Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Ξεκάθαρες θέσεις - Ξεκάθαρες σχέσεις

.
Αγαπητοί συντοπίτες, συνδημότες

Αισθάνομαι την υποχρέωση να επικοινωνήσω μαζί σας τώρα που έκλεισε ένας χρόνος στον οποίο σαν αντιδήμαρχος έχω ιδιαίτερες ευθύνες για τον πρώην Δήμο Βελβεντού. Την επικοινωνία έστω και έμμεση την κρίνω απαραίτητη  για να δοθούν κάποιες διευκρινήσεις, να αρθούν παρεξηγήσεις και να διαμορφωθούν σχέσεις, αν όχι εμπιστοσύνης, τουλάχιστον πολιτισμένης επικοινωνίας.
Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος και πορευόμαστε στο νέο αυτοδιοικητικό τοπίο όπως αυτό  διαμορφώθηκε από το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Για τον  «Καλλικράτη» δεν έχω να προσθέσω τίποτα γιατί το θέμα έχει εξαντληθεί. Είναι όμως απαραίτητο να διευκρινισθεί και να γίνει απολύτως κατανοητό ότι η  σημερινή δημοτική αρχή και εγώ προσωπικά δεν είχαμε καμιά απολύτως συμμετοχή και με κανένα τρόπο στη διαμόρφωση του χωροταξικού των νέων Δήμων.

Η αντίθεση επομένως κατά του «Καλλικράτη» δεν μπορεί να εκφράζεται με απόρριψη της δημοτικής αρχής η οποία για το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει καμιά ευθύνη.
Η μη συμμετοχή εκπροσώπων του πρώην δήμου Βελβεντού στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο διαμόρφωσε κάποια δεδομένα που είναι πρωτόγνωρα για εμάς που δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί. Είναι γνωστή η σύσταση της  Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) «Κοινωνία πολιτών του Βελβεντού». Η εταιρεία με τη νομική υπόσταση που έχει μπορεί να κινητοποιεί την κοινωνία για διάφορα τοπικά ζητήματα, να καταθέτει προτάσεις, να ασκεί έλεγχο σε αποφάσεις, να διοργανώνει εκδηλώσεις, να παρεμβαίνει προφορικά  ή εγγράφως κ.λ.π. αλλά εκ του καταστατικού της σαν Μη Κυβερνητική δεν νομιμοποιείται και δεν μπορεί να είναι θεσμικός εκπρόσωπος της κοινωνίας.
Ένα επίσης σοβαρό ζήτημα είναι τα μέσα παρέμβασης. Κανείς εξωθεσμικός δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί εξοπλισμό και περιουσία του Δήμου για να κάνει έργο ή εκδηλώσεις προς όφελος των πολιτών. Τέτοια δυνατότητα έχει μόνο η εκλεγμένη δημοτική αρχή. 
Εκ των πραγμάτων και μέχρι νεωτέρας ο νέος Δήμος Σερβίων – Βελβεντού είναι ο μόνος νόμιμος θεσμικός εκπρόσωπος των τοπικών κοινωνιών επομένως και του Βελβεντού .
Το Βελβεντό, με δική του επιλογή, δεν εκπροσωπείται στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά συνέπεια προκύπτει ένα κενό θεσμικής εκπροσώπησης. Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» το Βελβεντό θα έπρεπε να εκπροσωπείται από έξι(6) δημοτικούς Συμβούλους και από Τοπικό Συμβούλιο  με πέντε (5) συμβούλους δηλαδή συνολικά από 11 εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας του Βελβεντού συν  δύο Τοπικά Συμβούλια (Καταφυγίου και Αγίας Κυριακής). Λόγω της γνωστής αποχής έχουν εκλεγεί μόνο δύο Τοπικά Συμβούλια (Βελβεντό με τρία αντί πέντε μέλη και Καταφύγι με ένα μέλος).
Για τα Τοπικά Συμβούλια ο νόμος προβλέπει (ανεξάρτητα από το ποσοστό των ψήφων με τις οποίες έχουν εκλεγεί) συγκεκριμένες αρμοδιότητες τις οποίες δεν είναι νομικά, ηθικά και κυρίως πολιτικά παραδεκτό να αγνοεί οποιαδήποτε δημοτική αρχή. Η θεσμική εκπροσώπηση νομιμοποιείται μόνο με την ψήφο των εκλογών ανεξάρτητα από τον βαθμό συμμετοχής των πολιτών. Στις εθνικές εκλογές μπορεί να έχουμε συμμετοχή 50% και με 38% το πρώτο κόμμα γίνεται κυβέρνηση χωρίς  φυσικά να αμφισβητείται η νομιμότητά της.  
Είναι σαφές ότι προκύπτει ένα δυσαναπλήρωτο κενό εκπροσώπησης της τοπικής κοινωνίας του Βελβεντού.  Για να καλυφθεί, έστω και κατά ένα μέρος, αυτό το κενό ο δήμαρχος Βασίλης Κωνσταντόπουλος με όρισε αντιδήμαρχο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ του Δήμου Σερβίων - Βελβεντού με επί πλέον αρμοδιότητα – υπευθυνότητα για την χωρική ενότητα του  πρώην Δήμου Βελβεντού.
Πολλοί κάτοικοι όπως αυτό εκφράζεται μέσα από κείμενα και δηλώσεις μελών της ΜΚΟ, επειδή δεν ψηφίστηκα από τους κατοίκους του Βελβεντού, αμφισβήτησαν από την πρώτη μέρα την παρουσία μου. Η αντίθεση στον «Καλλικράτη» σταδιακά έγινε αντίθεση με τη δημοτική αρχή. 
Θέλω να είμαι, όσο γίνεται, ξεκάθαρος. Δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι εκπροσωπώ  πολιτικά το Βελβεντό , αλλά εξ ορισμού εκπροσωπώ τον νέο Δήμο Σερβίων – Βελβεντού  στο Βελβεντό.
Κάθε καλόπιστος αντιλαμβάνεται ότι δεν έχω τη δυνατότητα να αναπληρώσω έντεκα (11) συμβούλους που θα είχε το Βελβεντό.  Αυτό δεν το αναφέρω για να αποφύγω την κριτική για προσωπικές αδυναμίες και παραλείψεις, αλλά καλό είναι να το έχουν υπόψη όσοι ασκούν κριτική για τον βαθμό παρουσίας της δημοτικής αρχής στο  Βελβεντό. Το αξιοπερίεργο βέβαια είναι ότι την  κριτική για την πλημμελή παρουσία της δημοτικής αρχής στο Βελβεντό την ασκούν κυρίως αυτοί που πρωτοστάτησαν στην αποχή και που με κάθε τρόπο επιδιώκουν την απουσία. 
Την  απουσία εκπροσώπησης στο Δημοτικό Συμβούλιο την αναπληρώνουν οι επί μέρους φορείς όπως είναι οι συνεταιρισμοί, οι σύλλογοι, ο ΤΟΕΒ κ.λ.π. αλλά και οι μεμονωμένοι πολίτες με τους οποίους υπάρχει συνεχής επικοινωνία και συνεργασία της δημοτικής αρχής.
Με βάση αυτά τα δεδομένα προσπαθούμε σαν δημοτική αρχή και προσωπικά σαν αρμόδιος αντιδήμαρχος, να λειτουργούμε  στο Βελβεντό.  Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μια ιδιόμορφη κατάσταση αλλά οι πολιτικοί κανόνες είναι ξεκάθαροι. Λειτουργεί  δημοτικό συμβούλιο, υπάρχει δήμαρχος, υπάρχει αντιδήμαρχος, υπάρχει τοπικό συμβούλιο, υπάρχουν υπάλληλοι  του Δήμου. Με αυτούς θα λειτουργήσει η κοινωνία μέχρι τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Άλλη νόμιμη και ομαλή λειτουργία δεν υπάρχει. Για να το πω και όσο γίνεται απλά ούτε τα τσίπουρα δεν βράζουν χωρίς την έγκριση της δημοτικής αρχής. Αν κάποιος έχει διαφορετική άποψη να την καταθέσει. Αν στο μεταξύ αποφασίσει διαφορετικά η πολιτεία καλώς να αποφασίσει μέχρι τότε όμως δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
Υπάρχει βέβαια και η επιλογή του ανένδοτου, της απόρριψης, της μη συνεργασίας με τη δημοτική αρχή. Αυτοί που έχουν τέτοιες απόψεις πρέπει να ξεκαθαρίσουν στην τοπική κοινωνία  με ποιο τρόπο θα πορευτεί. Πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία, το πνευματικό κέντρο , το αθλητικό κέντρο, τα κοινόχρηστα δίκτυα, τα ΚΑΠΗ, το ΚΠΕ, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα κ.λ.π.  Ας  δηλώσουν ανοιχτά ότι δεν έχουν ανάγκη την παρουσία της  δημοτικής αρχής  και ας δώσουν πειστικές απαντήσεις στο πως θα αντιμετωπισθούν τα  προβλήματα της κοινωνίας μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες  απαντήσεις και όχι συμπεριφορές αλλά κάρτ. Δεν συμβαδίζει με τον πολιτικό πολιτισμό συνεχώς να αμφισβητείται η νομιμότητα και η παρουσία της δημοτικής αρχής και μόλις παρουσιασθεί πρόβλημα να καταλογίζονται  ευθύνες στην δημοτική αρχή. Δεν γίνεται να αμφισβητείται το Δημοτικό Συμβούλιο και εκπρόσωποι της ΜΚΟ να παρίστανται στις συνεδριάσεις και να ζητούν το λόγο για θέματα που αφορούν το Βελβεντό. Δεν γίνεται και η πίτα αφάγωτη και ο σκύλος χορτάτος.
Στο διάστημα του ενός χρόνου  ήρθα σε επαφή με εκατοντάδες κατοίκους του Βελβεντού, του Καταφυγίου, του Παλαιογρατσάνου, της Αγίας Κυριακής και του Πολυφύτου.  Σε συντριπτικό ποσοστό όλοι οι κάτοικοι, ανεξάρτητα από τη θέση για τον Καλλικράτη, έχουν την αγωνία για την επόμενη μέρα ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της μεγάλης και απρόβλεπτης οικονομικής κρίσης. Την εποχή  της Τρόικας δεν έχουμε  την πολυτέλεια αψιμαχιών χωρίς προοπτική με τραυματικές εμπειρίες που θα κάνουν χρόνο να επουλωθούν. 
Όλοι, στις προσωπικές επαφές, αναγνωρίζουν  και συμφωνούν ότι ανεξάρτητα από τις πολιτικές ευθύνες για τον χειρισμό του χωροταξικού των νέων Δήμων από την επίσημη πολιτεία, η σημερινή κατάσταση στο Δήμο μας είναι αδιέξοδη και πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος συνεργασίας - συνύπαρξης. Αν αλλάξουν τα δεδομένα καλώς να αλλάξουν διαφορετικά είμαστε αναγκασμένοι να πορευτούμε μαζί.
Μετά τα γνωστά γεγονότα που συνέβησαν στις 28 Οκτωβρίου όταν η αμφισβήτηση της δημοτικής αρχής (πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου και αντιδήμαρχος) εκφράστηκε με τρόπο που αδυνατώ και δεν θέλω ακόμα να κατανοήσω, ζήτησα κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου από τον Δήμαρχο την απαλλαγή μου από  τις αρμοδιότητες στο Βελβεντό. Όπως δήλωσα στο Δημοτικό Συμβούλιο «αναγνωρίζοντας την θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων του Βελβεντού και σεβόμενος την επιθυμία τους να μην «ξαναπατήσω» στο Βελβεντό παρακαλώ να με απαλλάξετε από τις επί πλέον αρμοδιότητες για το Βελβεντό.
Επιθυμώ να συνεχίσω να έχω την ευθύνη για τις Τοπικές Κοινότητες Παλαιογρατσάνου, Καταφυγίου, Αγίας Κυριακής και Πολυφύτου με τους κατοίκους και εκπροσώπους των οποίων σαν δημοτική αρχή αλλά και προσωπικά έχω άριστη συνεργασία….
Οι κάτοικοι για οποιοδήποτε αίτημα μπορούν να απευθύνονται στην πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας, στις υπηρεσίες  του Δήμου και στους αντίστοιχους αντιδημάρχους.
Η απαλλαγή μου μακάρι να βοηθήσει στον αγώνα των κατοίκων του Βελβεντού για τον οποίο εύχομαι σύντομη ευόδωση. Πολύ φοβάμαι όμως ότι κάποιοι εξώθησαν και «ανέβασαν στα κεραμίδια» μια ιστορική κοινωνία και ταυτόχρονα φρόντισαν να πάρουν τη σκάλα κατάβασης».
Παρ’ όλα αυτά ο δήμαρχος ζήτησε να συνεχίσω να έχω την ευθύνη για το Βελβεντό. Είμαι υποχρεωμένος να αποδεχτώ.
Κλείνοντας θέλω να επισημάνω ότι οι κυβερνήσεις και οι πολιτικές  αλλάζουν αλλά οι γείτονες ήταν και θα παραμείνουν και αύριο γείτονες. Οι κοινωνικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν, στα όρια του νέου δήμου, εδώ και εκατοντάδες χρόνια πρέπει να διαφυλαχθούν και να κρατηθούν πάνω από πρόσκαιρες πολιτικές καταστάσεις και προσωπικές επιλογές. Πρέπει να καταλάβουμε ότι την εποχή του Μνημονίου τίποτα δεν είναι όπως χθες. Ο αγώνας τα επόμενα χρόνια θα είναι για να περισώσουμε ότι μπορούμε. 
Αν κάποιος νομίζει ότι η αποτυχία του σημερινού Δήμου Σερβίων - Βελβεντού θα είναι η δικαίωση του αγώνα σύντομα θα αντιληφθεί, όταν όμως θα είναι αργά,  ότι το επόμενο βήμα δεν θα είναι Δήμος Βελβεντού αλλά Δήμος Κοζάνης. Η κοινωνία του Βελβεντού ας κάνει τις επιλογές και ας πάρει τις αποφάσεις της.

Καλές γιορτές, υγεία σε όλους και αισιόδοξο 2012.

20 /12/2011
ΛΑΖΑΡΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ - ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

(Άρθρο του Αντιδημάρχου Νίκου Λαζαριώτη στην Εφημερίδα του ΜΟΒ)