αξιοποιήθηκαν στην ΠΡΑΞΗ , τι άφησαν στην οικονομία και στην απασχόληση της περιοχής (εννοούμε βιώσιμες θέσεις, όχι αυτές που εξατμίζονται όταν τελειώσει το χρήμα των προγραμμάτων). Γίνονται μόνο ΤΥΠΙΚΕΣ αξιολογήσεις με βάση τα οριζόμενα στις Προκηρύξεις των προγραμμάτων, οι οποίες αξιολογήσεις περιορίζονται στον έλεγχο μιας επιδερμικής νομιμότητας και όχι στη ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ και την ΟΥΣΙΑ κάθε έργου.
Σε αυτό λοιπόν (ότι δηλ. αρκετά λεφτά σκορπίστηκαν) συμφωνούμε μέσες άκρες. Το λέμε εξάλλου και στην ανακοίνωσή μας. Εκεί που διαφωνούμε είναι ότι η κατάσταση αυτή δεν διορθώνεται με το να «αποκεντρώσουμε» και να κατανείμουμε τη διασπάθιση και την κακοδιαχείριση και σε άλλες περιοχές ώστε να πάρουν «αναδρομικά» και οι αδικημένοι. Δεν ισοφαρίζουμε ένα λάθος με ένα άλλο, γιατί το αποτέλεσμα είναι δύο λάθη.

ΥΓ. 2. Σαφώς οι πληττόμενοι του λιγνιτικού κέντρου τη δεκαετία του 1970 στη Σαριγκιόλ και την Εορδαία ήταν πολύ πιο ευνοημένοι σε αποζημιώσεις και θέσεις εργασίας σε σχέση με τα χωριά του Αλιάκμονα. Οι πρώτοι σχεδόν .. παρακαλούσαν να χαρακτηριστούν «πληττομενοι», ενώ οι δεύτεροι δεν ήθελαν γιατί είχαν αρκετά ποτιστικά χωράφια και δενδροκαλλιέργειες, ειδικά οι Βιλβινιοί. Θυμάμαι ήμουν τότε στη Ν.Ε του ΠΑΣΟΚ (έχουμε κάνει πολλά λάθη στη ζωή μας.. ) και η ΔΕΗ είχε υποσχεθεί κάποιες ελάχιστες θέσεις εργασίας στα παραποτάμια χωριά. Και τότε τσακώνονταν οι οργανώσεις και οι παράγοντες ποιος θα βάλει τους δικούς του στη ΔΕΗ, ενώ θα έπρεπε να συνεργαστούν οι κοινότητες ζητώντας αντισταθμιστικά από τη ΔΕΗ και παραγωγικά κίνητρα από την Πολιτεία για όλη τη λεκάνη του Αλιάκμονα. Δεύτερο συμβάν που δείχνει τη χαλαρότητα και τον εφησυχασμό της εποχής είναι οι συναντήσεις που οργάνωσε η Οικολογική Κίνηση με τις παραποτάμιες κοινότητες αμέσως μετά το σεισμό για να δούμε όλοι μαζί θέματα σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του νέου ταμιευτήρα του Ιλαρίωνα κλπ. Δεν ήρθε κανένας παρά μόνο οι οικοδεσπότες Αιανής και Βελβεντού. Και τελικά το μοναδικό .. «κέρδος» ήταν ένα ωραίο .. ψητό στο Γκούνα και ένα ανάλογο γεύμα στην κεντρική ταβέρνα του Βελβεντού ! Αυτά, για να θυμόμαστε ότι -ως ένα βαθμό- ο καθένας είναι άξιος της μοίρας του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η νέα γενιά πρέπει να πληρώνει εσαεί τα προπατορικά αμαρτήματα ή ότι πρέπει να δεχόμαστε παθητικά πως «οι αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα»

Προς ΑΝΩΝΥΜΟ 13.03. Η μεταλιγνιτική μετάβαση και η χρηματοδότησή της πολύ λίγο αφορά τους μονίμους υπαλλήλους της ΔΕΗ. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι στα πρόθυρα της σύνταξης ή θα φύγουν με εθελουσία κλπ. Αφορά κυρίως ΟΛΟΥΣ τους νέους ανέργους της περιοχής (αδιακρίτως αν είναι Κοζανίτες ή Καμβουνιώτες) που πρέπει να επιβιώσουν βρίσκοντας ΒΙΩΣΙΜΕΣ θέσεις εργασίας. Όσον αφορά στο ποιοι ήταν πιο ευνοημένοι, οι ΔΕΗτζήδες ή όσοι δούλευαν στα Καμβούνια, σαφώς ήταν οι πρώτοι. Όμως δεν συζητάμε εδώ αυτό ούτε ανοίγουμε χίλια θέματα ανάλογα με το τι προσωπικές πίκρες κουβαλά ο καθένας μας. Θυμίζω πάντως σαν τρανότερος -υποθέτω- ότι και στα Καμβούνια πολύ παλιά είχαν διατεθεί – παράνομα- λεφτά από τον Τοπικό πόρο όταν έκλεισαν (ΚΑΛΩΣ) τα Μεταλλεία Αμιάντου και απολύθηκε κόσμος. Ο Τοπικός πόρος ήταν και είναι για ΕΡΓΑ (άσχετα αν αυτό εφαρμόστηκε) κι όχι για μισθοδοσίες απολυμένων «για να δουλέψουν στην αποκατάσταση» η οποία φυσικά δεν έγινε τότε. Κάποιοι απολυμένοι λοιπόν ευνοήθηκαν τότε, ενώ άλλοι όχι. Π.χ όσοι απολύθηκαν από μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν πληρώθηκαν ποτέ από κανένα Τοπικό πόρο. Δεν έχει λοιπόν τέλος αυτή η ιστορία με τους ευνοημένους και τους αδικημένους και τους .. πιο αδικημένους από τους αδικημένους, κι ούτε βοηθά η παρελθοντολογία για να λύσουμε τα προβλήματα του αύριο.

Προς ΑΝΩΝΥΜΟ 13.21. Ποια «ΣΥΡΙΖΑική οικολογική αριστερά» ?. Στη Δυτική Μακεδονία δεν υπάρχει τέτοιο πράμα. Όσοι ήμαστε μέλη των Οικολόγων Πράσινων διαφωνήσαμε με την επιλογή να συνεργαστούμε -ως κόμμα- στις εκλογές του 2015 με το ΣΥΡΙΖΑ και φύγαμε ή αδρανοποιηθήκαμε. Από τότε δεν υπάρχουν οργανώσεις των Οικολόγων Πράσινων στη Δυτική Μακεδονία. Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης συνεχίζει να λειτουργεί όπως πάντα (από το 1987) σαν Σύλλογος, δηλ στεγάζει κόσμο από όλους τους πολιτικούς χώρους και το κάθε μέλος ψηφίζει ό,τι θέλει στις δημοτικές και βουλευτικές εκλογές.

Προς ΑΝΩΝΥΜΟ 14.26. Ωραίος ! Η συζήτηση είναι για το ΕΤΔΜ κι όχι τι θα ψηφίσουμε στις δημοτικές εκλογές. … Επειδή μ’ έφαγε η περιέργεια να δω ποιος είσαι (αν και μαντεύω) πάρε τηλ. 6940848352 για να σ’ απαντήσω και – κυρίως – να δω ποιος.. χαμπέρας είσαι !

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack