elpida ZΣε επιστήμη ανήγαγε, δυστυχώς, το ψέμα η Περιφερειακή Αρχή του κ. Καρυπίδη.

Ψέμα για να κρύψει την απόλυτη αποτυχία της σε όλους τους τομείς.

Τη μόνη απάντηση που έχουμε να αντιπαρατάξουμε είναι η αλήθεια και η αλήθεια, δυστυχώς, για τον τόπο, για όλους εμάς, είναι αυτή που είπαμε πρόσφατα και με στοιχεία για την θλιβερή απόδοση της Περιφερειακής Αρχής, στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

-           Αξιοποιήθηκαν μόλις 43εκ€. από τα 340εκ€ που είχαμε στη διάθεση μας. Γι’ αυτό είμαστε τελευταίοι    στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

-         Έμειναν αναξιοποίητα 160 εκ€, περίπου, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Πίσω από αυτά τα χαμένα κονδύλια κρύβεται η σημερινή τραγική εικόνα της Δυτικής Μακεδονίας σε όλους τους τομείς.

ü  Η ανεργία φτάνει στο 27,6% και αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι κατά 0,3% . Είμαστε δυστυχώς για άλλη μια χρονιά σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στην πρώτη θέση της ανεργίας μεταξύ των 13 Περιφερειών με ένα ποσοστό που είναι παραπάνω κατά ~9% από το μέσο όρο της χώρας (18,3%).

ü  Η  Περιφέρεια φτωχαίνει όλο και περισσότερο. Χάσαμε σε Ακαθάριστη  Προστιθέμενη  Αξία μόνο σε μια χρονιά (2014-2015) 203εκ€. Είχαμε δηλαδή τη μεγαλύτερη πτώση από τις 13 Περιφέρειες, με ποσοστό -5,1%. Πτώση κατά 4% χειρότερη από το μέσο όρο της Χώρας (Χώρα -1,4%)

ü  Στον τουρισμό  κατέχουμε τη χειρότερη θέση.  Τελευταίοι στις αφίξεις (0,6%) τελευταίοι στις διανυκτερεύσεις  (0,3%) και στην χειρότερη θέση στη πληρότητα από όλες τις Περιφέρειες

ü  Στον αγροτικό τομέα η Γεωργία και η Κτηνοτροφία αφανίζεται. Είχαμε τη μεγαλύτερη μείωση αγροτικών  εκμεταλλεύσεων από όλες τις Περιφέρειες της Χώρας (- 14,9%) όταν αντίστοιχα από το 2009 στο 2013 είχαμε αύξηση 13,2%. Είχαμε τη μεγαλύτερη μείωση στη χρησιμοποιούμενη αγροτική γη από όλες τις Περιφέρειες (-12,0%), όταν μεταξύ 2009/2013 είχαμε αύξηση 14,5%

ü  Στην κτηνοτροφία το ποσοστό μείωσης στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις έφτασε  στο  -33.3%  για το διάστημα 2013/2016.

ü  Στην Ενέργεια, ο Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός που είναι σε διαβούλευση αποκαλύπτει την τραγική εξέλιξη για την ενεργειακή αυτάρκεια της Χώρας και τη βίαιη μετάβαση της Περιφέρειας μας στη μεταλιγνιτική εποχή.

Χωρίς επενδύσεις σε νέες μονάδες για να αξιοποιηθεί ένα εγχώριο καύσιμο, και χωρίς  βασικές προβλέψεις  για τα μείζονα ζητήματα που προκαλεί η απόφαση για 15% της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα.

Χωρίς καμία δέσμευση για το κόστος του ρεύματος στον καταναλωτή, τις Τηλεθερμάνσεις, τις μετεγκαταστάσεις, τους εργαζόμενους, τα περιβαλλοντικά προβλήματα και κυρίως την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου με πρόβλεψη για ένα πακέτο μέτρων και χρηματοδοτήσεων.

Όλα προχωρούν σε ένα προααποφασισμένο «θάνατο» της επιχείρησης και της περιοχής.

Κανένα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καμιά δεσπόζουσα θέση, καμιά ευρωπαϊκή υποχρέωση για μείωση εκπομπών ρύπων δεν δικαιολογούν τους θηριώδεις στόχους που βάζει αυτό το Σχέδιο που μόνο Εθνικό δεν θα έπρεπε να λέγεται.

Σ’ όλα τα παραπάνω ο σημερινός Περιφερειάρχης απάντησε με κομματικό προπαγανδιστικό… τηλεοπτικό σποτ, αποδεικνύοντας πως είναι εκτός πραγματικότητας.

Λογικό και επόμενο. Ποτέ του δεν είχε σχέδιο και πρόγραμμα και η προσγείωση του από το «μαγικό κόσμο της τηλεόρασης» στην πραγματικότητα απέδειξε και τις πολλές του αδυναμίες.,

Η πραγματικότητα όμως δεν μπορεί να παραμένει άλλο χωρίς κάποια αντίδραση, αφού οδηγεί σε αφανισμό  τον τόπο μας.  

Τα ψέματα τελείωσαν για όλους.

Απ’ εδώ και πέρα θα κριθούμε όλοι μας με τις αλήθειες που μπορούμε να πούμε και να υποστηρίξουμε.

Με συνθήματα, χειραψίες και χαμόγελα δεν σώζεται ο τόπος παρά μόνο οι προσωπικές καριέρες.

Η γνώση, το σχέδιο, το πρόγραμμα, η πίστη στο θεσμό της αυτοδιοίκησης, που δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι το ευκαιριακό πεδίο για όσους του αποβάλει η κεντρική πολιτική σκηνή, και η συνέπεια λόγων και έργων, είναι τα βασικά συστατικά για να πάμε μπροστά και να ξαναμπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης. 

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος

Επικεφαλής του συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ

zempiliadou II