Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Ο Δήμος Σερβίων-Βελβεντού στο πρόγραμμα "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ"

.
Θετική ήταν η αξιολόγηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της  πρότασης που κατέθεσε ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού για την ένταξη τριών έργων στο πρόγραμμα "Εξοικονομώ". Από τις 191 προτάσεις αξιολογήθηκαν θετικά 106 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 83,4 εκατομμυρίων ευρώ ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις που κατέθεσαν οι Δήμοι ήταν ανταγωνιστικές. 
Η πρόταση του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού είναι συνολικού προϋπολογισμού 700.000 € και αφορά παρεμβάσεις αύξησης της ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια του Ενιαίου Λυκείου - Γυμνασίου Σερβίων, του Δημαρχείου και περιβαλλοντική παρέμβαση στην Πλατεία Λαϊκής Αγοράς στα Σέρβια.

1. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ - ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΕΡΒΙΩΝ
 Το συγκρότημα κατασκευασμένο το 1971 με συνολική δομημένη επιφάνεια 4303,01τ.μ. μετά την ανάλυση χαρακτηρίζεται ως «ενεργειακά υποβαθμισμένο κτίριο» καθώς δεν διαθέτει κανενός είδους θερμομονωτική επάρκεια και βρίσκεται σε περιοχή με ψυχρό κλίμα. Για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις  στην εξωτερική θερμομόνωση του κτιρίου και της στέγης του ενώ θα αντικατασταθούν τα κουφώματα. Από τις παρεμβάσεις αυτές θα έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας κατά 51%. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 310.000 €.
2. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ - ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ
 Το διώροφο κτίριο κατασκευάστηκε σε τρεις φάσεις, τη δεκαετία του 1930, η πρώτη προσθήκη έγινε το 1978, η δεύτερη το 1983 και είναι συνολικής επιφάνειας 780τ.μ. Στο κτίριο αυτό για τη βελτίωση της ενεργειακής του κατάστασης οι επεμβάσεις κινούνται σε δύο κατευθύνσεις: Η πρώτη κατεύθυνση αφορά την εξωτερική θερμομόνωση του κτιρίου και της οροφής όπως επίσης και την αντικατάσταση όλων των κουφωμάτων. Η δεύτερη κατεύθυνση παρεμβάσεων σχετίζεται με τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του κτιρίου, την αντικατάσταση δηλαδή του λέβητα και καυστήρα του κτιρίου και την τοποθέτηση θερμομόνωσης στο δίκτυο  διανομής του θερμού νερού. Με τις παραπάνω επεμβάσεις επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό 70%. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό 147.000€.
3. ΜΕΛΕΤΗ ΜΙΚΡΟΚΛΙΜΑΤΟΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ «ΑΓΟΡΑΣ» ΣΕΡΒΙΩΝ
  Η πλατεία έχει συνολικό εμβαδόν 1191,66τ.μ. και η πρόταση διαμόρφωσης του υπαιθρίου χώρου με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού συνδυάζει την επιθυμία χρήσης της πλατείας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα και τη βελτίωση του μικροκλίματος στην περιοχή γενικότερα. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 142.000€. Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην αισθητική αναβάθμιση της πλατείας, στη δημιουργία ποιοτικού χώρου κοινωνικής συνάθροισης, στη δυνατότητα πρόσβασης του χώρου από άτομα με ειδικά κινητικά προβλήματα και από τυφλούς καθώς και στην δημιουργία χώρων που να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια από τα παιδιά. Αναδιαμορφώνεται επίσης, η λειτουργία και η λειτουργικότητα της πλατείας παίρνοντας υπόψη και τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Διαμορφώνεται πεζόδρομος στην βόρεια πλευρά του χώρου και δημιουργούνται καθιστικά για εποχική χρήση. Επίσης χαρακτηριστικό στοιχείο της παρέμβασης που θα πραγματοποιηθεί είναι ότι θα επηρεαστεί θετικά και η ενεργειακή συμπεριφορά των κτιρίων που περιβάλλουν την πλατεία κατά 20%-30%.
  Για την Δημοτική Αρχή η ένταξη στο πρόγραμμα "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ" που έχει σαν σημείο αναφοράς τα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη στην προσπάθειά της να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των δημοτών με ταυτόχρονη ουσιαστική μείωση του κόστους λειτουργίας. Στην προσπάθεια αυτή που είναι συνεχής θα αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία.