kapl312Όσοι φίλοι βλέπουν τις δημοσιεύσεις μας, θα έχουν παρατηρήσει ότι η αγάπη μας, για τον τόπο που ζούμε,και την ιστορία του, είναι μεγάλη, καθώς εδώ και χρόνια τόσο στους τηλεοπτικούς δέκτες, όσο και σε άλλα μέσα μαζικής επικοινωνίας, προσπαθούμε να αναδείξουμε το γενέθλιό μας τόπο.

Με την ανακοίνωση της ΓΔΒΚ για την οργάνωση του Γ’ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ και την ανάθεση της στο ΕΔΥΜΜΕ ,δραττόμενοι της ευκαιρίας, θελήσαμε και εμείς να παρουσιάσουμε ένα μέρος της δουλειάς μας, σε φίλους και γνωστούς και σε όσους, μέχρι τώρα, παρακολουθούν τις δημοσιεύσεις μας.

Η προθεσμία, η οποία δόθηκε, για να κατατεθεί περίληψη του θέματος, του οποίου κάποιος μπορεί να ήθελε να παρουσιάσει, συνοδευόμενο από την σχετική βιβλιογραφία, ήταν ως τις 15/10.

Επιλέξαμε και υποβάλαμε τα απαραίτητα στοιχεία, έτσι, ώστε να παρουσιάσουμε την ιστορία της αρχαίας Τύρισσας, της πόλης, της οποίας, κατά τη γνώμη μας, βρισκόταν στη θέση της Κοζάνης, περίπου, από το 1600 π.Χ., έως και τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Ενώ περιμέναμε ειδοποίηση, μέσω τηλεφώνου ή e-mail, για το αν γινόταν δεκτή ή όχι η πρότασή μας, δυστυχώς, ουδείς επικοινώνησε μαζί μας.

Στις 21/11 στείλαμε εκ νέου e-mail, στο οποίο ο ΕΔΗΜΜΕ απαξίωσε να δώσει απάντηση, αλλά και η τηλεφωνική επικοινωνία κατέστη αδύνατη.

Στις 26/11 είδαμε, σε συνέντευξη τύπου των αρμοδίων, ότι το συνέδριο δεν θα αφορά την ιστορίας της Κοζάνης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, σε όλο το φάσμα της(δηλαδή από την αρχαιότητα έως σήμερα), αλλά θα είναι ένα “Συνέδριο τοπικής ιστορίας για την Κοζάνη και την περιοχή της, από τους Βυζαντινούς έως τους νεώτερους χρόνους”, κάτι το οποίο δεν είχε ανακοινωθεί, είτε δημοσιευθεί από τον ΕΔΗΜΜΕ, στο δίμηνο, το οποίο μεσολάβησε από τις 26/9 έως τις 26/11.

Λογικό, λοιπόν, είναι ότι το θέμα μας αποκλείσθηκε, καθώς δεν εντάσσονταν στο απαιτούμενο χρονικό διάστημα του συνεδρίου.

Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε πόσες και ποιες άλλες συμμετοχές επίσης αποκλείσθηκαν.

Το περίεργο είναι ότι η αφίσα, η οποία υπάρχει για το συνέδριο, έχει ως φωτογραφία της ένα απόκομμα χάρτη, που αφορά, κυρίως, πόλεις και περιοχές, που άνθισαν στους αρχαίους χρόνους( Τύρισσα, Φυλακές, Μίεζα, κ.α.).

Ο συγκεκριμένος χάρτης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σχετικά ανακριβής, καθώς παρουσιάζει το Σαριγκιόλ, κάτω από την Κοζάνη και την Τύρισσα, πίσω από τη Σιάτιστα, ενώ τη δε Μίεζα την εμφανίζει κάτω από την Κοζάνη, τη στιγμή, που πολλοί αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτή βρισκόταν στην περιοχή της Νάουσας.

Στο κολάζ φωτογραφιών που αναρτούμε, μπορείτε να δείτε την αφίσα του ΕΔΗΜΜΕ αλλά και ένα χάρτη που σχεδιάσαμε λαμβάνοντας υπό όψιν ,τις συντεταγμένες του γεωγράφου Κλαύδιου Πτολεμαίου, ο οποίος έζησε, γύρω στο 150μ.Χ., για να κάνετε τις συγκρίσεις.

Είδαμε το πρόγραμμα και τις συμμετοχές, για το συνέδριο και ομολογουμένως υπάρχουν εισηγήσεις πολύ αξιόλογων ανθρώπων και πιστεύουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι θετικό, πράγμα που το ευχόμαστε ολόψυχα.

Όμως, καθώς θεωρούμε λανθασμένο, σε ένα συνέδριο, που μέχρι τώρα έχει γίνει άλλες 2 φορές, χωρίς χρονικούς αποκλεισμούς, να λείπει το προ του Βυζαντίου διάστημα, θα αρχίσουμε να αναρτούμε όλες τις εκπομπές του αρχείου μας.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και όλες οι νέες πληροφορίες, την εξαετία, που πέρασε, από την πρώτη παρουσίαση του θέματος, για να στηρίξουμε τον ισχυρισμό μας ότι η Τύρισσα ήταν πόλη, η οποία βρισκόταν, στη θέση της σημερινής Κοζάνης, θέση, που μπορούμε να αποδείξουμε, περίτρανα, τόσο μέσω της ξένης, όσο και μέσω της ελληνικής βιβλιογραφίας, στην οποίες προστρέξαμε, για να βρούμε στοιχεία.

Το πολύτιμο υλικό, το οποίο, με επιμονή και υπομονή συγκεντρώσαμε και επιθυμούσαμε να παρουσιάσουμε στο συνέδριο, μας δικαιώνει, με τελευταίο, μάλιστα, εύρημα μας, έναν χάρτη, ο οποίος δημοσιεύθηκε σε ξενόγλωσσο βιβλίο, στα μέσα του περασμένου αιώνα και τοποθετεί την Τύρισσα (ΚΟΖΑΝΗ/ΤΥΡΙΣΣΑ), στη θέση της Κοζάνης.

kapl312

Δείτε σήμερα, το τρέιλερ του Flash tv, όταν πριν χρόνια, ανακοινώναμε την έναρξη των σχετικών εκπομπών.

https://www.youtube.com/watch?v=qNyQ0LoZHeU

Σχόλια   

Αθανάσιος Καλλιανιώτης
0 # Αθανάσιος Καλλιανιώτης 04-12-2018 19:40
Κι εγώ κόπηκα από το συνέδριο αυτό. Για άλλους λόγους.
Παράθεση