pdm kozanisΟι διοικητικοί υπάλληλοι-εργαζόμενοι των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Δυτικής Μακεδονίας διατρανώνουμε την πίστη τους ότι η μετεξέλιξη των δύο εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε ένα νέο τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό φορέα θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός αξιόλογου,

...δυναμικού, υψηλού κύρους επιστημονικού και ερευνητικού πόλου, ο οποίος θα δημιουργήσει συνθήκες περαιτέρω ανάπτυξης στην περιοχή μας. Ταυτόχρονα, όμως, ανησυχώντας για τη μελλοντική πορεία και βιωσιμότητα αυτών και έχοντας τη θλιβερή εμπειρία του σχεδίου «Αθηνά», το οποίο μίκρυνε τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αποφασίσαμε να συμπορευτούμε για να υποστηρίξουμε τη σύμπραξη των δύο τριτοβάθμιων φορέων στη Δυτική Μακεδονία.

             Οι διοικητικοί υπάλληλοι-εργαζόμενοι αποτελούμε ουσιαστικό πυλώνα της λειτουργίας, της διατήρησης, της εξέλιξης και της προόδου των ιδρυμάτων. Ως σημαντικοί εταίροι της ακαδημαϊκής κοινότητας και επειδή την περίοδο αυτή οι εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τρέχουν με γρήγορο βηματισμό, καλούμαστε να τις ακολουθήσουμε και να τις διαμορφώσουμε σύμφωνα με τις τοπικές ιδιαιτερότητες.

Στο πλαίσιο αυτό προχωρήσαμε σε κοινή συνεδρίαση, και καταλήξαμε στις εξής αποφάσεις:

Α) Τασσόμαστε υπέρ της συνένωσης των ιδρυμάτων σε ένα νέο πανεπιστήμιο με σύγχρονα προγράμματα σπουδών και αυξημένες θέσεις εργασίας σε διοικητικό και ακαδημαϊκό επίπεδο.

Β) Η αυτοδυναμία του νέου φορέα με αιρετή διοίκηση, η οποία θα εκλεγεί από το σύνολο των στελεχών αυτού μετά τη συνένωση, είναι αυτονόητη.

Γ) Η συνέργεια θα επιφέρει μακροπρόθεσμα γενικό όφελος (ακαδημαϊκό, κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό) και τα πλεονεκτήματά της θα καταστούν απτά για όλους. Για αυτό και εναντιώνονται σε συγκυριακές προσωπικές πολιτικές, φιλοδοξίες και μικροανταγωνισμούς.

Δ) Είμαστε βέβαιοι πως ο νέος αναβαθμισμένος οργανισμός δεν θα επηρεάσει αρνητικά το εργασιακό μας περιβάλλον (τόσο σε γεωγραφικές ανακατανομές όσο και σε οικονομικό επίπεδο). Αντίθετα, οι απαιτήσεις του σε διοικητικές δομές θα δημιουργήσουν την ανάγκη για εξέλιξη και αναβάθμιση του διοικητικού οργανισμού δημιουργώντας και νέες θέσεις ευθύνης.

Ε) Με βάση το παρόν πλαίσιο θα επιδιώξουμε συναντήσεις με τους υπηρεσιακούς παράγοντες (ΓΓ του Υπουργείου Παιδείας, πρώην και νυν), καθώς και με τον Υπουργό Παιδείας.

Καλούμε σε ανοιχτό διάλογο τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, τοπικούς φορείς, επιμελητήρια και βουλευτές, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Δυτική Μακεδονίας. Κάθε καθυστέρηση, κάθε ολιγωρία και κάθε λιποψυχία αυτή την στιγμή θα είναι καταστροφική για ολόκληρη την Περιφέρεια και τους Δήμους της. Οφείλουν όλοι να τοποθετηθούν δημόσια σήμερα και να αναλάβουν δράση.

Οι υπάλληλοι-εργαζόμενοι στη διοίκηση στα τριτοβάθμια ιδρύματα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας συμπλέουμε στο βασικό στόχο της ενοποίησης των δύο ιδρυμάτων και της ισχυροποίησής τους. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η σύμπραξη των δύο ιδρυμάτων μας είναι η μοναδική διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο, δυναμικό, βιώσιμο αναβαθμισμένο και ανταγωνιστικό πανεπιστήμιο και να εγγυηθεί το παρόν και το μέλλον της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο.

pdm kozanis