aleksipt30.103 212Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού της Παρασκευής 30 Νοεμβρίου 2018, η υπογραφή νέας προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της ΔΕΗ ΑΕ και του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού για το έργο «Έργα προσαγωγής υδάτων από τη τεχνητή λίμνη του φράγματος Ιλαρίωνα στην κεντρική δεξαμενή αναρρύθμισης των αρδευτικών δικτύων Ελάτης, Λαζαράδων, Τρανοβάλτου, Φρουρίου, Τρανοβάλτου, Μικροβάλτου και λοιπές ενέργειες».

Από τον ανεξάρτητο σύμβουλο Μίλτο Ζορμπά προτάθηκε -σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ, όπως είπε- και υπερψηφίστηκε η τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης ως προς τα σημεία, της διάρκειας (από 24 μήνες σε 36 μήνες) και του αριθμού των μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης (από 3μελής να γίνει 5μελής με 4 μέλη από το Δήμο, με προτεινόμενους τους Κοσματόπουλο Αθ., Παπαδόπουλο Στ., Κωνσταντόπουλο Βασ. και Ζορμπά Μιλτ.).

Έτσι επανέρχεται στο προσκήνιο ένα θέμα ζωτικής σημασίας για τα Καμβούνια, που είχε ξεκινήσει από το 2014 και είναι ένα καταλυτικό ζητούμενο για την τόνωση της πρωτογενούς παραγωγής και την ανακοπή της φθίνουσας πορείας της περιοχής (κρίση μαρμάρου κ.α.).

Τότε, στις 1.7.2014, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ ΑΕ (πρακτικό 16/1.7.2014) είχε αποφασιστεί η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Δήμο Σερβίων-Βελβεντού για το έργο «Μεταφορά νερού από τον Ταμιευτήρα Ιλαρίωνα σε αγροκτήματα της Δ.Ε. Καμβουνίων του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού και λοιπές ενέργειες», που περιελάμβανε σε πρώτη φάση η χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ μέχρι του ποσού των 200.000 € εκπόνησης μελετών για την κατασκευή του αρδευτικού και συνολικά για το έργο περί τα 2.000.000 €. Η Προγραμματική Σύμβαση εκείνη, που κατά πληροφορίες ήταν διετούς διάρκειας, δεν προχώρησε ούτε καν ως προς το πρώτο στάδιο, που θα ήταν ο διαγωνισμός εκπόνησης των μελετών.

Φυσικά το αρδευτικό έργο Καμβουνίων είναι τεράστιου κόστους και θα πρέπει να «εμπλακεί» και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, για τη χρηματοδότηση του έργου από ανάλογα προγράμματα.

Γ.Μ./mikrovalto.gr

aleksipt30.103 212