istsiat161 1Στην ακολουθία προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συμπαραστατούμενος από πλειάδα Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Να αναφερθεί ότι πλήθος πιστών κατέκλυσε τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου για να αποτίσει φόρο τιμής στον μακαριστό Ποιμενάρχη τους.

Τα συλληπητήρια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο μετέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: ''ο μακαριστός Παύλος απεδείχθη εις καιρούς χαλεπούς άριστος και άξιος οιακοστρόφος της λαχούσης αυτού Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης, την οποία εποίμανε θεοφιλώς επί 12 συναπτά έτη''.  

''Ο μακαριστός διακρινόταν για το λειτουργικό του ήθος καθώς σχεδόν καθημερινά προήδρευε της Θείας Ευχαριστίας. Δεν είναι τυχαίο ότι εκοιμήθη στην γενέθλια για εκείνον γη, λίγες ώρες μετά την Θεία Λειτουργία. Επίσης ο μακαριστός διακρίθηκε και για τον έντονο κηρυκτικό του λόγο, ο οποίος ενίοτε για πολλούς εθεωρείτο και επαναστατικός'' ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης.

Στην συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως, Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την παρουσία του αναφέρθηκε στα χαρίσματα και το έργο του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Παύλου.

''Άνδρα έμψυχο και τολμηρό θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε, γενναίο και άφοβο, πλήρης αυταπαρνήσεως και παρρησίας. Για όσους τον γνώριζαν θα τον χαρακτήριζαν ως έναν Επίσκοπο για τα δύσκολα. Ήταν παρόν όπου υπήρχε ανάγκη, όπου έβλεπε δυσκολία προκειμένου να βοηθήσει εκείνους που κινδύνευαν'' ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

''Αυτός ήταν ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, ένας αυθεντικός άνθρωπος, αυθεντικός Χριστιανούς, αυθεντικός Επίσκοπος που τρεφόταν από το ασκητικό ήθος της Εκκλησίας και λιτάνευε μετά καυχήσεως το τιμημένο ράσο. Πορεύου απτόητε και ακάματε φύλακα του Αμπελώνος του Κυρίου. Σε αναμένουν οι ήρωες του Μακεδονικού Αγώνες που πάντα ανέφερες στα πύρινα κηρύγματά σου'' υπογράμμισε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Μετά το πέρας της εξοδίο ακολουθίας πραγματοποιήθηκε η ταφή του μακαριστού Μητροπολίτου Σιατίστης κυρού Παύλου στον χώρο του Επισκοπείου δίπλα στον τάφο του Μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κυρού Αντωνίου.

Πηγή: www.romfea.gr

istsiat161 1

istsiat161 2 1

istsiat161 3